Mézeskalács

Borhableves tejeskaláccsal

Sokszor mondják, mennyit számít egy jó kezdés, magabiztos indítás. A borleves az ünnepi menük közkedvelt fogása, kicsit megbolondítva, kicsit habosítva próbáld ki Te is ünnepi receptünket!





Borhableves


Hozzávalók:



  • 5 tojássárgája,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 vaníliarúd
  • 7,5 dl száraz fehérbor,
  • 1 dl tokaji aszú,
  • fél dl narancslikőr.

Elkészítés:


A tojássárgákat a cukorral simárakeverjük, majd beledolgozzuk a kikapart vaníliarúd belsejét és a bort. Lábosba töltjük, és közepes erősségű lángon, állandóan kevergetve, lassan főzzük. Amikor kezd habossá válni, belekeverjük a tokaji aszút és a narancslikőrt. Kevergetve sűrű krémmé főzzük. Csészékbe töltjük, a tetejét lime citrom reszelt héjával, az édes szájúak tejszínhabbal díszíthetik.


Idő: 10-15 perc


Tipp
Az ünnepi menü részeként gazdagíthatjuk a levest tejszín hozzáadásával.


Tejes kalács


Hozzávalók:



  • 40 dkg liszt,
  • 6 dkg vaj,
  • 2 dkg élesztő,
  • 5 dkg cukor,
  • 3 dl tej,
  • 2 tojás,
  • 5 dkg mazsola,
  • só.

Elkészítés:


Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, a vajat a cukorral és a tojásokkal simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tejet, a megkelesztett élesztőt, a mazsolát, és jól összedolgozzuk. Letakarva, szoba hőmérsékleten 1 órán át pihenni hagyjuk. Amikor a tészta megkel, lisztezett gyúrótésztára tesszük. Hosszában, három egyforma részre vágjuk. Megsodorjuk és egybefonjuk. Tojásfehérjével a tetejét megkenjük, és enyhén vajazott tepsibe tesszük. Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt szép barnára sütjük.


Idő: 60 perc + 60 perc pihentetés











Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma!







A tartalomból:


Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig
Adventi sütik Lajos Maritól
Töltött tekercsek: húsos, piskótás, tojásos
8 hagyma hagymával


Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből!


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top