nlc.hu
Gasztro

Karácsonyi köretek a komfortzónán túl

7 pazar ünnepi köret, ami nem luxus, de feldobja a karácsonyi asztalt

Van élet a párolt rizs, főtt krumpli és sült krumpli triumvirátuson túl!

Először a kabát, aztán a gomb, nem igaz? Ha kitaláltad már, hogy mi legyen a karácsonyi asztalon a főszereplő – már ebben is segítettünk! –, akkor jöhet az ötletelés köret kérdésében is.

Minden családban megvannak persze a hagyományok. Sok helyen elképzelhetetlen a karácsony hideg krumplisaláta, franciasaláta, tört burgonya és párolt lila káposzta nélkül. A tradíciók tisztelete mellett minden évben az asztalra csenhetünk egy-egy újdonságot, aztán ki tudja? Lehet, hogy éppen az alábbi receptek egyike lesz az új családi kedvenc.

A Joël Robuchon-féle tökéletes krumplipüré

Nem szerényebb címmel jelent meg a receptünk, minthogy „A világ legjobbnak tartott krumplipüréjét mi is elkészíthetjük”. És valóban! Joël Robuchon a modern európai szakácsművészet egyik legnagyobb alakja volt, a Michelin-csillag rekorder francia séf öt évvel ezelőtt hunyt el. Ránk hagyta viszont számos receptjét, amelyek közül a krumplipüréje ma is él. Olyannyira, hogy világszerte az ő receptje szerint készítik a szakácsok a nagybetűs krumplipürét Párizstól Szingapúrig. A klasszikus francia konyha hagyományaihoz híven rengeteg tejjel és vajjal készül. Ha a mindennapokban nem is így készítjük, karácsonykor adjuk meg a módját!

Tovább a Joël Robuchon-féle krumplipüré receptjére!

Krumplipüré

Amikor még az edény is stílusos / Fotó: Anjelika Gretskaia, Getty Images

Édesburgonya-püré „vadasan”

Az édesburgonya felfedezése az egyik legjobb dolog, ami az utóbbi évtizedben a hazai gasztronómiában történt. Nem is olyan rég, a 2000-es években még úgy kellett vadászni itthon, ma már szinte bárhol elérhető, sőt termesztik is hazai földeken. Az egyben sült vagy hasábokban megsütött édesburgonyával nem tévedhetünk, de ha szeretnénk a fine dining tálalásokat idéző, színes zöldségkrémmel díszíteni a tányérokat, az édesburgonya-püré (továbbá a sütőtökpüré és sárgarépapüré) is ötletes választás. Nem drága, a színe feldobja a fogásokat, és a kellemes édes íz jól illik szinte bármilyen sülthöz. Az alábbi zöldséges édesburgonya-püré vadas mártás ihletettséggel készült, sőt akár a húslevesből is szedhetünk hozzá zöldségeket.

Tovább a zöldséges édesburgonya-püré receptjére!

Zöldséges édesburgonya-püré

Zöldséges édesburgonya-püré / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

Burgonya gratin, a selymes, franciás rakott krumpli

Így néz ki, ha a rakott krumpli nem főétel, hanem a köret. Persze nem a masszív magyar tojásos-kolbászos rakott krumpliról van szó. A francia köretben ugyanúgy vaj és tejszín a burgonya kísérője, akár a krumplipürében, de a zöldséget itt hajszálvékony szeletekre kell vágni, egymásra halmozni és megsütni. Laktató, mutatós, és könnyen lehet, hogy a karácsonykor kipróbált recept belopja magát a családi receptkönyvbe!

Tovább a burgonya gratin receptjére!

Egy igazi különlegesség: csicsókachips

Bízunk benne, hogy a csicsóka előtt nagy karrier áll! Ez a kis csodagumó Magyarországon is megterem, remek tápanyagforrás, és ha rendszeresen fogyasztjuk, számíthatunk az egészségmegőrző hatásaira is. A girbe-gurba gumók egyetlen hátránya, hogy kicsit macerás az előkészítése, cserébe egy egyedi ízt és állagot kapunk. Az édeskés, fűszeres ízű gumós zöldséggel hasonlóan bánhatunk, mint a burgonyával és az édesburgonyával. A karácsonyi asztalon pedig egy ropogós kis extra köret lehet a sütőben sült csicsókachips.

Tovább a csicsókachips receptjére!

Csicsókachips

Csicsóka, angolul jeruzsálemi articsóka / Fotó: ollo, GettyImages

Ízparádé egyetlen köretben: fűszeres rizspiláf

A perzsa eredetű piláf a közel-keleti konyhák egyik alapvetése. Annyiféleképpen fűszerezhetjük és dúsíthatjuk további hozzávalókkal, ahányszor csak elkészítjük. Egész nyugodtan improvizáljunk! Na persze nem feltétlenül kell az ünnepek alkalmával rábízni magunkat az intuícióinkra. Helyette vessük be a Nosalty főszerkesztője, Hering András receptjét, ami sokkal izgalmasabb egyszerű rizsköretnél. (Sőt, akár húsmentes főfogásként is megállja a helyét.) Egy kis közel-keleti hangulatot csenhetünk vele az asztalra: a csicseriborsó és kesudió mellett aszalt gyümölcsök – köztük arany mazsola – teszik egzotikussá.

Tovább a fűszeres rizspiláf receptjére!

Hercegnőburgonya – a lisztes rossz emlékek helyett könnyedén

Hercegnőburgonyát vehetünk ma már mélyhűtötten, az előre begyúrt és egyenformázott kis falatkákat csak ki kell sütni otthon. A nagyüzemi gyártmány azonban nem vetekedhet a házival – és ugyanez igaz a mirelit burgonyakrokettre is. A hercegnőburgonya gyakran azért nem finom éttermekben, mert félkész mélyhűtött termékből dolgoznak, amit liszt és stabilizátorok tartanak egyben. Ezzel szemben a házi hercegnőburgonyához elegendő csak a vaj, tojássárgája és fűszerek, hogy épp olyan könnyed legyen, mint a receptünkben.

Tovább a Légies hercegnőburgonya receptjére!

Hercegnőburgonya

Hercegnőburgonya / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

A stílusos (és gyerekkedvenc) Hasselback-burgonya

A krumplinál aligha akad hétköznapibb élelmiszer. Elérhető árú, és bár gyakran, akár hetente többször is asztalra kerül, mégis megunhatatlan. A több tucat készítési mód közé az utóbbi években szabályosan berobbant a Hasselback-burgonya. Egy igazi jolly joker, ami egy tévénézős estén épp olyan jól működik, mint az ünnepi asztalon. De vigyázat, ha baconnel, tejfölösen fogyasztjuk, borzasztóan laktató. Készíthetjük csak à la nature, megsózva, a harmonikaszerűen bevagdosott és megsütött egész biztosan jól fog mutatni a karácsonyi asztalon. És még jobban fog fogyni!

Tovább a Hasselback-burgonya receptjére, és nmegnézheted az alábbi receptvideót is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top