nlc.hu
Gasztro

Karácsony húsok és halak a sütőből – 5 recept

Kijevitől a Stefánia-vagdaltig: 7 karácsonyi sült receptje, ha még gondolkodsz az ünnepi menün

A karácsonyi asztal királynője lehet egy ínycsiklandó sült hús. Hét kipróbált receptet hoztunk, hogy idén egy pompás sült legyen a karácsony főfogása.

Karácsonykor sem ördögtől való egy jó harcsapaprikás túrós csuszával, esetleg vörösboros vaddisznó- vagy szarvaspörköltet főzni. Az ünnep alkalmából azonban még azok is sütőben sült főfogásban gondolkodnak, akik ódzkodnak a műfajtól.

Tény, hogy ezen a téren is akad kihívás. Minél nagyobb a hús, annál nagyobb gondosságot igényel, hogy belül is átsüljön, de kívül ne égjen meg, és ne is szárítsuk ki. De nem minden a méreten múlik: a kacsa és a liba melle, combja nem nagy, de ismernünk kell a módját, hogyan ne legyen száraz és rágós.

Hét receptet hoztunk, amik illenek az ünnepi asztalra. Olcsón és kevésbé olcsón kihozható fogásokat egyaránt találhattok közöttük.

A pénztárcabarát, de stílusos Stefánia-vagdalt

A Stefánia-vagdalt egy trükkös fogás: mutatós egybensült, igazán az ünnepi asztalra való. Egyben és szeletelve is elegáns látványt nyújt, minden hússzeletben egy-egy tojásszelettel. Valójában olyan olcsó és hétköznapi alapanyagokból készül, mint a darált sertéshús, tojás, zsemle, vöröshagyma, zsemlemorzsa. Bátran válasszuk, ha számít a pénz is. Őzgerinc formában sütve biztosan tartja a formáját, ennek híján egyszerűen csak egy tepsi is elég hozzá. Ha marad belőle, tökéletes hideg fogásként is, akár csak egy szelet kenyérrel.

Ajánlott köret: a Stefánia-szeletek mellé jól illik a puha köret, például a krumpli- vagy édesburgonyapüré.

Tovább a Stefánia-vagdalt receptre!

Stwefánia-vagdalt / Fotó: from_my_point_of_view, Getty Images

Stwefánia-vagdalt / Fotó: from_my_point_of_view, Getty Images

Ragacsos bőrrel, isteni illatokkal: mézes-narancsos kacsacomb

Szárnyát vagy combját? – szól az ikonikus filmcím Louis de Funès főszereplésével. Ez a kérdés elhangozhat karácsony előtt is, a kacsamell és a kacsacomb ugyanis egyaránt remek alap a karácsonyi sülthöz. Mindkét húsrész esetében kihívás, hogy ne legyen rágós, de ha követitek a receptvideó lépéseit, egy kívül ropogós bőrű, belül omlós húsú kacsacombot fogtok kapni. Karácsonyra pedig vihetünk bele egy kis különlegességet, a kacsának ugyanis klasszikus kísérője a narancs és a rozmaring. A mézes-narancsos páccal megkenjük a combok tetejét, majd élvezzük az ízeket és az illatokat!

Ajánlott köret: zöldsaláta citrusgerezdekkel

Tovább a narancsos kacsacomb receptjére!

Narancsos kacsacombok

Nagy trió: kacsa, narancs, rozmaring / Fotó: Vladislav Chusov, Getty Images

Olcsó és isteni: gombás májjal töltött dagadó

A sertésdagadó ugyancsak egy igen jó áron beszerezhető húsrész, a sertés hasa aljának jelenleg 2000-2500 forint körül alakul kilója. Itthon közkedvelt alapanyaga a töltött egybensült húsoknak, a vékony húsrész ugyanis jól formázható, hajtogatható. Sokféle töltelék kerülhet bele, de leggyakrabban az áztatott tejes zsömlés, petrezselymes készül. Karácsony alkalmából bátran vigyünk bele egy kis extrát: míg aszalt szilvával leginkább a szűzpecsenyét és a pulykát, sajtos töltelékkel pedig sertéskarajt szoktunk bélelni, addig a dagadónál érdemes májas vagy gombás töltésben gondolkodunk, illetve akár vegyíthetjük is a kettőt, ahogyan az alábbi receptben.

Ajánlott köret: klasszikushoz a klasszikust, tálaljuk petrezselymes rizi-bizivel!

Tovább a májjal töltött dagadó receptjére!

A sült gesztenye illatával: gesztenyével töltött pulykatekercs

Karácsonykor örökzöld sláger a gyümölcsökkel és egzotikus fűszerekkel párosítani a húsokat, ahogyan az a narancsos kacsa receptjében is szerepelt. Bár a gesztenye nem egy hagyományos értelemben vett gyümölcs, az ősz és a tél elengedhetetlen íze, ami nem csak sütemények alapanyaga, hanem remekül párosítható húsokkal is. Mivel íze mély, enyhén édeskés és lisztes, leginkább könnyedebb fehér húsokhoz ajánlott, csirkéhez, pulykához vagy fácánhoz, bár ez utóbbi vörös hús. Mivel a gesztenye magában szárazra sülne a húsban, a fűszerek és hagyma mellett mascarponével gazdagítottuk a tölteléket. Persze csak 3:1 arányban, hogy a gesztenye íze érvényesüljön.

Ajánlott köret: különlegeshez a különlegeset, tálaljuk hercegnőburgonyával és édes-savanyú áfonyaszósszal!

Tovább a gesztenyével töltött pulykatekercs receptjére!

Gesztenyével töltött pulykatekercs / Forrás: Nosalty Ételfotó

Gesztenyével töltött pulykatekercs / Forrás: Nosalty Ételfotó

Egészséges és finom: lazac Wellington-módra

Wellington-módra eredetileg a bélszínt ismertük meg, ami szintén egy igazán pazar ünnepi fogás, amelyben nem csak a bálszín nem egy hétköznapi hozzávaló, hanem az ízletes gombás töltelék és a ropogós tésztaburok is különlegessé teszi. Nagyon divatos fogás lett az utóbbi időszakban a Wellington-módra készített szűzpecsenye (ez a sertés “bélszínje”, valamint a lazacderék is. Az egyik legízletesebb tengeri halhoz nem a gombás, hanem spenótos-krémsajtos töltelék illik, és ízesítők teljes sora tesz felejthetetlenné a citromtól a fokhagymán és szerecsendión át a kapribogyóig.

Ajánlott köret: párolt zöldbab vagy tejszínes spenót

Tovább a lazac Wellington-módra receptjére!

Ünnepi lazac Wellington-módra

Jó opció, ha karácsonykor nem kipukkadni akarunk / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

A kijevi csirke lelke az olvadó fűszervaj

A csirkemellet sokan azért nem szeretik, mert ez az egyik legszárazabb húsrész. Tény, hogy a csirkecomb izgalmasabb alapanyag, de a mellével is lehet ügyeskedni. A kijevi csirke klasszikusan egy ilyen étel: a ropogós bunda alatt a hústekercsbe fűszervaj kerül, így a fogás minden egyes falata ízes és szaftos. Ne maradjon ki a vajból a petrezselyem mellett a snidling, bazsalikom, rozmaring és fokhagyma sem, és eszünkbe se jusson margarint használni. Megsütve csak egy gyenge lé lesz lesz belőle, míg a vaj eszményien olvad és az ízét sem veszíti. A szintén sovány pulykamellből ugyancsak jó ötlet elkészíteni.

Ajánlott köret: naná, hogy krumplipüré!

Tovább a kijevi csirkemell receptjére!

Nincs karácsony Kevin és rántott pontypatkó nélkül

Mi, magyarok december végén tudjuk le az éves halfogyasztásunk jelentős részét. Ebben nagy szerepet játszik a halászleveken kívül a rántott ponty is, ami egy igazán könnyen és gyorsan elkészíthető fogás. Még ízesebb lesz, ha előtte fokhagymás tejbe áztatjuk a halpatkókat, de az sem baj, ha nincs erre idő. A ponty a zsíros húsú halak közé tartozik, ezért szaftos és omlós rántva is. Remekül illenek hozzá a citromos ízjegyek és a majonézes alapú saláták. Ma már sajnos nem olyan olcsó, mint egy régen, amikor mindenki megengedhette magának, de egy igazi hagyományos magyar karácsonyi menü egyik kötelező eleme.

Ajánlott köret: franciasaláta, burgonyasaláta, kukoricasaláta

Tovább a rántott pontypatkó receptjére!

Rántott pontypatkó

Egy igazi szaftos húsú hazai hal / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top