A toad in the hole jólesik a téli napokon, ám a legelriasztóbb ételnevek nemzetközi versenyén bátran indulhatna. Az angol elnevezés ugyanis annyit tesz, hogy varangyos béka a lyukban.
Valójában kolbászok sülnek a tésztában vájt lyukakban. Egy kis honi leleménnyel pedig magyarosíthatjuk is a receptet, hiszen miért ne kerülhetne más disznótoros finomság is bele? Talán elnézik nekünk a szigetország lakói, ha májas hurkát vagy véres hurkát teszünk bele. Karcsúsító falatokat nem ígérünk, egy igazi télies, laktató egytálételt annál inkább.
A yorki rokona
Ugye megvan a híres angol étel, a Yorkshire puding, becenevén yorki? A név csalóka, hiszen nem a remegős vaníliapudingról van szó. A Yorkshire puding egy liszt, tojás, tej alapú sült tésztaféle, ami leggyakrabban sült húsok kísérőjeként szolgál. A közismert angol köretet olyan mártások kísérik, mint a gravy szósz, a hagymaszósz, a mustár- vagy tormamártás.
A Yorkshire puding készülhet emellett édesen is, és a végtelenségig variálható gyümölcsökkel, mazsolával, sziruppal, sőt akár egy gombóc fagyival a közepén.
A Yorkshire pudding alatt tehát hagyományosan a kis tésztakosárkákat értjük, ami főételként érkezik a steakünk mellé. A formájuk is jellegzetes: szabálytalanul megduzzadó, aranybarnára sült kis kosárkák.
Ha házilag készítjük, garantáltan nem lesz két egyforma köztük (Nagy-Britanniában ugyanúgy vehetünk félkész, mélyfagyasztottat, mint itthon a burgonyakrokettből). A Yorkshire puddingnak több változata él az angol konyhában, készítik egész nagy, serpenyő méretben is. Nem összetévesztendő ugyanakkor a steak pie, lamb pie, cottage pie, Irish stew pie és egyéb “fedeles” tésztakosárkákkal. A Yorkshire pudding tehát a kiindulópontja a toad in the hole-nak is.
Ha a liszt, tojás, tej alkotta tésztából nem kis kosárkákat formázunk, hanem tepsiben (/jénaiban) sül, és sütnivaló kolbászokkal töltjük meg, máris egy másik ételt kapunk. Igen laktató, sőt eltelítő fogás, ezért ajánlott sok zöldséggel kínálni, és persze egy jó angolos szósszal. A hagymaszósz örök párja.
Maradt egy kis disznótoros szilveszterről? Ebben az ételben újjászülethet. A receptmódosításhoz csak annyit kell tenni, hogy ne süssük elő a kolbászt. Vagyis megspóroltunk 20 percet.
Toad in the hole recept
A hagyományos angol recept nem sok fűszert tartalmaz, de ez ne akadályozzon meg minket abban, hogy egy-két ág kakukkfűvel, rozmaringgal adjunk egy kis aromát az ételnek. Egy kis szerecsendió szintén jól áll a tejes-tojásos tésztának.
Párolt vagy főtt zöldség nélkül ne tegyük asztalra! A húsos-tésztás étel kívánja a zöldségeket maga mellé. És ha már Magyarországon vagyunk, akár a savanyított, fermentált zöldségek is kiváló kísérői. Akárcsak a kedvenc mártásunk, szószunk. Egy jó tormamártás, mustármártás is feldobja a masszív angol ételt.
Hozzávalók:
- 40-50 dkg sütni való kolbász és/vagy hurka
- 22 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 tojás
- Só, bors ízlés szerint
- Kis olaj
- Opcionális: friss fűszerágak, pl. kakukkfű, rozmaring
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Vegyük elő a kedvenc hőálló tálunkat, ez lehet jénai, tepsi, római tál is. Egészen minimális olajjal béleljük, hogy ne ragadjanak le a kolbászok, majd a sütnivaló kolbászok méretétől függően süssük őket 15-20 percen át.
- Addig is egy keverőtálban habverővel simára keverjük a lisztet, a tojást és a tejet, akárcsak egy palacsintatésztához. Só, bors, esetleg pici szerecsendió jöhet bele. Az állagának is a palacsintához hasonlóan folyós állagúnak kell lennie.
- A kolbászok elősütése után vegyük ki a tálat a sütőből, és öntsük rá a folyós tésztát. Ügyeljünk rá, hogy ne nyakon öntsük, hanem csak finoman a kolbászok köré, de ne borítsuk rá a folyós tésztát a kolbászokra. Amikor már majdnem ellepi, de kb. még a kolbászok 20%-át nem éri el a tészta, elég lesz.
- Fektethetünk bele fűszerágakat, de az eredeti recept ezt nem tartalmazza.
- Süssük 185 fokon további 20-25 percig, de negyed óra után már folyamatosan figyeljük. Ha szép, aranybarna a teteje, már jó lesz.
Hagymamártás recept
Ez a mártás nagyot dob a toad in the hole-on, ami az eredeti formájában nem a legfűszeresebb étel. Egy jó magyar kolbásszal persze sokkal ízesebb. A hagymamártást mellé tálaljuk, ízt, szaftosságot ad a sütőben sült ételnek.
Hozzávalók:
- 2 nagyobb vagy 3 közepes fej vöröshagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál finomliszt
- 2 dl alaplé vagy 1 nagy teáskanál (lehetőleg bio) vegeta
- Fél citrom
- Só, fehér bors, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítése:
- Megtisztítjuk és apróra vágjuk vagy a sajtreszelő nagyobb lyukú oldalán lereszeljük a vöröshagymákat.
- Egy kislábasban alacsony lángon felhevítjük a vajat, majd közepes lángra vesszük, és hozzáadjuk a hagymát. Folyamatos kevergetés mellett picit megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a lisztet, tovább kevergetjük.
- Ha kicsit összepirultak, jöhet a tejszín, a fűszerek, és tovább kevergetjük. Hozzáadjuk az alaplevet vagy a vegetát, és végül összeforraljuk. Ne hagyjuk magára, kevergessük.
- A legvégén adjuk hozzá a fél citrom frissen facsart levét.