Farsangi fánk 15 perc alatt – Egy villámgyors és egy hagyományos recept

Haranghy Orsi | 2024. Január 13.
Nem szükséges fél napot állni a konyhában, ha puha és isteni házi fánkot szeretnénk sütni. Egyedül az olajszag elkerülhetetlen, de valamit valamiért, nem igaz? Szorgos szellőztetéssel és elszívóhasználattal persze az olajszag is kivédhető.

Igazán újra divatba jöhetnének a farsangi bulik a felnőttek körében is, ha már a halloween ilyen sikeresen belopta magát Magyarországra is. A busójárásra évről évre sokan ellátogatnak, a mohácsiak rendszerint óriási bulit csapnak. Kevés régi népszokásunk él ilyen elevenen, idén február 8-a és 13-a között rendezik meg a mohácsi sokácok hagyományos farsangolását.

Ha mi nem is öltözünk be farsang alkalmából, az ünnep pont jó ok arra, hogy fánkot süssük. Hivatalosan már el is kezdődött a farsangi időszak, ami január 6-tól egészen hamvazószerdáig tart. Ez 2024-ben éppen Valentin-napra, február 14-re esik.

Magyarországon a farsangi fánk alatt elsősorban a szalagos fánkot értjük, esetleg még a ropogósabb csörögefánkot (más néven forgácsfánkot). Hagyományosan lekvárral esszük, amit vagy mellé adunk, vagy mélyedést formázunk a szalagos fánkban, és abba töltjük. A belül lyukas fánkok sem csak a modern amerikai donut shopok vívmányai, már az 1800-as években is így árulták.

Igazi szabálytalan formájú házi fánk / Fotó: Hedvig Prokos, Getty Images

A mi alábbi egyik fánkunk is belül lyukas, ez cukros-fahéjas szórást kap. A másik egy kisebb és kerek, labda formájú fánkféle, ami úgyszintén töltetlen. Ez egy valóban szupergyors recept!

Villámgyors kefíres fánk

Ennek a fánknak nem kelesztett tészta az alapja, ezért készül el negyed óra alatt. A kefírtől nem kell megijedni, nem lesz sem savanyú, sem kesernyés tőle. Ezzel a hozzávalóval és a több tojással váltjuk ki a kelesztés hosszadalmas menetét. Egészen puha, finom kis fánklabdákat fogunk sütni! Akár 15 perc alatt elkészülhetünk vele.

Villámgyors kefíres fánk / Fotó: Zoryana Ivchenko, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Meglepően modern 300 éves fánkok Erdélyből

A fánk olyannyira nem korunk találmánya, hogy a legelső ismert magyar nyelvű szakácskönyv nem kevesebb, mint tizenkettő különböző fánkreceptet számlál, köztük főkötős, bába- és süvegfánk nevű változatokat. A régi magyar nyelven írott receptek modernizálva olvashatók, és a hajdani fánkokról megállapíthatjuk, hogy a késő barokk idején már abban a felfogásban készítették, mint manapság. Több élesztős és élesztő nélküli receptet jegyez a kötet. Egyet érdekességképpen közlünk is.

Misztótfalusi Kis Miklós 1695-ben nyomta ki a szakácskönyvet kolozsvári nyomdájában. Az eredeti kézirat két évvel korábban készült el a csíksomlyói ferences kolostorban, ezt dolgozta át a legendás erdélyi nyomdász. A kötet eredeti címe: Szakats mesterségnek könyvetskéje. Mellyben külömbkülömbféle válogatott tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészítése, sütése és főzése, mintegy élés-kamrában, rövideden leirattatik, és kinek-kinek hasznára leábrázoltatik.

Tolyó-fánk – de mitől tolyó?

Mai szóval tolófánk, amelynek tésztáját egy konyha alkalmatosságba beletöltötték, és egy tolófával fánkonként kitolva belőle sütötték meg.

„Végy egy tálba igen szép fejér lisztet, abba tojásnak csak a sárgáját verd belé, amennyire akarsz fánkot csinálni, azt a kanállal igen jól törd öszve; ez meglévén mosd meg szépen a kezedet, és egy darabocska vajat a tálba tévén a kezeddel igen jól sokáig gyúrd meg, sózd meg, és ha annak való formád vagyon, abba töltsd belé, és egy serpenyőbe forró vajba lődd belé, megint töltsd meg a formát, megint lődd belé: és midőn megrántódik, vedd ki a serpenyőből, rakd tálba, és egyenként a tésztát, melyet annak csináltál, lövögesd belé, és a tálban felül nádcukorral hintsd meg. Ennek pedig a formája olyan, mint a vízipuska, csakhogy nagy lyuka van a végin, rézből való metszett csillag, és azon tolják át a tolófával; gyenge fánk, gyenge eledel, ha meg tudod készíteni.”

Ropogós fahéjas fánk

A svédek cukros fánkja ihlette ezt a receptet. Gyors kelesztéssel, egyszerűen száraz élesztővel készül a tésztája. Annak is ajánljuk az elkészítését, aki ódzkodik a friss élesztő használatától. Ez a fánk kelesztett tésztából készül, először 15 percig, majd 1 óra 15 percet, végül, már kiszaggatva a formákat, még egy jó 20 percet kell pihentetni. Vétek kihagyni belőle a citrusféle héját. Gyönyörűen harmonizál a ropogós cukros-fahéjas ízzel.

Frissen sülten lekvár nélkül is isteni! / Fotó: Janna Danilova, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version