Hüttekedvenc a konyhánkban: a gőzgombóc receptje

Pásztor Rozi | 2024. Január 24.
Az osztrák Germknödel, a bajor Dampfnudeln, a sváb Hefenknödel vagy Hefeknedle közeli rokonok, ők a gőzgombócok. Mikor készítsük el a hütték kedvencét, ha nem most?

A forró és puha gőzgombóc a síelések egyik kedvenc édessége, gyors kalóriapótló, ami felmelegít. Nem muszáj azonban a Mátrába vagy az Alpokig menni hozzá: a téli hónapokban kedvelt édesség kifőzdék, éttermek és cukrászdák kínálatában is. Klasszikus ízesítése a szilvalekváros töltelék mákos szórással, de az utóbbi években felélénkült népszerűsége révén megjelentek a nutellás, mogyoróvajas, almás-fahéjas ízesítések is.

A gőzgombóc sósan és édesen is készül. A régi paraszti világban egy megbízhatóan laktató fogás volt, és ekkoriban még disznózsírral gyúrták be. Kínálták lekváros töltelékkel és diós-mákos szórással is, de hagyományosan savanyú káposztával és babbal, nehéz füstölt húsok mellé adták. A sváb gőzgombócot (Hefenknödel vagy Hefeknedle) akár pörköltek vagy főzelékek mellé is adták.

Baranyában, a Pécsváradi járásban található Geresdlakon a gőzgombócnak még fesztivált is szerveznek, legutóbb tavaly szeptemberben érkezett több ezer látogató a mindössze 727 ember lakta községbe egy közös gőzgombócozásra. Kis érdekesség, hogy Geresdlakon közel húsz éve minden decemberben elkészítik a mézeskalácsfalut, amely a település mézeskalácsban megformázott mása, majd egész évben látható.

Sok-sok mákkal, porcukorral / Fotó: Paul Biris, Getty Images

Mákos-szilvalekváros gőzgombóc vaníliasodóval – recept

Hozzávalók a gombócokhoz:

Elkészítése:

Exit mobile version