Az elmúlt évtizedekben egyre távolabb kerülünk attól, ami a nagyszüleink idejében még magától értetődő volt. Ha nem volt otthon kenyér vagy száraztészta, gyakorlott mozdulatokkal kezdtek tésztát gyúrni, és maguk megsütni-megfőzni, amit szerettek volna.
Most újra nagy divatja van az otthon sütésnek, és néhány évente új őrület söpör végig. A 2000-es években mindenki saját kenyérsütő gépet akart, néhány éve tömegek tanultak meg kovászos kenyeret sütni, most éppen az air fryer dívik. Kell hozzá persze kedv és nyitottság, hogy az ember belisztezze a kezét, és kenyér híján ne a közeli éjjel-nappalit vegye irányba.
Bár léteznek gyors receptek, a friss kenyeret vagy zsömlét keleszteni kell (a dagasztás kiváltására léteznek receptek). Az alábbi lepény ismerős lehet a közel-keleti vagy indiai étkezdékből, de itthon a bodag, vagyis a cigánykenyér is egy hasonló, gyors és egyszerű lepénykenyér. Az ősi kultúrákban eredetileg forró kövön, Indiában ma is tandoori agyagkemencékben sütnek lepénykenyereket.
Lepénykenyeret tucatnyi módon süthetünk, akár élesztős tésztából, hosszabban, meghagyva a kelesztési időt neki. Az egyik legnépszerűbb lepénykenyér az olasz focaccia, amit például egyáltalán nem könnyű elkészíteni. Összesen háromszor egy órát pihentetni, közben gyakorlott mozdulatokkal, nedves kézzel nyújtani és több rétbe hajtogatni, míg megjelennek az áhított levegőbuborékok a tésztában. A focaccia tehát egy kényes tésztaféle, ennek az ellentéte az alábbi, keleti stílusú lepénykenyér, amit szintén nagyon meg lehet szeretni.
Friss házi lepény gyorsan, pihentetés nélkül
Ez egy valóban gyors recept, és az sem baj, ha nincs különösebb sütőtudásunk. A tésztaállagok ismeretét és kézügyességet sem igényel, ha szabálytalan alakúra nyújtjuk, épp olyan jól fog sikerülni.
Töltött lepénykenyeret is süthetünk
Ez esetben hagyjuk egy kicsit vastagabbra a tésztát, és töltsük bármilyen nem túl lédús zöldséggel (hogy ne áztassa el), sajttal, hallal vagy hússal. A kinyújtott tésztalepényekre halmozzunk nem túl sok tölteléket, hiszen egy vékonyka tészta fogja csak össze. Hajtsuk félbe a lepényt, kézzel nyomkodjuk le a széleit, és úgy süssük ki.
Hozzávalók:
- 50 dkg búzaliszt
- 420 g görög joghurt (vagy minél sűrűbb, krémesebb natúr joghurt)
- 2 csapott teáskanál sütőpor
- 1 púpozott teáskanál só
Elkészítése:
- Egy keverőtálban összekeverjük az összes hozzávalót. A száraz és a nedves alapanyagokat a végén a kezünkkel gyúrjuk össze. Csak addig kell gyúrnunk, amíg teljesen elegyednek a hozzávalók.
- Belisztezett felületen az összegyúrt tésztából egy nagy gombócot, majd 12 kis gombócot formázunk.
- Nyújtófával a lisztes felületen vékony lepényeket nyújtunk. Maximum 2 milliméter vastagságúak legyenek.
- Tapadásmentes serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül közepes-nagy lángon (9 fokozat közül 7-esen) mindkét oldalukon átsütjük. Ha megjelennek a barna hólyagok a felületen, elkészült az egyik oldal.