Van otthon tonhalkonzerved? 4 gyors és szuperjó hétköznapi étel konzerv tonhalból

Pásztor Rozi | 2024. Február 29.
A tonhalkonzerv igazán praktikus kiszerelésű, gyakorlatilag semmi munkánk nincsen a hallal. De mennyi finomságot készíthetünk belőle! Négy gyors recept következik a dolgos hétköznapokra.

A konzerv tonhalra szabályosan rá lehet kattanni. Nem kell friss hal után mászkálni, és azt gyorsan elkészíteni. Nem kell a mélyhűtött hallal bíbelődni. Egy szálkamentes, jó minőségű hal „húsa” áll rendelkezésünkre, borzasztó kényelmes kiszerelésben.

Ez esetben érvényes, hogy minél jobb minőségű tonhalat veszünk, annál teljesebb „húsdarabok” állnak majd rendelkezésünkre az olcsóbb konzervek rejtette vacak resztli helyett.

Választhatunk vízben, napraforgóolajban, olívaolajban és szószban eltett halkonzervek közül is – ki mire esküszik. A lényeg, hogy a receptek készítésekor számoljunk ezzel is. Az olajat le is lehet önteni a halról, de a jobb minőségű olajat akár fel is használhatjuk a készítendő ételbe. Száz és száz étel készülhet tonhalkonzervből, mi most négy receptet hoztunk.

Tonhalkrém – az alaprecept

A házi tonhalkrém nagy találmány. A halon kívül gyakorlatilag minden hozzávalóját kihagyhatjuk, úgy is finom lesz. Ha nincs épp otthon majonéz, mustár vagy újhagyma, ezek egyike nélkül is nyugodtan belekezdhetünk. További alapanyagokkal is gazdagíthatjuk, ugyancsak jó hozzá a krémsajt, mascarpone, görög joghurt; a lila hagyma, vöröshagyma, fokhagyma, de sokan egy kevéske ketchuppal adnak pluszt ízt neki. Mi egy ezerszer elkészített alapreceptet adunk meg, bátran variáljátok!

NLC tipp: Laktatóbbá és táplálóbbá tehetjük a krémet, ha egy-két főtt tojást is hozzáadunk. Az apróra vágott főtt tojásokat keverjük csak a krémhez!

A végtelenségig variálható / Fotó: wideonet, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Egészséges fasírt tonhalból

Fasírtot sokkal több konyhai alapanyagból készíthetünk, mint a megszokott darált sertéshús. Nagyon ízletesen el lehet készíteni a pulykafasírtot, csirkefasírtot, és igazi különlegesség a bárány- vagy a lazacfasírt. A tonhal is alkalmas erre, mi pedig a számtalan recept közül egy olyat hoztunk el, amibe nem kerül áztatott zsemle vagy krumpli sem (úgy krokettszerű lesz). Egy kis morzsát azért használunk hozzá, hogy legyen tartása a fasírtoknak, de csak nagyon keveset. Így tehát nem túlzás, valóban szuperegészséges fasírtot süthetünk, főleg, ha nem tocsog az olajban.

NLC tipp: Ha a hagyományos zsemlemorzsa helyett pankót használunk, még ropogósabb, jobb állagú fasírtokat kapunk.

Bulgurral, friss zöldségekkel / Fotó: elena_hramowa, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Tejszínes-tonhalas tészta

A tonhal azért is jolly joker, mert remekül illik hozzá a paradicsomos szósz, a majonéz, a natúr joghurt, a mascarpone – és nem utolsósorban a tejszín is. Egy összetevőiben – és azok tápértékében – egészen komplex ételt állíthatunk össze a tonhalból, többféle zöldségből és tésztából.

NLC tipp: Még krémesebb, könnyedebb lesz a tejszínes tésztánk, ha főzőtejszín helyett habtejszínt használunk hozzá.

Egy nagy tál tavasz / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Hideg tésztasaláta tonhallal

A fenti tonhalas tészta is egy gyors és egyszerű recept, de ez a hideg tésztasaláta még annál is szimplább. Jó példa arra, hogy úgy is ehetünk finomat a mindennapokban, hogy nem gondoljuk túl, és nem szerepel tucatnyi összetevő egy receptben. Persze, ha kéznél van egy kis olívabogyó, csemegekukorica, konzervbab, kígyóuborka vagy savanyú uborka, édes paprika (kaliforniai vagy kápia), ezekkel a zöldségekkel is dúsíthatjuk a salátánkat. Ha nyersen tesszük bele őket (illetve a konzervek előre készítettek), a saláta készítési ideje is csak néhány perccel lesz több.

NLC tipp: Ahogyan írtuk is, a hűtőnk-kamránk tartalmából bátran válogathatunk még hozzávalókat a salátához. Egy azonban ne maradjon ki, a paradicsom. Így lesz lédús, friss.

Olasz módi: a hideg tésztasaláta mindig mentőörv / Fotó: papkin, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version