Aki szereti az újhagyma zöldjét, biztosan csóválta már a fejét, amikor látta valahol a szemetesben landolni a zsenge zöld szárakat. Sok boltban és zöldségesnél már ki sem kerül a pultba az egész újhagyma, előtte megfosztják a zöldjétől, és csak a csonkolt, rövidebb hagyma kerül a vásárlók elé.
Az újhagyma márpedig a kis gumóhoz közeli, fehér részből, majd az átmenet utáni zöld szárakból is áll. Más a textúrája és az íze is a két résznek: az alsó rész „hagymásabb”, a felső szárak lágyabb ízűek. Érezni benne a zöld színű zöldségek klorofillal teli éltető, tápláló hatását, a szakácsok pedig jól tudják, milyen remekül lehet frissíteni egy kis újhagyma zöldjével az ételeket.
Sokan egyébként egy másik növénynek hiszik, de az újhagyma valójában a zsenge vöröshagyma. Még fiatal, a gumója a föld alatt még éppen csak duzzadni kezd, és kevésbé csípős, erős aromájú.
Ha ránk hallgattok, nem sütitek-főzitek agyon, mert az újhagyma friss, zsenge zöldje hőhatásra sokat veszít az aromáiból, a tartását pedig teljesen elhagyja. 13 ötletet hoztunk, hogy az újhagyma zöldje a lehető legjobb helyen végezze: a tányérotokon!
Hidegen, langyosan is remek a krumplisaláta, amit vinaigrette és az újhagyma zöldje dob fel / Fotó: Fotó: Zoryana Ivchenko, Getty Images
Tojáskrém, omlett, rántotta, főtt tojás újhagyma zöldjével. Örök páros! / Fotó: istetiana, Getty Images
A krémsajt szintén legendás párja! / Fotó: Larry Washburn, Getty Images
Próbáltad már a tacót koriander helyett vagy mellett újhagyma zöldjével? / Fotó: istetiana, Getty Images
A füstölt dolgokhoz is kifejezetten jól áll az újhagyma zöldje / Fotó: Pinkybird, Getty Images
Hotdogok és amerikai stílusú steakszendvicsek kiváló kiegászítője / Fotó: Elizabeth Beard, Getty Images
Quinoa-saláta avokádóval, grilezett csirkével, zöldségekkel és újhagyma zöldjével / Fotó: Fotó: Westend61, Getty Images
A tésztával, hússal teli ázsiai levesek egészen kiváló frissítője phótól a ramenig, koriander és petrezselyem mellett is / Fotó: Oscar Wong, Getty Images
Nem kell Ázsiáig menni: auz aranyló húslevesbe is szuperjó az újhagyma zöldje! / Fotó: annabogush, Getty Images
És még az orosz/ukrán borsccsnak is jól áll! A kapor mellett persze. / Fotó: istetiana, Getty Images
Kevés tejszínes olasz tésztának nem áll jól az újhagyma zöldje! / Kép: annabogush, Getty Images
Nem kell sajnálni róla! Udontésztás ázsiai főétel újhagyma zöldjével / Fotó: masahiro Makino, Getty Images
A japán rántott húst, a tonkatsut előszeretetettel frissítik újhagyma zöldjével / Fotó: DigiPub, Getty Images