nlc.hu
Húsvét

Kora tavaszi zöldség árkörkép 2024

Nagyot ugrik húsvét előtt ennek a zöldségnek az ára

A retek, a torma és a hagyma sem lett olcsóbb tavaly óta, sőt.

A húsvéti vendégváró asztal fontos kellékei közül a hónapos retek és a torma is drágább lett. Újhagymából most még olcsóbb az import, mint a hazai, de a tavalyi árakhoz képest alaposan megdrágult ez a zöldség is.

A Magyarországon megtermő,

hidegtűrő hajtatott zöldségfajok közül

a saláta után a retek a második elterjedtebb. Száz hektáron terem nálunk, főképp Bács-Kiskunban és Csongrád-Csanádban. Sok helyütt egész évben, jellemzően fólia alatt hajtatják – írja a Világgazdaság.

Felaprított zöldségek egy tálban

Felaprított zöldségek egy tálban (Fotó: Pexels)

Idén a hazai retek csomóját 243 forintos,

az olaszt pedig 190 forintos átlagáron kínálták a nagybani piacokon, de a hazai termés beérésével az import idén is hamarosan kifut a kínálatból. Belföldi újhagymát (zöldhagymát) egész évben kínálnak a nagybanin, tavasztól kezdve egyre inkább hazai termést.

Pár napja az import első osztályú

újhagyma csomóára 230 és 260 forint között

volt, míg a belföldié 280 és 350 forint között mozgott. A húsvéti asztal gyakori zöldsége, a torma magyar specialitás: itthon az elmúlt években 1100–1400 hektáron termeltek tormát, ami az EU-ban kiemelkedőnek számít. A termés nagy részét exportálják, leginkább Németországba és Lengyelországba.

Tormát jelenleg 1232 forintos kilóáron adnak a nagybanin, ami amiatt is érdekes, mert tavaly ilyenkorra még nem is érett be a hazai áru.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top