A legjobb csirkepaprikás szaftjában megáll a kanál: így főzzük a magyar konyha büszkeségét

Haranghy Orsi | 2024. Április 04.
Az egyik legelső étel a „chicken paprikash", amit lelkesen mondanak a külföldiek, ha a magyar konyháról esik szó. Sok szívderítő videó is fellelhető a neten a Budapesten csirkepaprikást evő, faló vagy épp a csirkecsontokkal bajlódó ázsiai, amerikai, skandináv turistákkal. Ha egyetlen tökéletes csirkepaprikás recept nem is létezik, összegyűjtöttük az egyik legnépszerűbb magyar étel mesterfogásait.

Aki az „igazi, eredeti” csirkepaprikás nyomába ered, készüljön fel rá, hogy amilyen egyszerűnek tűnik ez az étel, annyiféleképpen készítik. Döntsük el magunk, hogy számunkra mitől csirkepaprikás a csirkepaprikás, és mi különbözteti meg egy egyszerű paprikás csirkepörkölttől? Mely csirkerészekből főzve az igazi? Kerüljön-e bele fokhagyma, feketebors és csípős paprika is? Mennyi a tejföl ideális mennyisége benne? Habarjuk, vagy netán egyenesen vétek a tejfölös habarás? A szarvacskatészta is méltó párja, vagy csakis a házi nokedli, illetve galuska körítheti?

Apropó, habarás. Borbás Marcsi szerint például a csirkepaprikás nem készülhet tejfölös habarással. Ő a bácskai hagyományok szerint „halászosan főzi”. Nem pirítja meg a hagymát a zsiradékon, nem párolja fedő alatt a húst, és sem tejfölt, sem lisztes-tejfölös habarást nem tesz bele. Bár előkerül nála is a tejföl, ő csak az elkészült nokedlire (!) teszi rá, nem a paprikásra.

Petőfinek is kedvence volt: csirkepaprikás / Fotó: Simon Gábor, Nosalty Ételfotó

„Igazi” csirkepaprikás nem létezik

A legjobb csirkepaprikások biztos közös pontja a bőrös-csontos hús, amiből fantasztikus szaftos, már-már kocsonyásan kollagénes szószt főzhetünk. Ez sem mindig bőrös csirkemell és csirkecomb. Kalla Kálmán, a Gundel Étterem rendszerváltás utáni érájának legendás séfje közismerten jó érzékkel nyúlt a magyar klasszikusokhoz. Ő például bőr és csont nélküli csirkemellet tesz bele, és hozzá arányaiban feleannyi csirkecsontot- és -nyakat is főz a paprikásba, kis francia behatásként pedig a tejfölös habarásba pedig tejszín is kerül.

A haladó szellemű éttermekben szívesen készítik elvontabb formában. Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök séfjének egy klasszikus receptje szerint feltekeri a filézett csirkehúst, majd elegáns szeletekre vágja a préselt csirkét, aminek a tetejére roppanós, pirított vajas csirkebőr kerül, paprikás szósszal és „tojásgaluskával” köríti.

Míg a profiknál legelőször is a sűrű, kollagénes szaft a kulcsa, sok háznál úgy az igazi, ha gazdagon tejfölös a csirkepaprikás. A magyar népléleknek olyannyira sajátja, hogy még operettet is írtak Paprikás csirke címmel, de történetesen Petőfinek is kedvence volt az ő korában újszerű étel. Ahány ház, annyi csirkepaprikás, mi most mégis megkíséreljük a lehetetlent, és megmutatjuk a készítésének konyhai fortélyait.

Tejfölös csirkepaprikás „hosszabb” szafttal /
Fotó: Bagdi Gréta (Gréti), Bodor Tamás, Nosalty Ételfotó

A csirkepaprikás főzésének mesterfogásai

A szaftjának titka pedig a bőrös, csontos részekből kifövő, szinte már kocsonyás, kollagénnel teli pecsenyelé.

Tejfölös csirkepaprikás szarvacskatésztával / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó

Tejfölös csirkepaprikás recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version