nlc.hu
Gasztro

Unortodox csirkepaprikások a nagyvilágból

Láttál már amerikait csirkepaprikást főzni? Így készül a nagyvilágban a csirkepaprikás

Szórakoztató látni, hogyan készülnek az „autentikus" magyar ételek az országhatárokon túl. Óriási tisztelet a magyar konyhának, hogy messzeföldön is készítik az ételeinket, de néha persze pislogunk nagyokat. Íme, néhány gyöngyszem.
Csirkepaprikás nokedlivel

Több tízezer találat jelzi különböző nyelveken és írásmódokkal a magyar csirkepaprikást a közösségi médiában. Világszerte főzik, ami komoly elismerés a magyar konyhának, miközben persze megannyi különös megfejtés is születik.

A hazai közmegegyezés szerint az egyik legkedveltebb magyar étel titka a csontos, egész csirkecomb, a vöröshagyma és fokhagyma, az édes-nemes pirospaprika, a tv paprika és egy kis tejföl, só, bors, zsiradék. Se több, se kevesebb. A Kajári és Pácsonyi főz címen futott sorozatunkban videón is bemutattuk, hogyan készül a hagyományos csirkepaprikás.

Még mielőtt mutatnánk néhány egészen egzotikus leágazást, következzen egy, a magyar konyhához igazán hűséges példa. Ilyen csirkepaprikás-költemények is születnek világszerte. Kristin Maxwell Amerikában, Dél-Kaliforniában főz ilyen jól sikerült „chicken paprikash”-t.

Kezdjük egy egészen meredek variációval. Youngstown, Ohio, Egyesült Államok. Itt működik a Kravitz Deli, ahol azt írják, hogy a magyarok imádják a leveseket, és íme, egy klasszikus, a csirkepaprikás-leves. Mégpedig keksszel.

Egy igazi amerikai diner (útmenti étkezde), a Zorba’s Coney Island kínálja ezt a masszív paprikáscsirke-levest nokedlivel a michigani Flat Rock városában.

Rendhagyó látvány a paradicsomszeletek és saláta társaságában hamburgerbucik között. Egyenesen Dallasból!

Ohio államban egy tányéron a paprikás csirke nokedlivel, egy kis töltött káposztával és darált húsos, kolbászos hotdoggal. Wow.

Egy lelkes amerikai horgász Michigan állam egy kisvárosában, Newaygoban jó sok kaporral szórja meg.

Arrabiata szósszal, vörösborecettel és joghurttal Németországból.

Csirkepaprikás nemzetközi kísérettel: japán soba tésztával és zöldspárgával.

Sárgarépával egy szarajevói-washingtoni szerzőpárostól.

Szárzeller, más néven angol zeller a csirkepaprikásban. A Kevin Farrell / Dee W. Ieye néven alkotó transzvesztita színész és szakács a szárzelleren kívül egy kényelmi terméket is tesz bele, a Campbell’s gyártó sűrített csirkekrémleveséből egy egész dobozzal.

És végül egy csodálatosan jól kinéző csirkepaprikás egy amerikai-japán szakácstól, Marc Matsumotótól. Nokedlivel, ahogy azt kell!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top