Burgundi marha Julia Child nyomán: egy üveg jó vörösbor nélkül neki se álljunk!

Haranghy Orsi | 2024. Április 26.
A vörösboros marharaguk francia királya következik!

Ha burgundi marha készül, ez lesz az asztal királya, bármilyen más fogás is sült-főtt még aznap. Mély, rozsdabarna színű, sűrű, illatozó, laktató. Julia Child legendás receptjét mutatjuk be néhány ponton egyszerűsítve, hogy ne csak halasztgassuk a klasszikus recept megvalósítását, hanem valóban felvegyük a repertoárunkba.

Egyes receptek összefonódnak egy-egy nagy szakács nevével. Gordon Ramsay-től Wellington-bélszínt vagy az ő mesterétől, Marco Pierre White-tól az eszményi bőrös sült csirkét tanultuk meg elkészíteni. A tévés szakácsok legnagyobbja, Julia Child egyik felejthetetlen receptje a burgundi marha, ami az 1960-as években futó The French Chef sorozatában készült el, és a korabeli köztelevízióból maradt fent az utókornak. Julia Child megtanította Amerikának a nagy francia konyha alapjait, mi pedig bármikor támaszkodhatunk ma is Julia konyhájára.

Bár rengeteg hozzávalóból készül, valójában egyszerűen elkészíthető ez az étel. Nem igényel különösebb konyhai mesterfogásokat: ez egy omlós, puhára főzött marharagu, amit szalonna, gyöngyhagyma és gomba gazdagít. A burgundi marha, a francia Boeuf Bourguignon (ejtsd: bőf burginyó’) receptje következik, amihez Julia jó bordói bort ajánl, hagyományos körete pedig a krumplipüré. Bon appétit!

Rusztikusan nagyobb darab marhákkal, gombákkal, sárgarépákkal: burgundi marha, Boeuf Bourguignon / Foot: rudisill, Getty Images

A burgundi marha, Boeuf Bourguignon receptje Julia Child nyomán

A recept egyetlen „nehézsége”, hogy időigényes. Jó négy órával számoljunk az elkészítésére! Bár a Julia Child-féle burgundi marhát megidéző amerikai receptek többje azt állítja, hogy marhaszeggyel a legfinomabb ez az étel, mi maradunk a bevett – és sokkal könnyebben beszerezhető – marhalábszárnál.

Julia Child külön készíti a gombát és külön a hagymát is a raguhoz, de mi itt egyszerűsítettünk, és egyben készítjük őket a raguhoz. Próbáltuk már külön is, de nem érzünk különbséget a körülményesebb és a praktikusabb készítési mód között.

Julia technikája sok ponton ma már retrónak számít, például már a legelején vizen párolva kezdi hőkezelni a szalonnát. Modernizáltuk és könnyítettük is a receptet, a több lépésben való sütés például a mi tapasztalatunk szerint felesleges, és egyszerűbben megoldható. Alább mutatjuk lépésről lépésre. Több fokhagymát, vöröshagymát és sárgarépát adtunk hozzá az eredeti recepthez képest. Fokhagymából sosem elég, ha szeretnénk intenzívebb ízeket; több vöröshagyma szintén jöhet, ha szeretnénk szaftosabb ragut; és az egy szál sárgarépa helyett két-három szálra megemelt mennyiség szintén jót tesz az ízeknek. Enyhén édeskésebb lesz tőle a ragu, a szaftja pedig tartalmasabb a sárgarépa keményítőtartalmának köszönhetően.

Mi egy nagy, vastag falú serpenyőt és egy hőálló, sütőbe való sütőtálat használtunk. Ez akár egy olyan sütőedénnyel is kiváltható, amit a tűzhelyre és a sütőbe is tudunk tenni. (Ez esetben a gombához, gyöngyhagymához szükséges lesz még egy serpenyő.)

Egyenesen a sütőből: burgundi marha, Boeuf Bourguignon / Foot: rudisill, Getty Images

Tudjuk, hogy hosszadalmas, sok lépésből álló a recept! Mégis lényeges, hogy ne hagyjuk ki a felkockázott húsok előpirítását. A kéreggel bent tartjuk a nedvességet.

Mint a legtöbb hasonló ételnek, ennek is fantasztikus mélységet ad a húsleves-alaplé. Ez esetben marhahúslevesből az igazi. Teltebb, ízesebb lesz általa a húsos ragu.

Talán mondani sem kell, hogy egy jó ízű ételbe nem kerülhet rossz bor! Csakis olyat tegyünk bele, amit pohárba töltve is elfogyasztanánk – ezen ne spóroljunk.

Hozzávalók a raguhoz:

Friss kakukkfűvel még finomabb / Foot: rudisill, Getty Images

Elkészítése:

Exit mobile version