nlc.hu
Gasztro

Beszélgetés a Julia Child életéről szóló Julia című sorozat alkotóival

„Divatok jönnek, divatok mennek, de Julia Child örök”

A tévés főzőműsorok szülőanyja, Julia Child hazánkban a Julie & Julia című Meryl Streep filmnek köszönhetően vált ismertté, most pedig egy egész tévésorozat készült a varázslatos egyéniségű tévés séfről, Julia címmel. Az alkotók egy online sajtótájékoztatón mondták el nekünk, hogy miért szeretjük ennyi évtized után is a French Chef műsorvezetőjét, Julia Childot.

Julia Child Amerikában hosszú évtizedek óta ismert tévés ikon, de a világ többi része nagyrészt a Julie & Julia című Meryl Streep és Stanley Tucci főszereplésével készült filmmel ismerte meg a nevét. Megnéztétek felkészülésként, hogy ők ketten hogyan alakították ezeket a karaktereket?

Sarah Lancashire (Julia Child): Én úgy kezelem, hogy ez egy teljesen más projekt, és másról is szól. Ha ötven különböző Hamletet forgatsz ötven különböző színésszel, a végeredmény mindig más lesz. Szóval nem igazán zavart, hogy valaki már eljátszotta Julia Childot korábban. Viszont szeretem a Julie & Julia című filmet, mivel ezen keresztül ismertem meg annak idején Julia Childot. Az Egyesült Királyságban nem volt ismert, így a mozifilm marketingje kapcsán hallottam róla először. Ezt leszámítva azonban a film nem jelentette részét a felkészülésemnek.

David Hyde Pierce (Paul Child): Mindig is szerettem volna eljátszani Stanley Tuccit, és azt hiszem, most lehettem a legközelebb hozzá. (nevet)

Julia Child főzőműsor Julia hbo max

David Hyde Pierce és Sarah Lancashire a Julia című sorozatban (Fotó: HBO Max)

A kérdésem a producereknek szól. Sarah Lancashire csodálatos Julia Childként. Elmesélnétek, hogyan találtatok rá?

Daniel Goldfarb (producer): Egyszerűen csak elképesztő szerencsével. Sarah egyike a legnagyobbaknak. Julia Childnak az emberek főképp azt az oldalát ismerik, amit a tévében láttak. Viszont nem igazán ismerik Julia Childot, a magánembert. Sarah alakításában a legkülönlegesebb az, hogy ezt az oldalát is meg tudta mutatni nekünk, ahogy azt is, hogy mi zajlik a lelkében és a gondolataiban.

Chris Keyser (showrunner): Igazság szerint, ha nem találunk rá Sarah-ra, netán rátalálunk, de ő nem vállalja a szerepet, akkor ez a sorozat sosem készült volna el. Nem volt második ember a listánkon. Sarah már az első meghallgatáson is fantasztikus volt, ám miután a forgatásra hihetetlenül felkészült Juliából, ott még a korábbi teljesítményéhez képest is szintet lépett.

Sarah, Julia Child egy nagyon egyedi jelenség. Nehéz volt a bőrébe bújni?

Sarah Lancashire (Julia Child): Szerencsére volt azért bennünk valami közös. Az ő kedvenc receptje az én kedvenc receptem is, ami nevesül a sole meuniére. Hihetetlen mennyiségű anyag található Juliáról a neten, szóval ez jelentette a kiindulópontot számomra. Ezenkívül írtak már könyvet is róla, és megszereztem a szerkesztőjével, Avisszel folytatott levelezéseit is. Egy idő után azonban eljött az a pont, amikor az összes ilyen anyagot félre kellett tennem. Nem kellett mindent tudnom róla, hiszen nem dokumentumfilmet készítettünk, hanem egy szórakoztató sorozatot. Egy hang coach segítségével dolgoztam még együtt egy rövid ideig, de ő csak az akcentus eltalálásában segített, semmi másban. Aztán eltávolodtam ettől, és elkezdtem egy párhuzamos hangot létrehozni, ami megteremtette a hangi különcségének és egyediségének esszenciáját, de harmonizál a fizikumommal. Fontos volt, hogy ez a folyamat kényelmes legyen. Valójában csak idő kérdése, hogy játszunk, és megpróbálunk találni valamit, ami működik. Nem vagyok utánzó típus, távol áll tőlem. A hangja egyáltalán nem hasonlít az enyémre, ezért sokat kellett dolgoznom azon, hogy közel kerüljek hozzá, és ne tegyem magam közben tönkre. Iszonyatos mennyiségű időt töltöttem azzal, hogy a videóit néztem. Ezt a részét viszont egyáltalán nem éreztem munkának, hiszen nagyon jól szórakoztam. Julia Childot jó nézni, és amikor nézed, mindig azt érzed, hogy szeretnél némi időt a társaságában tölteni. Szebb mellette a világ.

Julia Child főzőműsor Julia hbo max

Sarah Lancashire (Fotó: HBO Max)

Julia Child hosszú évtizedekkel ezelőtt volt meghatározó szereplő a televíziózásban. Minek köszönhető, hogy még ma is róla beszélünk?

David Hyde Pierce (Paul Child): Divatok jönnek, divatok mennek, de Julia Child örök. Ő maga egy ikon, ilyenformán utánozhatatlan. Elbűvölő, varázslatos jelenség.

Kimberly Carver (producer): Rengetegen szerették, és ez a szeretet generációkon átívelt. Emlékszem, gyerekként az édesanyám és a nagymamám társaságában néztem a műsorát. Több generáció számára ő testesítette meg a tévés szakácsot.

Fiona Glascott (Judith Jones): Csodálatos humora volt. Az emberek kötődni tudtak hozzá, és mindenki az örömét lelte abban, hogy a társaságában lehet. Ez biztosan hozzájárult a népszerűségéhez.

Daniel Goldfarb (producer): Elsüllyeszthetetlen volt. Egyszerűen nem fogadta el a nemleges választ. Minden helyzetben kitartott, ráadásul ezt örömmel tette. Az élete minden területét és pillanatát élvezte. Ráadásul ahogy öregedett, úgy fogadta el és szerette meg egyre jobban önmagát. Évről évre jobban érezte magát a bőrében, és ezt a nézők is érezték.

Mesélnétek Julia és a férje, Paul különleges kapcsolatáról?

David Hyde Pierce (Paul Child): Nagy tisztelője vagyok Paul Childnak. Ő volt a páros kevésbé ismert fele, de ő is elképesztő dolgokat tett le az asztalra. Az élet számos területén volt sikeres. Kiválóan hegedült, bútorokat épített és fekete öves dzsúdós volt, emellett pedig sikeres karrierje volt diplomataként is. És ott volt neki Julia, akivel egy mintaházasságot építettek fel. Komoly felelősséget érzek, hogy ezt az embert hitelesen bemutathassam. Természetesen Paulnak és Juliának is voltak konfliktusaik, hiszen ilyen minden kapcsolatban előfordul, csak ezek nem tartoztak a nyilvánosságra. A sorozatban azonban ebbe is belemegyünk. Csodás volt látni, hogy az írók milyen szépen bedolgozták a forgatókönyvbe, hogy ők ketten milyen mélyen szerették egymást.

Julia Childnak nemcsak a férjével való kapcsolata volt különleges, hanem a munkatársaival – például az egyik szerkesztőjével, Judith Jonesszal – is szoros kapcsolatot ápolt. Mesélnétek erről?

Fiona Glascott (Judith Jones): Hihetetlen, hogy ők ketten munkakapcsolatba kerültek egymással. Judith Jones egészen hihetetlen életművel rendelkezett már azelőtt, hogy belekóstolt volna a szakácskönyvek világába. Judith elsősorban az irodalom nagy klasszikusait kereste, miközben maga sem tudta, hogy valójában egy olyan könyvre van szüksége, ami megtanítja az amerikaiakat a francia konyha szeretetére. Egyszer csak asztalára került Julia Child kézirata, és ez mindent megváltoztatott az életében. Nagylelkű nő volt, aki élvezte, ha egy közös cél érdekében összehozhat embereket, akik együtt aztán új szintre léphetnek. Nemcsak Julia munkáiba szeretett bele, hanem magát Juliát is imádta. Egymásra találtak, és Julia vezette be Judithot a szakácskönyvek világába. Ez a bevezetés olyan jól sikerült, hogy néhány évvel később Judith is írt több szakácskönyvet. Letagadhatatlan, hogy ezt Julia hatására tette. Öröm olyan karakterek bőrébe bújni, akik egyfolytában segítik, gyakorlatilag mentorálják egymást.

Julia Child főzőműsor Julia hbo max

Fotó: HBO Max

Ma a főzős műsorok olykor bejárják a világot, nemcsak a konyhaművészetet, hanem az azt körülölelő kultúrákat is bemutatják, és high-tech eszközökkel veszik fel őket. Ehhez képest Julia Child műsorai statikusak voltak, végig egy konyhában voltunk, a képek pedig fekete-fehérek voltak, mégis máig népszerű műsor a French Chef.

Chris Keyser (showrunner): Az emberek imádják az eredettörténeteket. Legyen szó az X-Men csapat létrejöttéről vagy az első szakácsműsor létrejöttéről, az emberek egyszerűen szeretnek belelesni abba, hogyan születnek a dolgok. Amiket Julia Child és a munkatársai ebben a műsorban kitaláltak, azok közül sok mindent több mint ötven éven át, sőt olykor még tovább is használtak a televíziózásban. Egészen lenyűgöző látni, hogyan született meg a gasztronómiai műsor műfaja, és milyen innovációk kellettek ahhoz, hogy megszeressék a nézők. Volt abban valamiféle ártatlanság, ahogy ők ennek a látszólag egyszerű műsornak nekiálltak, és ez a fajta ártatlanság már sajnos nincs jelen a mai televíziózásban.

Bebe Neuwirth (Avis DeVoto): Az emberek elképzelni sem tudják, hogy ez a műsor mennyire low-tech módon készült. Kaptunk archív fényképeket a forgatásról és a backstage-ből, és egészen hihetetlen dolgokat láttunk. Ma már megy a vizuális trükközés a tévében, de ahogy a French Chef is mutatja, a lehető legegyszerűbb eszközökkel is lehet lenyűgöző tévéműsort készíteni.

A Julia című sorozat már látható az HBO Max kínálatában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top