nlc.hu
Gasztro

Julia, Martha és Nigella

A főzés három nagyasszonyának nem jött korán a siker a gasztronómiában

A főzés három nagy egyénisége, írója, nagyasszonya. Három nő, aki tömegek étkezési szokásait befolyásolta, és a munkásságuk ma is időtállónak bizonyul. Mindhárman pályamódosítók, és történetükben inspiráló, hogy van élet és van siker 40 év felett is.

49 évesen lépett a közönség elé Julia Child, aki franciául tanította főzni Amerikát

Hiába a kereskedelmi tévék minden erőfeszítése, Julia Childnál szórakoztatóbb televíziós szakácsot nem fog kitermelni. Mai szemmel egészen különleges humora van a régi felvételeknek a maguk tökéletlenségében. Keze alatt elgurulnak az ételek, hibázik, elront dolgokat, és ezeket mind őrzik a felvételek. Az élő rögzítések alkalmával nem vették újra ezeket a jeleneteket, hanem mindent úgy láthatunk, ahogyan Julia valóban dolgozott a stúdióban. Nem is beszélve arról, hogy ezeken a forgatásokon még nem vett részt profi szakács és ételstylistok, akik a műsor főszereplőjének keze alá dolgoztak volna. A mai, sokszor túl sterilnek érzett műsorok ellenpontja Julia Chilid televíziós munkássága.

Hősünk minden tekintetben szembement a későbbi sztenderdekkel. A hangja nem volt túl kellemes – ellenben az egész stílusa nagyon szórakoztató –, és közel 190 centiméteres magasságával nem is volt a legkifinomultabb jelenség a konyhában. Ma mégis legenda.

Julia Child

Julia Child a saját konyhájában, a kaliforniai Santa Barbarában / Fotó: © Aaron Rapoport/CORBIS OUTLINE/Corbis, Getty Images

Igazán kalandos, utazásokkal teli élete során dolgozott több ízben gépíróként, lakberendezési vállalat reklámosztályán, újságíróként és önkéntesként is. A II. világháború alatt a mai CIA elődjeként számon tartott szervezetnél, az Office of Strategic Services-nél állt alkalmazásban. Itt szigorúan titkos kutatói beosztásban is dolgozott, majd a Ceylonba való áthelyezésekor titkos és bizalmas információk rendszerezésével és továbbításával foglalkozott. Különleges munkájának köszönhetően ismerkedett meg Franciaországban az európai konyhaművészet csúcsával, a francia konyhával.

Julia Párizsban elvégezte a világhírű Le Cordon Bleu főzőiskolát, és főzőklubokhoz csatlakozott. A világháború lezárultával amerikai férjével itt is telepedtek le, az ’50-es években pedig körbeutazták az öreg kontinenst, nagyobb rálátást nyerve Európa gasztronómiájára.

Julia Child báránycombot szeletel, miközben férje, Paul Child a könyve illusztrálásához fotóz a válla felett

Julia Child báránycombot szeletel, miközben férje, Paul Child a könyve illusztrálásához fotóz a válla felett / Fotó: Ulrike Welsch/The Boston Globe, Getty Images

Child életútja az 1961-ben megjelent Mastering the Art of French Cooking (A francia konyhaművészet elsajátítása) megjelenése után már történelem. Első kötete nem kevesebb, mint 734 oldalra rúgott, és a mű egész Amerika ízlését formálta. Julia 1963-tól levehetetlen volt a tévéképernyőről, rögtön az első műsorával, The French Cheffel (A francia séf) televíziós szakmai díjakat is bezsebelt.

Hosszú és gazdag életetet élt, 91 esztendősen hunyt el, és élete legutolsó éveiben is szellemileg friss, aktív volt. Kulturális hatása a gasztronómiában felbecsülhetetlen, több tucat könyv és tévéműsorszéria őrzi emlékét.

Tüchtig háziasszony, milliárdos és börtönviselt: ez mind Martha Stewart

Amerika egyik legrendhagyóbb pályaívet befutott üzletasszonya maga Martha Stewart. Julia Childdal ellentétben ő maga a kellem és a báj: magabiztos mozdulatok, rend, elegancia, mindig jó frizura. Otthonosan is mozog a szépségiparban, Martha fiatalkorában reklám- és divatmodellként dolgozott, még a Chanelnek is modellt áll. 81 évesen pedig olyan zavarbaejtően bomba formában (elrontott plasztikai műtétek nélkül!), hogy csak csodálni lehet. Az ő életében sem uralkodott pedig mindig harmónia.

A legemlékezetesebb eset, amikor 2004-ben elítélték, és börtönbe is került. Természetesen nem a főzés vitte bíróság elé: az amerikai ImClone biotechnológiai cég tulajdonosának kellett bennfentes kereskedelemért felelnie, és a csalásba részvénykereskedőként belekeveredett Martha Stewart is. Bár Martha ártatlannak vallotta magát, végül pénzbüntetést szabtak ki rá, és öt hónapot kellett börtönben töltenie.

Martha Stewart a 2020-as Oscar gálán

A 79 esztendős Martha Stewart a 2020-as Oscar gálán / Fotó: Rich Fury/VF20/Getty Images

Látható, hogy egy merőben más területről került Martha Stewart reflektorfénybe és a főzőműsorok világába. Történelem és építészettörténet szakos diplomaszerzése után tőzsdeügynökként dolgozott, volt férjével alapítottak egy kiadóvállalatot, ahol vezérigazgatói posztot is betöltött.

A sikerek tehát már jöttek, de még egészen más pályán. A ’70-es években aztán létrehozta saját vendéglátóipari, azon belül is catering cégét. Számára ez jelentette a belépőt a gasztronómiába.

Martha Stewart

Martha Stewart 2020-ban / Fotó: Jamie McCarthy, Getty Images

Élete meghatározó pontja volt, amikor exférjével a Connecticut állambeli Westportba költöztek, ahol megvásárolták és felújították azt az 1805-ben épült parasztházat, amelyet mindannyian ismerhetünk. Pontosabban nem magát a házat ismerjük, jóval később ugyanis a Martha Stewart Living műsorfolyamhoz a televízióstúdiót a connecticuti házukról mintázták.

Connecticutban már kezdett összeállni a kép, hiszen családon belül egy kiadó is a rendelkezésükre állt. Végül 1982-ben, 41 évesen jelent meg első szakácskönyve, az Entertaining, amelyhez nevét, arcát és receptjeit adta, de egy szellemíróval, úgynevezett ghostwriterrel íratta a kötetet.

Innen beindult a Martha Stewart brand. Szakácskönyvek sora, saját magazin, főzőműsor, show-műsor kötődik a nevéhez, és igazi celebritás lett.

Martha Stewart és Snoop Dogg

Az évtized kollaborációja: Martha Stewart és Snoop Dogg / Forrás: marthastewart.com

Amikor az ezredfordulóhoz közeledve Stewart összefogta a különböző médiaérdekeltségeit, és egyetlen vállalatba tömörítette, Amerika első női milliárdosává vált. Cégét a New York-i tőzsde is jegyzi, és a 2005-ös botrány és börtönbüntetés sem törte meg karrierjét. Egy igazi ikon.

A házi istennő, akit a szakács szakma mindig kritizált

Cikkünk három szereplője közül Magyarországon kétségtelenül Nigella munkássága a legismertebb. Milliók főznek a könyveiből és tévéműsoraiból, miközben számos támadás érte már receptjeiért. Sokan kritizálják, amiért nem profi, tanult szakács, habár ő soha nem is állított mást.

Nigella Lawson

Könyvek és lábas, Nigella két legfontosabb tárgya / Fotó: Nigella Lawson Facebook

Emlékezetes eset, amikor 2015-ben Nigella kitett posztolt egy képet két avokádós pirítósról, a közönség pedig szétszedte, mondván, az nem recept, hogy avokádót kensz kenyérre. Két évre rá aztán olyan szentségtörést követett el, amit valószínűleg már mindannyiunk megtett életébem: tejszínt rakott a carbonara spagettire. Ezt egyenesen a gasztronómia halálának tituláltak. De vissza, a kezdetekre.

Mint láthatjuk tehát, pályáját Nigella sem egy szakácsiskolában kezdte. Nem gyengébb egyetemet, mint az Oxfordot végezte el, és a könyvkiadás területén helyezkedett el. 23 évesen újságíróként kezdett dolgozni, és kezdetben könyvrecenziókat írt, majd 25 évesen áttért az étteremkritikákra – ez volt az első lépése a gasztronómia világa felé.

Képességeiről, intellektusáról az oxfordi diplomán túl az is sokat elárul, hogy 26 évesen már a Sunday Times megbízott szerkesztői posztját töltötte be. Kis ínyencfalat, hogy Nigella így kommentálta a sokak szemében irigylésre méltó beosztást:

„Rossz helyen álltam a ranglétrán. Rájöttem, hogy nem akarok vezető beosztásban lenni, akit azért fizetnek, hogy aggódjon, ahelyett, hogy gondolkodjon.”

Így tehát szabadúszó újságíróként folytatta karrierjét,  olyan jelentős brit és amerikai sajtóorgánumoknak írt, mint az Evening Standard, a The Observer, a The Times vagy a Vogue.

Nigella Lawson

Fotó: Nigella Lawson Facebook

Csak fokozatosan fűzte szorosabbra a szálakat a gasztronómiával, első szakácskönyve pedig csak 38 éves korában, 1998-ban jelent meg. Megírásának ötlete egyben az egész főzőkarrierjének is a hitvallása: azután fogalmazódott meg benne, hogy saját szakácskönyvet írjon, miután végignézte, ahogyan egy baráti vacsora házigazdája sírva fakad egy elrontott créme caramel miatt.

A How to Eat című könyve csak az Egyesült Királyságban 300 ezer példányban kelt el, a praktikus, időspóroló, a hétköznapokban jól alkalmazható tanácsokkal teli szakácskönyvet a Sunday Telegraph a ’90-es években megjelent legértékesebb kulináris útmutatónak nevezte.

A 40 éves korában megjelent Domestic Goddess, magyarul a Hogyan váljunk házi istennőkké szakácskönyvvel és főzős műsoraival már az is megjegyezte Nigella arcát és nevét, akit nem érdekel a főzés. Az Év Szerzője címet is elnyerte vele Nagy-Britanniában, a könyvei pedig azóta is sikeresek.

Nigella Lawson

Fotó: Nigella Lawson Facebook

Nagy sajtónyilvánosságot kapott, zajos válása éppen tíz évvel ezelőtt zajlott. Rajongói döbbenten szembesültek vele, hogy a sokak által csodált Nigella egy fizikailag és lelkileg is bántalmazó kapcsolatban élt. A botránysorozat egyik negatív csúcspontja volt, amikor nyílt színen, egy étteremben fojtogatta volt férje, egy milliárdos üzletember.

Sajnálatos, hogy az utóbbi években kicsit elhalványult a neve, és bízunk benne, hogy éppen a nagy Nigella-reneszánsz előtti csend évei telnek. Ő márpedig 63 esztendősen, élete nagy újrakezdése után is aktív és gyönyörű.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top