A coleslaw-t echte amerikai salátának hihetjük, ebben az egyik hamburgerlánc híres coleslaw-ja is szerepet játszik. A KFC eredeti receptjének kikísérletezésével sokan próbálkoznak, akárcsak a Meki méltán kedvelt Big Mac-szószának lemásolásával.
A coleslaw esetében valójában egy holland recepttel van dolgunk, az 1700-as évekből. A káposzta fagytűrő, igénytelen növény, egész évben elérhető. Tökéletes alapanyag, nem véletlenül életmentő a hideg hónapokban még a messzi tundrán is. Minél zordabb az időjárás, annál inkább felértékelődik az olyan téltűrő élelmiszerek szerepe, mint a krumpli, alma vagy káposzta (gondoljunk csak az orosz népi ételekre!).
Coleslaw / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó
A holland eredetű coleslaw koosla néven kezdte pályafutását, és egyszerűen csak annyit jelentett, hogy káposztasaláta. Végül a tengerentúlon futott be nagy karriert, hiszen Amerikában igen nagy keletje van az édes-zsíros ételeknek. A coleslaw egészen odáig persze egészséges, hogy a káposzta nyersen, vagyis teljes vitamin- és ásványianyag-készletében szerepel benne. Nem kell hőkezelni, így meg is tartja beltartalmi értékeit. Az egészséges címkével mégsem illethető: jó zsíros a majonéznek és tejfölnek köszönhetően – amitől nyilván szuperfinom lesz. Porcukor nélkül pedig hozzá se kezdjetek!
Nem véletlenül lett a húsimádók kedvence: a masszív húsos szendvicsekbe, hamburgerekbe remekül illik, a pulled porknak pedig egyenes kötelező kísérője. Diétás falatokat nem ígérhetünk, a világ egyik legjobb salátáját igen!
Tépett sertéshúsos pulled pork szendvics coleslaw-val / Fotó: LauriPatterson, Getty Images
Tippek coleslaw készítéséhez
- Meglepő módon ez az egyszerű saláta is ezerféle recept szerint készül. Mit lehet variálni a gyalult káposztából, nyersen készülő majonézes salátán? Elmondjuk.
- A legtöbb street food helyen, étteremben simán fehérkáposztából készül. Ha teszünk bele lilakáposztából is, ilyen mutatós lesz a megjelenése. Mi 2/3 arányban ajánljuk fehérből, 1/3 részben lilából készíteni. Ha csak fehérkáposztád van, úgyis finom lesz.
- Tudd: ha több sárgarépát teszel bele, tovább fogja édesíteni.
- A legtöbb recept nem tartalmaz almát, pedig zseniális hozzá. Könnyíti, ízesíti, egy kis természetes cukrot és savasságot is hozzáad.
- Egyes receptek kristálycukrot vagy barnacukrot írnak. Nem a legjobb, ha a cukor nyersen ropog a fogunk alatt, ezért mi porcukorral ajánljuk.
- Nincs otthon porcukrod? Ha van kávédarálód, egyszerűen csak tedd bele a kristálycukrot, daráld le, és kész a porcukor.
- Még finomabb házi majonézzel! Így tudod otthon elkészíteni.
- A saláta fontos eleme a savanyú komponens. Elbírja a lágyabb almaecet vagy fehérborecetet, de a zöldflakonos hagyományos ecetet tartsátok távol tőle! Mi a legjobban citromlével szeretjük. Elsőre csak egy fél citrom levét nyomjátok bele, kóstoljatok, és csak akkor tegyetek még hozzá citromlevet, ha igényli.
Coleslaw-előkészületek / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó
Coleslaw saláta recept
Ha nem egy hamburgerpartira készültök, és nem is pulled porkhoz megy a coleslaw, akkor is számos módon fogyasztható. Egyétek húsokkal vagy sült zöldségek mellé, béleljetek vele szendvicset, vagy tunkoljatok sült krumplit vele!
Hozzávalók:
- 1 kg fehér- és lilakáposzta vegyesen
- 150 g sárgarépa
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 nagy alma
- 250 g majonéz
- 350 g tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál só (ízlés szerint több-kevesebb)
- Színes, fehér vagy fekete őrölt bors ízlés szerint
- Legalább fél citrom leve
Elkészítése:
- Ha a káposzták külső, fedőlevelei nem szépek, dobjuk el őket. Gyaluval vagy késsel vágjuk vékonyka, néhány centis csíkokra.
- Hámozzuk meg a sárgarépát, lilahagymát, és szintén gyaluljuk vagy vágjuk kis csíkokra őket.
- Az almát a reszelő nagyobb lyukú oldalán reszeljük le.
- Nem szükséges a salátát kinyomkodni, mehet máris egy nagyobb tálba. Az összes hozzávalót jól keverjétek be, különösen jól áll neki a tarja őrölt bors.
- Néhány óra, esetleg fél nap a hűtőben jót tesz az ízeknek, szépen össze fognak érni.