nlc.hu
Gasztro

Házi majonéz – Egyszerű és gyors recept

Kóstoltál már házi majonézt? Percek alatt kész, és egy új élmény!

Évtizedes szokást törhetünk meg: a házi majonéz egy új világ!

Mondhatni köszönőviszonyban sincs egymással a bolti és a házi majonéz – vagy legfeljebb köszönőviszonyban vannak egymással. Szögezzük le, hogy remek ízű bolti majonézek kaphatók. Ez egy olyan konyhai alaphozzávaló, ami nélkül lehet, de nem érdemes háztartást vinni. Tucatnyi ételt gazdagíthatunk, dobhatunk fel egy-két kanál majonézzel.

Mint mindenben, ebben is izgalmas kihívás azonban elkészíteni a saját verziónkat. Sőt, igazi kihívásnak nem is neveznénk, olyan egyszerű házi majonézt csinálni.

Házi majonéz

Az eszményi állag / Fotó: AtlasStudio, Getty Images

Miben más a házi?

Teljesen más textúra jellemzi a saját készítésű majonézt. Könnyedebb, levegősebb, lágyabb, krémszerűbb a gyári kencékhez képest. Nem egy olyan embert ismerünk, aki több évtizednyi tojásporral, tartósítószerrel, állományjavítókkal gyártott, nagyüzemi majonézfogyasztás után nem kíváncsi a házi megoldásra, de ez legyen az ő bajuk.

Készül a házi majonéz

Készül a házi majonéz / Fotó: Malkovstock, Getty Images

Barátunk egy kézi botmixer, de valójában igen gyorsan elkészíthető kézi habverő segítségével is. Azt javasoljuk, hogy mielőtt elkezdetek zsonglőrködni a különböző házi majonézízesítésekkel, először készítsétek el az alapverziót, utána jöhet az őrület.

Ritkán mondunk ilyet, de ez esetben mi a sima napraforgóolajra és nem az olívaolajra esküszünk. Próbáld ki mindkettővel, és döntsd el magad!

Azt se felejtsd el, hogy nyers tojást tartalmaz a majonézed tartósítószerek nélkül. Egyétek meg tehát egy-két napon belül!

A legfontosabb trükk: ha botmixerrel dolgozol, először csak a tojássárgákat add hozzá, és nyomd le a botmixert a kehely vagy a tál aljába. Onnan fokozatosan felhúzva keverd fel, miközben apránként öntöd hozzá az olajat. Ne fentről tehát, hanem lentről felfelé húzd a mixert. Ha kézzel vered fel a majonézt, akkor szintén csak lassan, óvatosan adagold hozzá az olajat, ne borítsd rá. Ez némi türelmet és kézi munkát igényel.

Készül a házi majonéz

Ennél szilárdabb állag a cél / Fotó: welcomeinside, Getty Images

A majonézt végül bátran ízesítheted is:

  • még finomabb dijoni mustárral,
  • visszafogottabb íze lesz fehér borssal, izgalmasabb színű és ízű színes borssal,
  • gyönyörű sárgává varázsolhatod kurkumával (ízben egy kis gyömbéres felhangot ad neki),
  • a fokhagymás majonéz nagyon karakteres, használhatsz hozzá fokhagymaport és egészen apróra reszelt fokhagymát is,
  • a zöldfűszerek nagyon jól állnak neki, a metélőhagyma, a petrezselyem és a kapor különösen.

Hozzávalók:

  • 4 db minimum M-es tojás sárgája
  • 4 dl napraforgóolaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 púpozott teáskanál só

Elkészítése:

  • Könnyebb lesz a munka, ha jól behűtött étolajból és tojásokból dolgozol.
  • Üsd fel a tojásokat, válaszd szét őket, most csak a sárgájára lesz szükségünk.
  • A botmixer kelyhe vagy egy keverőtál aljára helyezd a tojásokat, és a már fentebb írt fokozatossággal és a botmixer lentről felfelé húzásával elegyítsd a tojássárgáját az olajjal.
  • Amikor már majonéz állagú, ízesítsd be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top