Gyönyörű, izgalmas, nőies: így süss-főzz rebarbarával!

Haranghy Orsi | 2024. Május 21.
Rebarbara. Olyan szép a neve, akár egy virágé. Olyan izgalmas édességeket készíthetünk belőle, akár egy gyümölcsből, de botanikai értelemben zöldség. Színezzük meg vele a tavaszi konyhánkat!

Nem várt reklámot kapott a tavasz egyik idénynövénye. A Barbara’s Rhubarb Bar nevű német nyelvtörőt adja elő két német zenész-komikus. Hovatovább rapelve – a német nyelvű rap pedig már önmagában maga az egzotikum.

A dal kedvéért lila szaténinget felöltő, decens Bodo Wartke, valamint Marti Fischer egymásnak adogatva a labdát elrapeli a nyelvtörőt, amely egy bizonyos Barbaráról és az ő messze híres rebarbarás pitéjéről szól. A német ‘r’ hangzóval egészen lenyűgöző nem csak a rebarbara, hanem az abracadabra szó is, amit Japántól Amerikáig próbálnak utánozni világszerte – német módra.

A rebarbarának persze nem csak a hangzása csábító. A ragyogó rózsaszín szárú növény hatalmas levelei révén közkedvelt dísznövény a kertekben, a gyerekek pedig előszeretettel kardoznak az erősre és nagyra növő leveles szárakkal. A rebarbara (Rheum rhabarbarum) a keserűfűfélék családjába tartozik, ezek régies, ismertebb nevükön a sóskafélék. Ha belegondolunk, hogyan fest a sóska levele és szára, emlékeztet is rebarbaráéra – csak sokkal gyengébb, lágyabb és kisebb nála.

Friss sóska: savanykás és csupa vitamin, ásványi anyag / Fotó: Andrey Elkin, Getty Images

Dísznövényként más fajtákat termesztenek, mint zöldségként és gyógynövényként. Jó tudni emellett, hogy a mutatós növény levelei mérgezők. Kis mennyiségben legfeljebb vesekövet, óriási mennyiségben azonban – valóban extrém esetben – halált is okozhat. A színes levélnyelektől azonban nem kell tartani, akár nyersen is fogyaszthatók, habár kétségtelenül jót tesz nekik egy kis cukor és hőkezelés.

Az érett rebarbara lehet zöldes és rózsaszínes, piros színű is, fajtától függően.

Nő a rebarbara / Fotó: Paul Viant, Getty Images

Harcias becenév: barbárok gyökere

A nőies elnevezésű csemege másik elnevezése a legkevésbé sem nőies: barbárok gyökere. A rózsaszínes-pirosas szárak íze savanykás, és mint minden fanyar ízű zöldség-gyümölcs, rendkívül izgalmas alapanyag a konyhában. Remekül lehet ötvözni vele az édes ízeket: a frissítő savakkal pezsgést vihetünk a rebarbarával készülő italokba és ételekbe.

Hússal, zöldséggel sült rebarbara / Fotó: ALLEKO, Getty Images

De milyen is tulajdonképpen az íze? Valójában igazán egyedi, ezért is jól bevethető számos ételben a süteményeken kívül a limonádéktól az alkoholos koktélokon át a lekvárokig, dzsemekig vagy sós-fűszeres ételek kísérőjeként. Sokan a citrusfélékhez hasonlítják a rostos szárak ízét és textúráját, mások inkább a savanyúbb fajta almák ízéhez hasonlítják.

Tudni kell róla, hogy hőkezelés hatására könnyen szétesik, nem szabad sokat piszkálni főzés-sütés közben, ha nem szeretnénk, hogy száraira bomoljon.

Édesen és sósan-fűszeresen is remek: tepsiben sült rebarbara / Fotó: Wirestock, Getty Images

A süti, amit kanállal eszünk: rebarbarás crumble, azaz morzsasüti

A morzsasütit mindenkinek bátran ajánljuk, aki nem a szép tortaformázás és mintaszerű pitesütés nagymestere. Itt nem a kézügyesség számít, elég csak összekeverni, megpuhítani, azután összesütni a hozzávalókat. Ezt a sütit a végén kanállal ehetjük, és kiváló akár édes-gyümölcsös, tápláló reggeliként is.

A mindenféle gyümölccsel izgalmas crumble, a morzsasüti / Fotó: Lori Andrews, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Sült húsok és zöldségek kísérője: rebarbara chutney

Ez a keleties stílusú rebarbaraszósz egy igazán ütős kísérője húsoknak, halaknak, sült zöldségeknek.

Édes, pikáns, fűszeres: rebarbara chutney / Fotó: Fuzullhanum, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

A május legjobb lekvárja: rebarbarás eperlekvár

Eperlekvár nélkül nincs háztartás! Sokféle módon vihetünk bele egy kis extrát: igazi ínyencség a pezsgős eperlekvár, a bodzavirágos, a mentás, a bazsalikomos vagy a levendulás eperlekvár. Ebben a receptben most a rebarbara jelenti azt a bizonyos pluszt, a fanyarkás plusz íztől izgalmasabb lesz az összehatás, a vanília pedig csodásan egyensúlyoz az eper és a rebarbara között!

Ezúttal egy pektines eperlekvár receptet hoztunk, a pektinnel gyorsabban elérhető a lekvár állag. Fontos, hogy a befőzött gyümölcsünk legfeljebb 1%-a legyen a pektin, de inkább kicsit kevesebb. Szerintünk sokkal „igazibb” lesz a lekvár pektinnel, mintsem dzsemfix vagy befőzőcukor felhasználásával. A citromot – ennek híján citromsavat – pedig azért ne hagyjátok ki a receptből, mert így őrzi meg a gyümölcslekvár a színét, és nem fog bebarnulni!

Több eperrel, kevesebb rebarbarával működik / Fotó: Rimma_Bondarenko, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

További étel-ital ötletek rebarbarára

Még néhány ötlet a tavasz egyik sztár-alapanyagának feldolgozásához:

Exit mobile version