nlc.hu
Gasztro

A legegyszerűbb recept rebarbarához

Néhány érdekesség és egy szuper recept, hogy jobban megismerjük és megszeressük a rebarbarát

Sok kertben burjánzik rebarbarabokor, sokan dísznövényként tartják. De miért nem nagyobb sztár a konyhában is ez a szépség? Ha elkészítjük a cikkben szereplő receptet, egy életre belophatja magát a tavaszi, koranyári édességeink közé a rebarbara.

Ha azt mondjuk, barbárok gyökere, nem sokan tudják, hogy miről van szó. A rebarbara (Rheum rhabarbarum) egy méltatlanul hanyagolt élelmiszer, jóllehet igen egészséges, magas A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalommal és kiemelkedő ásványianyag-tartalommal, ugyanis kiváló foszfor, kálcium, kálium, magnézium, vas és szelén forrás. Remek tápértékei miatt gyógynövényként is alkalmazzák.

Azon zöldségek közé tartozik, amelynek nem a termését vagy a gyökerét fogyasztjuk, hanem a szárát, akár a szárzellernek vagy a spárgának. Gyümölcsként funkcionál a konyhában, de mint oly sokszor – például az avokádó és a paradicsom esetében –, a növénytani besorolása és a konyhai szerepköre különbözik egymástól. Elsősorban kompótot, mártást, fagylaltot, pitét és más süteményeket ízesít, és nem utolsósorban díszít. Akár a téli időszakban a cékla, úgy a rebarbara is igazán feldobja a piték és más sütemények látványát.

Rebarbara. Az egyik legmutatósabb süteményhozzávaló / Fotó: The Washington Post, Getty Images

Rebarbara. Az egyik legmutatósabb süteményhozzávaló / Fotó: The Washington Post, Getty Images

Mégis miért nem lett olyan népszerű a rebarbara, mint az ugyanekkor érő eper vagy spárga? Az ára sem vészes, kilogrammja ezer-néhányszáz forintért már kapható A válasz valószínűleg csak annyit, hogy a rebarbara amilyen mutatós, annyira savanyú. Mindez ne akadályozzon meg a fogyasztásában, ugyanis éppen a természetes savasságának köszönhetően kifejezetten izgalmas ízvilágot ad a mártásoknak, édességeknek, és jegyezzük meg, hogy a vanília és a málna kiváló párjai.

Leggyakrabban belül zöldes húsú rebarbarát kaphatunk, de érdemes tudni, hogy antioxidáns és egyéb tápanyagtartalmában a legértékesebbek a belül is egészen pink színű húsú szár. Ehhez lehet hozzájutni a legritkábban.

Rebarbarás pite

Rebarbarás pite vaníliasodóval / Matthew Clemente, Getty Images

Fanyar íze miatt feldobja az édességeket, a kompót pedig az egyik legegyszerűbb desszert, ami rebarbarából készülhet.

Rebarbarakompót

Hozzávalók:

  • 80 dkg rebarbara (hámozás előtt kb. 1 kg)
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • Fél citrom leve
  • Opcionális: Egy nagy kanál mascarpone (vagy cukrozott tejföl, vagy vaníliafagylalt) a tetejére

Készítése:

  • A cukrot egy lábasban karamellizáljuk.
  • Ha színt kap, ráhalmozzuk a felszeletelt rebarbarát, jöhet rá a vaníliás cukor.
  • Kis lángon főzni kezdjük. Amikor a gyümölcs levet enged, a kemény karamell visszaolvad, és a rebarbara körül szirup keletkezik. Ha megpuhult a gyümölcs, húzzuk le a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni.
  • Nyári melegben egy gombóc vaníliafagyi vagy egy nagy kanál mascarpone vagy hűs, cukrozott tejföl kerülhet a tetejére!
Rebarbarakompót

Rebarbarakompót egy kis fagyival, de édes tejföllel vagy mascarponéval is finom / Fotó: The Washington Post, Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top