Indulhat a kézzel evés! A ragacsos-csípős csirkeszárnyak receptje

Pásztor Rozi | 2024. Május 29.
Szalvétát elő! A ragacsos-csípős csirkeszárnyak után kéz nem marad szárazon.

A csirkeszárny sokak kedvence, mások pedig egyáltalán nem értik, mit lehet „kajálni” rajta. A szó szoros értelmében. Aki szereti a csontos részekről leeszegetni – leszopogatni – az ehető részeket, annak élmény lesz ez az étel is. Aki inkább a húsfiléket szereti, és nem szeret csontokkal bajlódni, valószínűleg kicsit idegenkedik ettől az ételtől.

A csirkeszárny tehát megosztó étel. A gazdagon főzött csirkehúslevesből is ismerős lehet: a levesben főtt, zsíros bőrrel borított húsrész sokak számára egy igazi csemege (mások a látványától is rosszul vannak). A csirkeszárny bőrös, porcos és csontos, és kevés tiszta húst lehet leszedegetni, leharapdálni róla. Kézzel-villával enni mondhatni lehetetlen.

Nem csak gyorskaja: ragacsos-csípős csirkeszárnyak / Fotó: semenovp, Getty Images

Coca Cola és csirkeszárnyak

Más élményt nyújt a csirkeszárny kisütve. A ropogós bőr már sokkal szélesebb körben népszerűségnek örvend, és sokan ki is rántanak csirkeszárnyat a hétvégi rántott csirkecombok mellé. A ragacsos-csípős csirkeszárnyak a kínai konyhát és az amerikai junk foodok világát is megidézi: az édes, chilis, ragacsos köntös a kínai étkezdékből jól ismert, és igazi kedvenc lett nyugaton is.

Olyannyira, hogy igen népszerűek a Coca Colával készült receptek. A BBQ világában sem ismeretlen kólás pácolás során a ragacsosság a mennybe megy. A Coca Cola cukortartalma mellett barna cukrot is találunk ezekben a receptekben,

továbbá paradicsompürét, fokhagymát, paprikát és chilit. A sós és édes, no és a csípős találkozása mindig robban, tudjuk ezt jól a nyugati és a távol-keleti konyhákból is a csípős lilahagymalekváros hamburgerektől vagy pulled pork szendvicsektől az édes-chilis csirkeszárnyakig.

Négy személyre most kivételesen 1,3 kilogramm súlyú húst adunk meg, a csirkeszárnyakból ugyanis sok marad vissza – egy nagy halom csont. Eltérő méretű szárnyakat lehet egyébként kapni a 65 grammostól az akár több mint 100 grammosig.

Az édes chili szósz örök kísérője / Fotó: manyakotic, Getty Images

Előző este is elkezdhetjük: a ragacsos-csípős csirkeszárnyak receptje

Hosszabb pihentetés nélkül is finomak lesznek a szárnyak, de ha van rá időnk, előző este is elkezdhetjük pácolni.

Ebben a receptben bevett szokás szerint fokhagyma-granulátum szerepel, könnyebb vele dolgozni. Mi friss fokhagymát javaslunk, mint mindig. A serpenyős és airfryeres változatokkal szemben pedig a sütőben sütésre esküszünk.

Jól áll neki a snidling: ragacsos-csípős csirkeszárnyak / Fotó: Vladimir Mironov, Getty Images

Hozzávalók:

Fotó: Justin Paget, Getty Images

Elkészítése:

Exit mobile version