nlc.hu
Gasztro

Cukros-sós ízharmóniák: 22 édes-sós étel a reggeliktől a hamburgerig

A cukros-tepertős pogácsától a csokis sült krumpliig: 22 bizarr édes-sós étel, amit az emberiség imád

Egy kis fricska a természettől: az édes ízt felerősíti egy kis só. Rég rájött erre az emberiség, és nemcsak a csipet só kötelező minden süteménybe, hanem világszerte ezzel a határozott ízkontraszttal dobjuk fel ételek egész sorát. Mire is gondolunk pontosan?
Tepertős-szilvás papucs

Sokan szinte a függőjévé válnak az intenzív édes-sós ízeknek. Naná, hogy kihasználja ezt a modern élelmiszeripar is: egy felfokozott ingerek között élő társadalomban az ízérzékelésünket is bombázzák, egyetlen zacskó chipsben is különböző ízvilágokat ütköztetve.

De nem kell ahhoz junk foodhoz folyamodnunk, hogy kiélvezzük a só és cukor kölcsönhatását. Sőt. Érdemes is ehhez a trükkhöz folyamodni, ha természetes ízfokozás a cél, és ahogy az alábbi példákból is kitűnik, a cukrok és zsírok találkozására különösen intenzíven reagál az emberi agy, egyértelműen evolúciós okokból.

A cél persze nem a túlélés, ha pármai sonkába tekerjük a sárgadinnyét vagy karamellizált hagymával dúsítjuk a házi hamburgert, de az ízérzékelő receptoraink reagálni fognak, ez garantált. 22 imádott vagy éppen furcsa étel az édes-sós íztengelyről!

Sós karamella
Megnézem
Összes kép (22)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top