Süss velünk! Két kedvenc egy süteményben: epres sajttorta

Pásztor Rozi | 2024. Június 08.
Él olyan ember a Földön, aki nem szereti a sajttortát? Ha netán sikerül felkutatnotok egyet, vigyetek neki ebből a tortából!

A cheesecake, vagyis a sajttorta kapcsán egyedül a neve kérdéses: már hogy is lehetne sajtos egy torta? Ha félrefordításra gyanakodnánk, ez esetben nem a különböző nemzetek tejtermékeinek bábeli zűrzavarában keressük a választ.

A sajttorták (nagy részében) valóban sajt szerepel, mégpedig natúr krémsajt. Nevezetes hozzávalója az 1872 óta gyártott Philadelphia krémsajt, amely ma a Kraft Heinz üzemeiben készül. Ritkaságszámba megy, hogy kifejezetten egy márka legyen megadva egy receptben, de ez esetben ez így van: a rajongók szerint Philadelphia krémsajttal igazán légiesen könnyed és nem fojtós ez a torta.

Az amerikai szál tehát egyértelmű, de meglepő állítás, hogy a kultúrtörténészek szerint már az ókori Görögországban is készültek a sajttorta-féleségek. Biztosabb információink vannak a középkori Angliából, majd a meghódított Amerikából, amikor is még az itthon is honos túrótorták voltak hasonlóak a mai sajttortákhoz. Gil Marks ételtörténész kutatása szerint Philadelphiában, Pennsylvania állam legnagyobb városában már az 1700-as években működött egy Cheesecake House nevű pub, tehát már ekkor vendéglátóhelyet neveztek el a süteményről.

A torta mai formáját azonban a krémsajt feltalálása hozta el: így lett igazán lágy és krémes.

Az ikonikus New York cheesecake, vagyis New York-i sajttorta már később, az 1950-es években született, ez kevésbé könnyed, és van benne egy fanyarkás elem is: tejfölt kevernek a krémhez. Valójában sokkal gazdagabb a sajttorták repertoárja, mint gondolnánk.

New York cheesecake / Fotó: Arx0nt, Getty Images

A baszk sajttorta egyetlen rétegből áll, és egészen égett, karamellizált a teteje.

Baszk sajttorta / Fotó: Ekaterina Smirnova, Getty Images

A japán sajttorta alapja szintén krémsajt – plusz tej és vaj – puha, levegős és remegős.

Japán sajttorta / Fotó: Arisara_Tongdonnoi, Getty Images

A kelet-európai változatok, például a Lengyelországban készített sernik már sokkal inkább emlékeztet a magyar túrótortára. Alapanyaga a twaróg, a lengyelek túrója.

Sernik, a lengyel sajttorta / Fotó: Malgorzata Relewicz, Getty Images

A fiadone egy francia-korzikai specialitás. A brocciu nevű korzikai sajt az alapja, amit juhtejből állítanak elő tej és savó hozzáadásával. Nincsen tésztarétege, és lényeges eleme egy helyi likőr, valamint a narancs vagy citrom.

Fiadone, a korzikai-francia sajttorta / Fotó: REDA&CO, Getty Images

Az ostkaka egy régi svéd recept, eredetileg tej és tejoltó az alapja, de a modern receptekben már cottage cheese szerepel. Mandula gazdagítja, és kevésbé édes, mint az amerikai sajttorták.

Ostkaka, a svéd sajttorta málnalekvárral / Fotó: PingPongCat, Getty Images

Egyszerű sajttorta recept – friss eperrel

Egy klasszikus sajttorta következik – a szezonnak megfelelően friss eperrel. A sajttorta kedvelt feltétei a gyümölcsszószok, gyümölcslekvárok, a karamella- és a csokoládészósz. Mivel ez a desszert egyébként is tömény – meglehetősen magas zsírtartalommal –, mi most egyszerűen csak friss gyümölccsel ajánljuk. Ha mégis édesebb feltétre vágyunk, az eper negyedét pürésítsük, és egy kislábasban cukorral futtassuk meg. Keményítővel vagy pektinnel hozzunk létre belőle egy lekváros konzisztenciát, majd öntsük le, és simítsuk el a torta felszínén. Ezt a réteget díszítsük a végén az egész vagy félbevágott eperszemekkel.

Nagy könnyítés ebben a receptben, hogy nem hagyományos tésztaalappal készül, hanem összezúzott kekszből formázzuk meg a torta alját. Akit tehát a tésztagyúrás riasztana el a sütéstől, a kekszes alap mindig mentőövet jelent.

Epres sajttorta – lekváros réteg helyett friss eperrel / Fotó: Arx0nt, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version