A muffin a leggyorsabb és legegyszerűbb sütemények egyike. Érdemes elsajátítani legalább egy alapreceptet, és a későbbiekben abból építkezni. Mivel egy egyszerű keverttésztás massza minden muffin alapja, melegen (és hidegen is) ajánlott mindenkinek, aki el szeretne indulni a házisütemény-készítés lisztporos, tojástól, cukortól ragadó ösvényén. Tökéletes indulás a sütés világába, hiszen csak összekeverjük a tészta hozzávalóit, amit majd sütőpor és/vagy szódabikarbóna emel meg a sütés során. A tésztát pihentetni sem kell, miután megformáztuk a kis kelyheket, mehet is a sütőbe. A sütési idő pedig megkapóan rövid, csak 15-20 perc, hiszen a kis méretű kosárkák nem igényelnek többet.
A muffinok különösen kedveltek az angolszász országokban, de Németországban, Svédországban és Magyarországon is. Egyáltalán nem csak egy édes műfaj, a sós muffinok épp úgy ideális méretű harapnivalók napközben, mint a cukrosak. A speciális igényűek is bátran kísérletezzenek a különutas receptekkel, mivel nem kell keleszteni a tésztát, sem különösebben formázni, ezért sokoldalúan elkészíthető nehezebben kezelhető alapanyagokból is, így tönkölylisztes, gluténmentes, tojás-, tej-, tejtermék- és cukormentes variációkban is. Nem véletlenül kedvence a paleo étrenden élőknek is, az úgynevezett maglisztekből és magtejekből is finom muffinok süthetők. Ha pedig nem szeretnénk sem finomított cukrot, sem édesítőszert tenni bele, a muffinokban könnyedén bevethetők a szuperédes aszalt gyümölcsök. Ezektől szaftos, puha és édes lesz a sütemények belseje.
Mi most hat olyan receptet hoztunk, ami hagyományos búzaliszttel, cukorral és tejtermékekkel készül, egy pedig vegán, tehát állati eredetű alapanyagoktól és fehér cukortól mentes. Csak választanotok kell!
A legegyszerűbb muffin alaprecept
Íme, a zéró pont. A recept, amit néhány készítés után már fejből fogsz tudni, és amire támaszkodhatsz, ha beindult a fantáziád az ízesítéseket, tölteléket illetően. Persze soha ne feledd, hogy bármilyen egyszerű is a muffin a sütemények mezőnyében, a sütés csak sütés marad. Ha elbillen a töltelék irányába a hozzávalók aránya, nem lesz tartása vagy egyenesen szét is fog ázni a muffin. Először érdemes tehát ráérezni az egészséges arányokra, hogy egyben maradjon a süti, és csak később kísérletezni a saját gyümölcs-lekvár-krém kombinációnkkal. Kezdhetjük?
Tovább a receptre: a legegyszerűbb muffin alaprecept
Alapdarab: gyors csokis muffin
Fél óra alatt elkészül ez a sütemény, és mindössze tíz perc munka szükséges hozzá. A csokis muffin egyébként is egy fogalom: a tésztába beleolvadó csokidarabokból sosem elég – mi mindig csalunk is egy picit a csokimennyiséggel, természetesen felfelé mozdítva a számot. Olyannyira alapdarab ez a csokis muffin, hogy csakis az alap hozzávalókat tartalmazza: lisztet, tojást, tejet, cukrot, csipet sót, sütőport és napraforgóolajat, ami fontos az ideális állag eléréséhez. No és persze csokoládét, amiből ha lehet, ne vacak étbevonó-csokoládét, hanem minőségit tegyünk bele!
Tovább a receptre: gyors csokis muffin
Bögrés cseresznyés muffin olvadó csokival
Ez a csokis-cseresznyés muffin szintén klasszikus. Kulcsszereplő benne a tejföl, ami lazítja, egyben szaftossá teszi a tésztáját. A beszerzéskor jöhet bele táblás étcsokoládé, amit majd apróra törünk, vagy csokicseppek is. Istenien beleolvad majd a tésztába. Nem kevés cseresznyét is ír a recept (meggyel is kiváltható), összességében pedig egy olyan muffin kerül ki a sütőből, aminek köze sincs az üzletláncokból és kommersz pékségekből ismert száraz, fojtós muffinokhoz. Nem csak a gyümölcs, a tejföl is kiváltható: natúr joghurttal is működik a recept.
Tovább a receptre: bögrés cseresznyés muffin
A vakondtúrás torta muffinba álmodva
Manapság egyáltalán nem divat, de milyen finom is a vakondtúrás torta! Igazán egyedi ötlet ezt a csokis tortát muffinokba álmodni, hát íme. A tésztaréteg ez esetben kis kehelyként szolgál, benne szuperkrémes mascarponés, habtejszínes töltelékkel, aminek további krémességet ad a belekerülő két banán is. Ebbe a sütibe nem étcsokoládé, hanem natúr kakaópor kerül, a lágy, krémes belső pedig a sietős állva evésekre nem teszi alkalmassá, mint kényeztető süteményt azonban felejthetetlenné teszi. Csokireszelék-szórással a tetején még jobb!
Tovább a receptre: újragondolt vakondtúrás muffin
Banánkenyérmuffin, az elronthatatlan
Csúnya szóval azt is mondhatnánk, hogy mind a banánkenyér, mind a muffin hülyebiztos recept. Naná együtt a kettő! Ebbe a süteménybe egész nyugodtan mehet a barnulófélben lévő, túlérett banán is, tapasztalat, hogy csak jobb lesz tőle a süti. Barna cukorral igazán finom, de nem vétek a fehér cukor sem benne. Fahéjtól, gyömbérportól és vaníliától lesz igazán jó ízű, de ha hiányosak a készleteink, a fahéjhoz ragaszkodjuk az ízesítők közül. Egy álompuha, nagyon kellemesen édes muffin az eredmény, ami egy könnyed reggelire vagy köztes étkezésre is kiválóan bevethető.
Tovább a receptre: banánkenyérmuffin
Nem csak finom, szép is: áfonyalekváros muffin
A lekváros ízesítésűek alkotják az egyik muffin irányzatot. A tésztába csupán három evőkanál áfonyadzsemet teszünk, ránézésre viszont ez a muffin a legmutatósabb, ugyanis a habos cupcake-ekre emlékeztet. Az áfonyalekváros muffin tetejére kerül ugyanis egy habtejszín, áfonyadzsem és friss áfonya alkotta lila színű hab, amitől olyan látványos, hogy igazán ideális vendégvárónak vagy vendégségbe ajándékba is. Természetesen bármilyen lekvárral és friss gyümölccsel kiváltható, az áfonya csak az egyik a sok jó választás közül.
Tovább a receptre: áfonyalekváros muffin
Vegán cseresznyés muffin szuperegészséges hozzávalókból
Ez a cseresznyés szépség nem csak azért izgalmas, mert állati eredetű hozzávalóktól, vagyis tojástól, tejtől, tejtermékektől mentes. Érdemes azoknak is tenni vele egy próbát, akik a tojással vagy a tej összetevőivel szemben bármilyen formában intoleránsak, és azoknak is, akik történetesen semmire sem érzékenyek. Azon kevés „mentes” receptre jó példa, ami után nem marad hiányérzetünk, és olyan okos alapanyagokkal készül, mint az almaszósz, ami egyszerre édesíti a süteményt, és ad konzisztenciát neki. Tej helyett mandulatejet, sima finomított fehércukor helyett kókuszcukrot tartalmaz, egyszóval egy reformédesség, amit megkoronáz a szezonális, friss cseresznye.
Tovább a receptre: vegán cseresznyés muffin
Nutella-rajongók kedvence: extrán nutellás muffin
Két szerelem egy édességben: a Nutellától folyós muffinok után nem elég a szalvéta, kézmosás indokolt. Az egyszerű, szokásos muffinalapot kikeverjük, és csak a kis kelyhekben állítjuk össze a tulajdonképpen töltött muffinunkat. A tésztarétegek közé kétszer adagolunk Nutellát vagy más, olcsóbb mogyorókrémet. Ha nem akarjuk cifrázni, a „topping” nélkül is tökéletesen finom lesz, de ha még mindig nem elég a jóból, a receptben írtaknak megfelelően díszítsük nutellás mascarponekrémmel és mogyoróval. A kalóriát ezúttal ne számoljuk, hiszen a sütemény alaptésztájához még 200 gramm Nutella és 150 gramm is mascarpone kerül. Cserébe kis túlzással egy egy minitortácskát alkottunk!
Tovább a receptre: extrán nutellás muffin
A meggyes, pudingos, csíkos Dunahullám-muffin
A végére hagytuk ezt a szépséget, ami a legkomplexebb mind közül. Tény, hogy ez már nem egy pofonegyszerű sütemény, de még mindig a keverttésztás kategória. Három fázisból áll a készítése: az alaptésztát egy vaníliás házi puding teszi még puhábbá és gazdagabbá, a muffinokat pedig csokival vonjuk be. Az sem baj, ha nem sikerülnek ilyen gyönyörűen a hullámaink – mint a képen – a csokis és vaníliás rétegekkel. A receptben meggybefőtt szerepel, ami természetesen kiváltható cseresznyebefőttel is. Különlegessége a csokoládébevonat, ami olyan mutatóssá teszi, hogy még a retró négercsók is eszünkbe jutott róla!