Ecetes-köményes tojásleves – lebegő tojásfehérje-fátylakkal

Haranghy Orsi | 2024. Június 24.
Egy fazék nosztalgia!

Tojásleves. A nagy mumusok mellett ritkábban esik róla a szó, pedig nem kevésbé megosztó, mint a jó öreg sóska, spenót, kelkáposzta- vagy tökfőzelék. Már a megjelenése is okozhat fennakadást. Még soha nem mutattuk meg külföldi ismerősnek, pedig megérne egy próbát. Vajon mit szólnának a fűszerpaprikától pirosló, egyébiránt üres leveshez, amelyben tojásfehérje-fátylak keringenek, úsznak? Sok magyar háztartásban ráadásul kissé zsírosan készítik, így egy kis pirospaprikás zsír ül ki a hagyományos magyar leves tetejére.

Az én gyerekkoromban még afféle szegény ember eledeleként került elő, kizárólag hétköznapokon ez a leves. Ma már a tojás sem éppen filléres alapanyag, megjegyzem. Kicsiként zavart benne a köményíz, a keményre belefőtt egész sárgáját is inkább másnak adtam, de összességében mégis pozitív irányba billent a mérleg.

Élvezettel keringettem a kanállal a forró levesbe csurgatott, majd megdermedt tojásfehérje-szálakat.

Sok családban teljesen természetes, hogy egész kömény kerül bele, míg sokunknál ez skandallum. Mikor az iskolai levest egész köménymagokkal ízesítették, bizarr élmény volt, hogy a tojásleves ilyen keserű is tud lenni. Egy-egy köménymagra ráharapni azóta sem éppen a kedvencem.

Ma már tudom, hogy a megúszás megúszása volt az étkezdék tojáslevese, ami nem sok tojást látott. Étolajat, nem jó ízű pirospaprikát és híg levet annál inkább. Pedig egy tisztességes tojásleves nem igényel nagy truvájt, egyszerűen csak legyen benne tisztességes mennyiségű tojás, és nem szabad túlfőzni.

Hagyományos ecetes-köményes tojásleves / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó

A hagyományos ecetes-köményes, avagy a csurgatott tojásleves receptje

Leporoljuk a receptet, de nem modernizáljuk ezt a hétköznapi levest. Nem váltottuk ki az egyszerű alapanyagokat drága különlegességre, így ebben a levesben kivételesen elfér a jól ismert zöld műanyagflakonos ecet, amit ma már főzéskor jobbára lecserélünk finomabb, kellemesebb ízű és savakkal dolgozó ecetekre. Egy kis lisztes rántással dúsítjuk, de nem túl sokkal, és ehelyett sem alkalmazunk speciális sűrítőanyagot.

Ez a tojásleves az, ami: egy igazi múltidéző étel a gyerekkorunkból. Elsőként tegyünk csak annyi köménymagot és ecetet a levesbe, amennyi alább szerepel, majd ha megfőztük, és hiányoljuk belőle a karakteresebb köményízt vagy egy kis savanykásságot, a tojásleves ízei a legtöbb leveshez hasonlóan utólag is beállítható.

Egyes receptekben még az üres, olaj/zsír nélküli lábasban kipattogtatják az egész köményszemeket – ez egy jó módszer az egész köménymagok kedvelőinek.

Hozzávalók:

+ Ízlés szerint: szikkadt kenyérből pirított kenyérkockák

A tojások egy része felverve, a többi egészben csúszik bele a levesbe / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó

Elkészítése:

Exit mobile version