Jobb, mint a bolti jégkrém: málnás-pisztáciás semifreddo

Haranghy Orsi | 2024. Július 03.
Semifreddo. Ez a ritkábban készített desszert mutatós és persze nagyon finom. Ha elég volt a pálcás jégkrémekből és a gombócos fagyikból, íme egy szeletelhető jégkrémtorta egyenesen Olaszországból.

Ha egy cukrászt kérdezünk az olasz semifreddo jégdesszert készítéséről, azt fogja mondani, hogy gyerekjáték, és bátran mi is elkészíthetjük otthon. Aztán előveszi a maghőmérőt, meringue-alapot és a francia parfék mintájára pâté à bombe-ot készít, és Celsius fokra pontosan méri a melegítés és a fagyasztás hőfokát is. Dehát ez a cukrászok dolga!

Mi ezzel szemben egy szelídített, háziasított semifreddo receptet hoztunk, amit maghőmérő nélkül készítünk, és sok házi fagylalttal ellentétben fagyigép sem szükséges hozzá. Az olasz elnevezés egyébként annyit tesz, hogy félig fagyott, de egy jó nyolc órát azért pihentessük a mélyhűtőnkben.

Leggyakrabban őzgerincformában dermed az olasz jégkrém-desszert, aminek a műfaját nehéz behatárolni.A semifreddo tulajdonképpen egy fagyos mousse-hoz hasonlítható, majd jégkrémtortaként tálaljuk és szeleteljük. A málna és pisztácia csak az egyik ízesítési lehetőség a sok közül, bátran tegyünk bele bármilyen gyümölcsöt és olajos magvat.

Házilag készült semifreddo bogyós gyümölcsökkel / Fotó: Foxys_forest_manufacture, Getty Images

Málnás-pisztáciás semifreddo

Elsőre talán bonyolultnak tűnik a recept, de valójában csak ki kell keverni, aztán behűteni a habos masszánkat. Nagy előnye a készítésének, hogy nem kell szépnek lennie. Csak beleöntjük az őzgerinc- vagy más formánkba a keveréket, és éppen a kis szabálytalansága lesz az egyik szépsége.

További extrát csempészhetünk bele, ha a tojássárgájából főzött krémhez adagolunk leturmixolt pisztáciát és/vagy málnát. Ez a keverék meg fogja színezni a jégkrémet: zöld vagy rózsaszín testet adhatunk így neki. Ha élünk ezzel a kis játékos lehetőséggel, akkor is hagyjunk néhány szem pisztáciát és a málnát egészben a jégkrém belsejébe és a díszítéshez is!

Málnás-pisztáciás semifreddo őzgerincformában / Fotó: Foxys_forest_manufacture, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version