Különleges, játékos tesztre hívtunk titeket néhány hete. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek a különböző kávés italkülönlegességeket, és hogyan szeretitek inni a kávét. Lássuk, milyen eredmények születtek!
Azt gondolnánk, hogy a magyarok leginkább reggel, vagy ebéd után isszák az illatos kávét, ám a felmérésben adott válaszok meglepően mást mutatnak. A többség nem köti napszakhoz a kávézást, inkább akkor hörpinti fel az élénkítő italt, amikor megkívánja. Míg régen a kredencben őrizte nagymamánk a porcelán kávéscsészéket, addig manapság inkább bögrét szeretünk használni. Ez vélhetőleg egybevág azzal, hogy a válaszadók 43 százaléka a tejes lattét és cappuccinót részesíti előnyben, amelyek nem férnek bele az apró csészékbe.
Ami viszont láthatóan két táborra osztotta az embereket az az, hogy erős legyen a kávé, vagy különlegesen ízesített. Ami az ízesítést illeti, a Cold Brew kávéitalhoz a megkérdezettek:
- 44 százaléka karamellát
- 41 százaléka vaníliafagyit
- 7 százaléka mentát és epert
- 7 százaléka narancsot és málnát
választ szívesen.
Olaszországban a többség számára a kávé mellé engedhetetlen kis pohár víz és egy aprócska sütemény, mint az amaretti. A magyarok számára ebben a kategóriában az első helyen a tejszín és a tejszínhab diadalmaskodott, csak második a víz, amit a keksz, majd az ízesítési lehetőségek követnek.
Számunkra meglepő eredmény született a „Mit tudjon egy kávégép?” kategóriában is. Bár az első a gyorsaság és a kávé erőssége lett, nem sokkal maradt le mögötte az, hogy egy kávégép tudjon többfajta kávékülönlegességet készíteni, és rendelkezzen okosopciókkal.
A végeredmény tekintetében a válaszadók közel 50 százalékára jellemző, hogy mindig a legkülönlegesebb kávébabokból készült termékeket keresi a boltokban, és meghatározó számukra a kávészemek illata. Nincs szükségük társaságra ahhoz, hogy igyanak egy erős feketét, amiről egyetlen nap sem akarnak lemondani. A tesztet kitöltők 33 százaléka viszont naponta akár kettő kávés italt is elkortyolt, kifejezetten keresi a latte- és cappucino-különlegességeket.
Az is biztos, hogy a főleg az Egyesült Államokban jellemző, kifejezetten gyenge kávé nem közkedvelt itthon, és az is elmondható, hogy a jegeskávét a megkérdezettek fele csak nyáron fogyasztja.