nlc.hu
Gasztro

Cold brew kávé kisokos

Kérek egy finom kávét, de hidegen! – mi az a cold brew kávé?

Az igazán frissítő cold brew kávé hideg áztatással készül, amitől egészen más karaktert kap az ital.

Válaszolj helyesen az általunk feltett kérdésekre és nyerd meg a 3 darab Eletta Explorer Kit ajándékcsomag egyikét a De’Longhi jóvoltából!
A játék végén a helyesen válaszolók közül sorsoljuk ki a szerencsés nyerteseket!

A kávézás nyáron is a kedvenc élvezeteink egyike, amiről eszünk ágában sincs lemondani csak azért, mert a melegben (sőt, forróságban) a hideg italokat kívánjuk inkább. Legfeljebb módosítunk az elkészítési módon: a szokásos latténkat hideg rizstejjel isszuk, vagy egyenesen jegeskávét kérünk, esetleg egy espresso-tonic elkortyolása közben tűnődünk el az élet szépségein.

A kávézás igazán kifinomult ízlésű szerelmesei azonban még ennél is tovább mennek, ha frissítő kávéitalra vágynak: ahelyett, hogy lehűtenék az imént főtt, forró nedűt, eleve hidegen készítik el. A hideg áztatásos eljárásnak köszönhetően a megszokott fajtánk is egészen más jelleget nyer: a jól ismert, inkább kesernyés íz helyett a szemekből az édes, friss, gyümölcsös karakter bukkan elő és dominál. Ez a cold brew kávé.

A türelem cold brew-t terem

Cold brew kávét bárki tud otthon is készíteni, igaz, megfelelő eszköz nélkül kissé időigényes – ám semmiképp sem lehetetlen. Foglalkozni vele keveset kell, egyszerűen összekeverünk egy csésze durvára őrölt kávét négy csésze hideg vízzel, majd állni hagyjuk a hűtőben 12 órán át, végül átszűrjük, hígítjuk és kész is vagyunk.

Az igazán finom cold brew kávét azonban itt is az apró részletek különböztetik meg az átlagostól. Az, hogy kiváló minőségű kávébabot használjunk, azt hiszem, mondani sem kell azoknak, akik komolyan veszik a kávézás élvezetét. A legjobb, ha valamilyen világos pörkölésű arabica kávét választunk, amit a megfelelő eredmény elérése érdekében, durvára őrölünk, úgy, hogy a kristálycukorhoz hasonló szemcseméretet kapjunk.

Most jön a víz, ami legyen tisztított, így a csapvízben lévő nem kívánatos elemeknek esélyük sincs módosítani az elvárt eredményt. Most már csak össze kell kevernünk egy üvegben a kávét és a vizet 1:4 arányban, majd lezárjuk és mehet a hűtőbe. Sajnos, ha nincs megfelelő készülékünk, ezután adnunk kell a kávénknak 12 órát, ennyi idő alatt oldódnak ki ugyanis azok a csodálatos ízek, amikért rövid idő alatt annyira népszerű lett ez az elkészítési mód. 15 óra után megérkeznek a keserű ízek is, legyünk tehát résen! A cold brew kávét nem felhörpintjük, hanem hosszan elnyújtva kortyolgatjuk, hogy minél tovább tartson az élvezet. Természetesen a frissítő hatás sem marad el, hiszen az ízek mellett a koffein is kioldódik a kávészemekből.

A 12 órán át állni hagyott keveréket ezután leszűrjük. Erre használhatunk kávéfiltert vagy szűrőt, sőt, ha először próbálkozunk, akár sűrű szövésű textilen is átcsepegtethetjük. A lényeg, hogy hagyjuk dolgozni a gravitációt, ne siettessük, bánjunk vele tisztelettel!

Cold brew kávé

A cold brew kávé ezer arca

Az így kapott kávé még mindig egy sűrítmény, amit szintén négyszeres arányban érdemes hígítani, ám számoljuk bele a jég mennyiségét is, ha azzal szeretnénk inni, és már miért is ne szeretnénk?

Tölthetünk hozzá tejet vagy növényi tejet is. Ez a cold brew lényege: a kávé igazi, kellemes, édes, gyümölcsös jellegét ízlelhetjük anélkül, hogy leforráznánk. Készíthetünk akár könnyedebb, még frissítőbb cold brew italokat is, amelyek jéggel felszolgálva még csábítóbbak.

Kezdésnek a szokásos kávénkkal is kipróbálhatjuk ezt az elkészítési módot, és ha megtetszett, próbáljunk ki extrább fajtákat is! A különböző közép- és dél-amerikai kávékból, gyümölcsös aromájuknak köszönhetően, egészen különösen finom cold brew kávét készíthetünk, míg az afrikai kávébabokból inkább a nehezebb, csokoládés, mogyorós ízekkel ismerkedhetünk meg.

Válaszolj helyesen az általunk feltett kérdésekre és nyerd meg a 3 darab Eletta Explorer Kit ajándékcsomag egyikét a De’Longhi jóvoltából!
A játék végén a helyesen válaszolók közül sorsoljuk ki a szerencsés nyerteseket!

De'Longhi Eletta Explorer Kit ajándékcsomag

*A kép illusztráció. A csomag tartalma: 2*2 db kávéspohár; 3*250g De’Longhi kávé; 2*1l Alpro Barista alternatív tej, 1 db cold brew italok receptfüzet.

A nyereménycsomag tartalma:
• 2*2 db kávéspohár
• 3*250g De’Longhi kávé
• 2*1l Alpro Barista alternatív tej
• 1 db cold brew italok receptfüzet

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top