100 éves és ételmaradékokból született – ez a Cézár-saláta

F.C. | 2024. Július 07.
A közhiedelemmel ellentétben nem Julius Caesarról kapta a nevét.

A mára világszerte ismertté vált Cézár-saláta receptje megalkotásának 100. évfordulóját ünneplik ma a mexikói Tijuanában, ahonnan az étel gasztronómiai világhódító útjára indult – számolt be az MTI. Történészek szerint az amerikai határához közeli mexikói városban találták fel ugyanis 1924-ben az eredetileg ételmaradékok felhasználásával megalkotott fogást.

A Cézár-saláta  – Fotó: Getty Images

A saláta feltalálójának Cesare Cardini olasz származású szakácsot és étteremtulajdonost tartják. 1924. július 4-én Tijuanában amerikaiakat szolgált ki, akik az amerikai függetlenség napját italozással akarták megünnepelni a hazájukban érvényben lévő alkoholtilalom idején. A hatalmas vendégsereg kiszolgálására Cardini az elbeszélések szerint végül kénytelen volt mindent egy hatalmas fatálba aprítani, amit még a konyhában talált. Így született meg a Cézár-saláta, amely a közhiedelemmel ellentétben nem Julius Caesarról, hanem Cardiniről kapta a nevét. 

Az eredeti salátát a vendég asztalánál állítja össze a szakács.

Így:

Fotó: Ricardo DeAratanha/Los Angeles Times via Getty Images

Ma, 100 évvel később, a tijuanai Caesar’s Restaurant étteremben ugyanígy, a vendégek előtt egy hatalmas fatálban készítik a salátát, amely a klasszikus recept alapján:

római salátából, paprikából, parmezánból, főtt tojásból, valamint egy mustárból, olivaolajból és citromból készült öntetből áll.

Időközben a recept – bár alapjában változatlan maradt – további adalékokkal, így például szardellával bővült.

Azonban van 7 felesleges hozzávaló, ami lépten-nyomon felbukkan benne: ez a jégsaláta, a majonézes öntet, az előre elkészített Cézár-öntetek, a Trappista-sajt, a sárgarépa, a csirke és a bolti, zacskós kenyérkockák. A Cézár-saláta egyébként sokkal színesebb, ízesebb és laktatóbb, mint sokan gondolnák.

Exit mobile version