Töltött bundás kenyér kétszer: hagyományosan és feltekerve

Pásztor Rozi | 2024. Július 07.
Indulhat a hétvégi dőzsölés? Bundás kenyér extra!

A bundás kenyér is épp úgy egy tojásreggeli, akár a tükörtojás, a rántotta vagy a buggyantott tojás. Ki ne sütött volna már életében? Az alaprecept egyetlen mondatban leírható. A rántotta készítéséhez hasonlóan csak felverjük a tojásokat, beletesszük – mit tesszük, jól belenyomkodjuk! – a kenyérszeleteket, majd bő olajban kisütjük. Még egy jó elszívó mellett is garantáltan olajszaga lesz a hajunknak és a helyiségnek, és a legkevésbé sem diétás fogás, mondhatni csöpög az olajtól, mégis imádjuk.

Érdemes egyáltalán megbolygatni ezt az egyszerű készítési módot? Egyértelműen emelhetünk a téten, ha a bundás kenyérbe töltelék is kerül. Üröm az örömben, hogy a kalóriák száma ezzel már végképp az egekben, így ezt inkább ne is számoljuk, ha ezt a tojásban megforgatott, bő olajban kisütött, jól megpakolt kenyeret szánjuk reggelire. Ráadásul szinte kívánja kísérőként a cukros tejes kávét, kakaót vagy citromos teát.

A jól ismert mozdulat, készül a bundás kenyér / Fotó: Dmitrii Kalashnikov, Getty Images

Technikai kérdések

A klasszikus bundás kenyeret azzal rontják el sokan, hogy nem elég szaftos belül a kenyér, mert nem éri elég tojás, és száraz marad belül, vagy pedig túlsütik. A lecsepegtetést sem hagyhatjuk el, a kenyér ugyanis jól megszívja magát olajjal, ezért a papírtörlőt készítsük elő. A töltött bundás kenyerek készítésében az az egyik kihívás, hogy ne is ázzon és ne essen szét a tojásban forgatás és sütés során. Ha túlpakoljuk, nem fogjuk tudni összesütni a két szelet kenyeret, illetve ha túl folyós a töltelék, eláztathatja a kenyérbelsőt.

Friss vagy szikkadt kenyérből?

Megosztó kérdés a kenyér frissessége. Egészen puha, aznap sült kenyérből is készíthető bundás, de erre a célra a szikkadt is kiváló, hiszen beáztatjuk. Érdemes kipróbálni így is, úgy is, és majd eldöntjük, hogy ízlik jobban. Ha túl levegős, lukacsos a kenyér, ami az ipari, felfújt, nem jó minőségű termékekre jellemző, akkor szintúgy széteshetnek a szeletek már az áztatáskor is. Jó, ha van tartása a kenyérbelsőnek, ezen belül pedig lehet akár fehér, félbarna, kovászos és bagett is. A túl sűrű textúrájú, savanykás, rozsos kenyerekből kevésbé lesz puha és könnyed a töltött bundás kenyér, ezek a tojást is kevésbé szívják magukba.

Alapanyagok

Léteznek bonyolultabb receptek is, amelyekben tejszín, liszt és sütőpor is szerepel, de a tapasztalataink szerint ezek felesleges körök, amiket megspórolhatunk magunknak.

Ajváros töltött bundás kenyér / Fotó: Simon Gábor, Nosalty Ételfotó

Zsiradék

Csak kevés receptünkhöz ajánljuk a napraforgó-olaj használatát, hiszen a legtöbbször sokkal ideálisabb egy egyszerű kacsa- vagy más állati eredetű zsír, illetve az olívaolaj. A bundás kenyérhez azonban pénzkidobás a drága olíva, és rossz, a kenyeret elnehezítő választás a zsír.

Kísérők

Az említett italokon kívül klasszikus bundás kenyér kísérők a friss zöldségek, mint a paradicsom, paprika, snidling, újhagyma. Úgyszintén a savanyított, marinált zöldségek, mint a lilahagyma vagy uborka. A tejfölös szószokkal pedig egészen bomba, sokan pedig egy kis ketchuppal vagy ajvárral is szeretik ízesíteni.

Mozzarellás-pesztós töltött bundás kenyér

Ennél a zöldpesztós bundás kenyérnél legyünk résen: ha túl sok a pesztó és a paradicsom, darabjaiban fogjuk kiszedni a szendvicset a felvert tojásból vagy a serpenyőből. Ha tehát kisebb kenyérszeleteket kenünk, maximum fél evőkanál zöldpesztóval kenjük meg a két egymásnak fordított szeletet, ha pedig nagy karáj fehérkenyérből sütjük, legfeljebb egy evőkanál pesztót kenjünk. A paradicsomot is csak középre rendezzük, hogy oldalt össze tudjuk nyomkodni a kenyérszeleteket, és ezzel lezárjuk.

Mozzarellával-pesztóval töltött bundás kenyér / Fotó: Simon Gábor, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Sonkás-sajtkrémes töltött bundáskenyér-tekercs

Kaphatók sonkás sajtkrémek, de ha magunk készítjük, biztosak lehetünk benne, hogy nem vacak gépsonka kerül bele. Itt sem szabad engedni a csábításnak, hogy túl vastagan kenjünk a kenyereket, ne essenek szét. Még őrületesebb lesz az íze, ha füstölt sajttal és sonkával gazdagítjuk!

Ez esetben lényeges viszont, hogy ne kiszáradt toastkenyérből akarjuk elkészíteni, mert szét fog esni, legkésőbb a feltekerés során. Ideális a friss, ruganyos kenyér ehhez a bundás tekercshez.

Töltött bundás kenyér / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version