nlc.hu
Gasztro

Reggelizz úgy, mint egy igazi király!

7+1 értelmetlenül túlárazott reggeli: mit ne válasszunk a brunch-étlapokról?

A leginkább túlárazott reggelik nyomában: bruncholni jó, de ha már megadjuk a módját, válasszunk okosan a brunch-étlapokról!

Az elmúlt évtized nagy divatja lett reggelizőhelyeken, kávézókban vagy éttermekben bruncholni, avagy villásreggelizni. A nem sietős reggeleken nincs más dolgunk, csak élvezni az ízeket és egymás társaságát. Útmutató, hogy mely ételeket érdemes választani, és melyek pimaszul túlárazottak a brunch-étlapokon.

Egy átdolgozott hét után nincs is jobb, mint kiválasztani egy jó helyet, ahol együtt reggelizhetünk a párunkkal, családdal vagy a barátokkal – különösebb energiabefektetés nélkül. Habár egy igényes villásreggelinek megkérik az árát, a munkát ezzel rá is bíztuk a konyhai személyzetre a bevásárlástól a sütés-főzésen át egészen a mosogatásig.

Bundás kenyér

brunch villásreggeli tojás avokádó Reggeli reggelizőhely

Sütőben sült sajtos bundás kenyér (Fotó: Nosalty Ételfotó)

A bundás kenyér ellen egyetlen érv szól: ha nem szeretnénk a jellegzetes, nehézkes, olajos szagot otthon, a konyhánkban. A kenyér, tojás és olaj hármasából alkotott reggeli nem nagy ördöngösség, igazi agglegényétel.

Érdemes választani: egyre több reggelizőhelyen bukkannak fel töltött bundás kenyerek. Ebben már érezni némi erőfeszítést a konyha részéről, hogy kiemelkedőt nyújtsanak. Tölthetik füstölt sajttal, minőségi sonkával, például olasz cotto vagy spanyol serrano sonkával, és kerülhet aszalt paradicsom is bele. Házi élesztős vagy kovászos kenyérből, zöldfűszeres tejföllel kísérve igazi gourmet fogás.

Francia reggeli

Fahéjas french toast banánnal és mentás csoki krémmel (Fotó: Getty Images)

Fahéjas french toast banánnal és mentás csokikrémmel (Fotó: Getty Images)

A túlárazás egyik klasszikusa. A hangzatos név mögött hagyományosan egy croissant-t, egy kis vajat és egy kis lekvárt takar. Ehhez képest akár több ezer forintot is elkérnek érte.

Érdemes választani: french toast. A francia pirítós elnevezése megtévesztő, az alapja ugyanis briós vagy kalács, és édes, tojásos, fahéjas masszában sütik ki. A jobb helyeken tovább is cifrázzák friss gyümölcsökkel, lekvárral, juharsziruppal, tejszínhabbal, sőt akár fagylalttal is kísérve az édes reggelit.

Bécsi reggeli

brunch villásreggeli tojás avokádó Reggeli reggelizőhely

Virsli, görög saláta és pirítós (Fotó: Getty Images)

Egy pár virsli, mustár, torma és egy kis pékáru. Sok helyen ez egy igazi megúszós tétel egy olcsó virslivel, átlagos mustárral, tormával és zsömlével. Ezzel szemben, ha az adott étteremben kovászos pékárut kínálnak, és valóban kiemelkedő a virsli minősége (például mangalicából) készült, valamint a felszolgált torma sem a kommersz cukros massza, hanem a szálas, élénk ízű, csípős „igazi” torma, érdemes lehet a bécsi reggelinek nevezett fogást választani.

Érdemes választani: ha feltüntetik a kézműves kolbász vagy minőségi virsli márkáját, származási helyét, illetve kiváló kovászos pékáru kíséri a bécsi reggelit, máris érdemes megfontolni.

Müzli joghurttal, gyümölcsökkel

brunch villásreggeli tojás avokádó Reggeli reggelizőhely

Müzli joghurttal (Fotó: Getty Images)

A brunch-étlapok alapkelléke, ami jól is jön a vonalaikra vigyázók számára. Ugyanakkor a bolti, gyári müzlire rátenni egy adag joghurtot, majd egy kis friss gyümölcsöt nem éppen séfekhez méltó teljesítmény, ezért tulajdonképpen kár kimozdulni otthonról.

Érdemes választani: a házi készítésű granoláknak nincsen párja. Az egészséges ételek frontján is lehet isteni finom ízeket és textúrákat alkotni. Az aszalással vagy sütéssel ropogóssá tett granolákba olyan csemegék kerülhetnek, mint a pekándió, törökmogyoró, aszalt áfonya vagy aszalt meggy, és izgalmasan lehet fűszerezni is. Így már mindjárt máshogy hangzik az ajánlat.

Avokádós pirítós buggyantott tojással

avokádós pirítós buggyantott tojással

Trendi reggeli: avokádós pirítós buggyantott tojással / ClarkandCompany. Getty Images

Reggelizőhelye válogatja, hogy egy jó fűszerezésű avokádókrém, netán plusz avokádószeletek borítják a pirítóst, és értik-e a dolgukat a szakácsok, hiszen a posírozott, avagy buggyantott tojás készülési módjától függ, hogy igazi ínyencreggelivel van-e dolgunk. A túlkészült tojás (félig már megfőtt), a nem friss vagy éretlen avokádó használata mind gyakran előforduló hibák az éttermekben.

Érdemes választani: itt egy kicsit leshetünk a pincér tálcájáról vagy más asztalokról, persze az illendőség határain belül. Ha az avokádókrém sötétzöld, megfáradt, az semmiképpen sem jó jel, ne kérjük.

Füstölt lazacos pirítós

brunch villásreggeli tojás avokádó Reggeli reggelizőhely

Lazacos eggs Benedict (Fotó: Getty Images)

A bolti csomagolásból a bolti kenyérre kerülő lazacszeletek szintén nem adhat okot a szakácscsapat büszkélkedésére. Ezt a truvájt mi magunk is előidézhetjük otthon, egy kis tejszínes torma kíséretében.

Érdemes választani: a lazacos eggs Benedict, avagy Benedikt-tojás már egyik másik kategória. A selymes hollandi mártással, buggyantott tojással készülő fogás igazi luxusreggeli, amely az eredeti recept szerint nem pirítóson vagy félbevágott zsömlén érkezik, hanem frissen sült muffinon.

Omlett vagy rántotta

brunch villásreggeli tojás avokádó Reggeli reggelizőhely

Fotó: Roberto Machado Noa/LightRocket via Getty Images

A lepényszerűbb omlett, vagy a tojást jobban megdolgozva, feltörve sütött rántotta szintén nem igényel Michelin-csillagos tudást. Ki jobban átsütve, ki kicsit nyálkásabban szereti, mindenkinek megvan a maga kedvenc készítési módja, amit vagy eltalál az éttermi konyha, vagy nem.

Érdemes választani: az egyik legnépszerűbb tojásételt is lehet cifrázni. Igazi luxusreggeli lehet a szarvasgombás omlett frissen szelt és ráolvadó szarvasgomba-szeletekkel, különlegessé teheti a kecskesajt, a parmezán vagy a füstölt lazac. A hagyományos verziók pedig lehetnek a mindennapok reggelijei.

+1: Gyümölcssaláta friss gyümölcsökből

A népszerű belvárosi helyeken 2000 forint feletti áron vesztegetik a különféle gyümölcssalátákat. Egyes helyeken pusztán csak fel vannak darabolva a gyümölcsök, más helyeken esetleg friss narancslével vagy ízlés szerint sziruppal locsolják. Friss gyümölcsöt falatozzunk otthon, a reggelizőhelyeken csapjunk bele a lecsóba! Apropó, jobb brunch-helyeken lecsó vagy shakshuka, azaz izraeli lecsó is kapható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top