Gasztro

Lustálkodós hétvégék fényűző étkezése: a brunch

A brunch-nak akkor van értelme, ha megadjuk a módját, bőséges és finom ételek kerülnek a szépen megterített asztalra. Pezsgőzni is lehet.

Vakációidő van, éppen azokat a heteket, hónapokat éljünk (tegyük hozzá, jól megérdemelten), amikor mindenkinek adódik egy kis lazítás. Ha máskor nem, hát hétvégén, amikor aztán végképp nem hajt a tatár és ráérünk az ágyban heverészni. Csak hát, előbb-utóbb megkordul a gyomrunk, ami, lássuk be, eléggé jól látható volt előre. Hozzuk ki ezekből a békés, laza napokból a legjobbat, adjuk meg a módját és készítsünk egy kellemes brunch-ot!

A brunch a breakfast, mint reggeli és a lunch, mint ebéd szó összeolvadásából keletkezett, fent leírt szituáció kezelésére. Mire kikászálódunk az ágyból, reggelizni már késő, ebédelni még korai, meg nem is nagyon szeretnénk éppenséggel Wellington bélszínnel fárasztani magunkat ezen a szép, nyári délelőttön. Gurmé barátnőm, Batta Bogáta nagy mestere és haladó gyakorlója a brunch műfajnak, ő avatott be a részletekbe.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

A brunch-nak akkor van értelme, ha megadjuk a módját.

Semmiképpen sem tévesztendő össze azzal, amikor pikpakk süt az ember egy rántottát, befalja, majd megy a dolgára, éppen ellenkezőleg! Vagyis abból a szempontból kicsit mégis hasonlít, hogy a brunch is könnyen és gyorsan elkészíthető ételekből áll, ám mindig van benne valami kis csavar, hogy az a végén rendkívül elégedett legyen az ember az életével. Igazi ráérős műfaj, Boga ilyenkor szépen megteríti az asztalt, előveszi a textilszalvétákat, és hát az élet sokkal szebb buborékokkal, úgyhogy némi pezsgő vagy prosecco is előkerül, „hétvége van, úgysem megyünk ma sehova! felkiáltással”.

Az ital

Ennek megfelelően a brunch nemcsak kifinomult, de igen kielégítő étkezés is. Semmiképpen sem hanyagolhatjuk el egyik részét sem: az ital jellemzően valami pezsgős vagy proseccos koktélból áll, kivéve, ha valaki nem iszik alkoholt. A frissen facsart vagy préselt gyümölcslevek, turmixok – akár zöld levelekből, ha valaki fogékony az ilyesmire – azonban alapvető fontosságúak.

A sós étel

Ezt követi a sós rész, ami jellemzően szintén könnyen én gyorsan elkészíthető. Lehet például valami tojásos étel, omlett vagy frittata, töltött bundás kenyér vagy tortilla, esetleg valami jól megrakott szendvics, mint a croque madame vagy monsieur. Esetleg tojásos muffin, amihez Boga receptje szerint szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját kikeverjük egy-két kanál liszttel meg egy csomó friss zöldfűszerrel, sózzuk, a fehérjét pedig laza habbá verjük, a kettőt elegyítjük és muffinformában kisütjük. A tetejére szórhatunk reszelt parmezánt, hozzá pedig serpenyőben piríthatunk laska-, vagy másféle gombát, és természetesen a jó minőségű (kovászos) kenyérről sem feledkezünk meg.

Az édes étel

Amikor ezzel megvagyunk, következnek az édes falatok. Itt szintén könnyen és gyorsan elkészíthető édességekre kell gondolni, muffinra, juharszirupos panceake-re, édes bundás kenyérre, galette-re, vagy francia kalácsra, ami úgy készül, hogy a szikkadt kalács szeletek mindkét oldalát megpirítjuk vajon, és adhatunk mellé vaníliafagyit, csorgathatunk rá sós karamellát vagy szórhatunk rá pirított mandulát.

A kávé

A végén pedig érkezik a kávé, ami szintén nem egy villámgyorsan felhörpintett ristretto, nyilván, hanem akár valami kávés koktél is lehet, mondjuk whisky-vel, konyakkal, vagy valami tejszínes likőrrel gazdagítva. Például úgy, hogy 3 cl eszpresszó kávéba beleöntünk 2 cl Baileys-t, teszünk bele jeget, majd felöntjük fél deciliter habtejszínnel, hogy jó krémes legyen. A jég elolvad, ami fellazítja a koktélt, egyben le is hűti finom, frissítőre.

Következzen néhány jól bevált brunch fogás recept Batta Bogátától:

Marinált paradicsomos tortilla

Marinált paradicsommal töltött tortilla brunchoz

Marinált paradicsommal, sajttal töltött tortilla ideális brunch fogás (Fotó: Batta Bogáta)

Hozzávalók

  • 1 csomag kukorica tortilla
  • 4-5 db húsos paradicsom
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 csipet cukor
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 ek. citromlé
  • 1,5 dl joghurt
  • 4 tojás
  • 20 dkg sajt, pl. gouda
  • szárított sonka vagy chorizo kolbász, ha szeretjük
  • hozzá friss zöld salátafélék

Elkészítés

  1. Az olívaolajat, a szójaszószt, a citromlevet és a cukrot egy kistányérban kikeverjük, majd karikákra szeleteljük a paradicsomot és beletesszük az előbb elkészített marinádba.
  2. A tojásokat elhabarjuk, a felét beleöntjük egy megfelelő méretű serpenyőbe. Ráteszünk egy tortilla lapot, megkenjük joghurttal, megszórjuk sajttal, ráfektetjük a marinált paradicsomot, majd újra sajt jön, ami egyben kötőanyag is, hogy ne csússzon szét, és ha szeretnénk, sonka vagy chorizo. Ezután újra egy joghurtos tortilla lap jön, majd sajt, paradicsom és így tovább, 4-5 rétegben.
  3. A tetejére ráöntjük a tojást. Amikor az alja már megsült, akkor kicsúsztatjuk az egészet egy tányérra, ráborítjuk a serpenyőt és megfordítjuk, hogy a teteje kerüljön alulra és az is megsütjük. Amikor kész, tányérra tesszük és úgy szeleteljük, mint egy tortát.

Barackos galette (kis extrával, laktóz- és gluténmentesen)

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Hozzávalók

A tésztához

  • 75 g rizsliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 25g gluténmentes zabpehelyliszt (ha nem ellenségünk a glutén, akkor ezek helyett sima lisztet is használhatunk, vagy részben teljes kiőrlésűt)
  • 50 g cukor (avagy cukornak megfelelő édesítő)
  • 1 csipet só
  • 1 közepes méretű tojás
  • 60 g hideg, kockákra vágott (laktózmentes) vaj
  • hideg víz, amennyit felvesz a tészta

A töltelékhez

  • 600 g nektarin vagy őszibarack (vagy akár vegyesen is lehet)
  • ½ tk. őrölt fahéj
  • 10 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 1-2 ek. cukor, vagy annak megfelelő édesítő (ha szükségét érezzük)
  • 2-3 ek. sárgabaracklekvár

A kis extra

  • 1 ek. pálinka/vodka (nyilván, ha gyerek is eszik belőle, akkor ezt kihagyjuk)

A kenéshez

  • 1 tojás
  • 1 marék szeletelt mandula (opcionális)

Elkészítés

  1. Ha többféle lisztet használunk, öntsük össze, tegyük bele a sót és a cukrot, majd morzsoljuk össze a hideg vajjal. Adjuk hozzá a tojást és annyi hideg vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Dolgozzuk jól össze, majd folpackba csomagolva tegyük a tésztát a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
  2. A barackokat magozzuk ki és vágjuk cikkekre. Szórjuk meg cukorral, fahéjjal, liszttel és forgassuk össze.
  3. A tésztát nyújtsuk ki egy 2-3 mm vastagságú kör formára. A legegyszerűbb, ha két sütőpapír között nyújtjuk, így nem kell a tésztát átpakolni. Fontos! A gluténmentes tészták általában nehezebben nyújthatók, mert törnek, így óvatosan bánjunk vele; az sem baj, ha kissé rusztikus lesz. A tészta széleinél hagyjunk kb. 5 cm-es sávot, ide ne kerüljön a töltelékből. A közepét kenjük meg a (pálinkával elkevert) lekvárral és rakjuk rá a barack szeleteket. Hajtsuk rá óvatosan a tészta széleit és ezt kenjük meg a felvert tojással (ha szeretnénk, akkor körben mehet rá még a maréknyi szeletelt mandula is).
  4. Előmelegített 180 fokos sütőben (nekem alul-felül sütés és hőlégkeverés is) 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta kissé megpirult.

További szuper receptek brunch-hoz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top