nlc.hu
Gasztro

Kényeztető reggeli: french toast – a francia pirítós receptje

A kedvenc édes bundás kenyerünk: a mennyei francia pirítós receptje

A jól csengő nevű french toast magyarra fordítva francia pirítós, habár sokkal inkább bundáskenyér, mint pirítós. Ha egyszer kóstoltuk, meg fogjuk jegyezni a tömény ízt és élményt. Nem egy french toast reggeli után közvetlenül akarunk majd gyúróterembe menni, és könnyen lehet, hogy édes uzsonnaként is még előkerül majd.

A francia pirítóssal találkoztunk már étlapon félreértelmezett ételként (egész konkrétan a franciák híres melegszendvicsét, egy croque monsieur-szerűséget neveztek így). Ha szállodai reggeli vagy éttermi brunch alkalmával kérjük, lutri, hogy tejbe áztatott kenyérből, kalácsból vagy briósból készül. Valójában mindegyikből nagyon finom édes fogást lehet alkotni.

A manapság nádcukorral vagy juharsziruppal, fahéjjal, vaníliával készülő étel meglepő módon ez nem egy Madame Pompadour reggeliasztalánál megszületett fogás, hanem egészen a Római Birodalomig visszavezethető a története. Már Apacius 4. században írt szakácskönyvében is szerepelt a tejes-tojásos keverékbe áztatott, majd olajban kisütött kenyér. Az ókori szakácskönyvben magyarra fordítva „egy másik édes fogás” címen megtalálható.

Sima fahéjas francia pirítós

Puritánabb változat: sima fahéjas francia pirítós / Fotó: CreatiVegan.net, Getty Images

A francia pirítós első ránézésre egyszerűnek tűnik, mintha csak olajban és cukorban forgatnánk meg a szikkadt kenyeret vagy kalácsot, de valójában még néhány lényeges hozzávalótól lesz igazán ízletes. A tejes-tojásos keverékben áztatás az ókor óta tartja magát, így tulajdonképpen egy édes bundáskenyeret (vagy kalácsot) kapunk.
Illik, sőt ugyancsak érdemes! vajban sütni. Egy kis darabka vajat rá is szoktak dobni az elkészült szeletek tetejére olvadni. Ha teszünk hozzá cukrot, barna nádcukorral vagy más melaszos cukorral a legízletesebb, ez a karamellás íz igazán jól áll neki. Akárcsak a fahéj és a vanília. Egyes receptek rumoaromát írnak bele, ne higgyetek nekik!

Áztatás után a vajon sütött francia pirítós

Áztatás után a vajon sütött francia pirítós / Fotó: moriyu, Getty Images

Ha komolyan vesszük a francia pirítóst

Az átlagos magyar családokban hagyományosan nem készül otthon french toast, még ünnepnapokon sem. Bundáskenyér viszont igen, amit bevett szokás szerint citromos teával vagy kakaóval, tejes kávéval falatoztunk. Azt a legtöbbünk számára már a bruncholás, azaz közösen elfogyasztott villásreggelik 2010-es években feléledő kultúrája hozta, hogy egy-egy jobb reggelizőben tejföllel, snidlinggel kísért bundáskenyeret kaptunk, a sajttal-sonkával töltött bundáskenyér pedig már a csúcsok csúcsa.

Nos, ugyanígy lehet cifrázni a french toastot. Akár nagyipari fehér toastkenyeret áztatunk a tejes tojásba, akár egy jobbfajta kalácsot, brióst, végül egy kissé émelyítő ételt kapunk. Sok zsírt tartalmaz a vaj, tej, tojás révén, és meg is szívja magát a péksütemény.

French toast sült banánnal

French toast sült banánnal / Fotó: Alexander Spatari, Getty Images

Éppen ezért rendkívül jól áll neki, ha egy picit fanyarkásabb krémmel és gyümölcsökkel frissítjük. A görög joghurttal nem tévedhetünk, tavasszal-nyáron pedig bevett párja az eper, áfonya, málna. Ősszel a körte és az éppen elérhető bogyós gyümölcsök. Ezek kerülhetnek a „pirítósra” frissen, a fagyasztóból kiolvasztva, lekvárként vagy posírozott gyümölcsként is. Az édes-fahéjas falatokhoz jól mennek a savas gyümölcsök, mint a piros-lila bogyósok vagy a citrusfélék.

Francia pirítós minden földi jóval

Francia pirítós minden földi jóval / Fotó: Carlo A, Getty Images

Nigellához természetesen remekül illik ez a kissé túlzóan kényeztető reggeli fogás. Naná, hogy a legmagasabb zsírtartalmú tejjel készíti, két L-es tojással, porcukorral (!), továbbá vajjal és olajjal vegyesen. Egy másik igazi nigellás kreációjában ugyanígy jár el, csak éppen narancslekvárral és reszelt narancshéjjal vadítja meg.

Jamie Oliver receptje már némileg visszafogottabb, például 5 deka porcukrot sem tartalmaz, mint Nigelláé, sőt valójában semennyit, csak egy kis juharszirupot csorgat rá. Kis részben az ő készítési módján alapul a miénk is, csináljátok velünk!

Francia pirítós áfonyával, mandulával, vajjal, porcukorral

Francia pirítós áfonyával, mandulával, vajjal, porcukorral / Fotó: bhofack2, Getty Images

French toast – francia pirítós recept

Hozzávalók:

A bundáskenyerekhez:

  • 4 vastag nagy szelet vagy 8 kisebb szelet fehér kenyér, vagy 8 vastag szelet kalács
  • 2 dl 2,8% vagy 3,5% zsírtartalmú tej
  • 2 tojás
  • 50 g vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál barna nádcukor, ha kenyérből készítjük / 1 evőkanál barna nádcukor, ha kalácsból készítjük
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj (fahéjőrülteknek több)

Feltétnek:

  • szeletenként 1 teáskanál görög joghurt
  • tetszés szerinti mennyiségű és fajtájú gyümölcs a fentiek szerint írtak alapján
  • opcionális: mandulaszeletek
  • hintsük porcukorral vagy folyassunk rá egy kevés juhar-, agavé vagy datolyaszirupot, esetleg csokiöntetet

Elkészítése:

  • Egy tálban verjük fel a tojásokat, majd öntsük hozzá a tejet, és adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a fahéjat.
  • Vágjunk jó ujjnyi vastag kenyér- vagy kalácsszeleteket áztassuk a fűszeres tojásos tejes keverékbe. Ha friss a pékáru, elég csak pár másodperc, hogy megszívja magát. Ha szikkadt kenyérből/kalácsból készítjük, hagyjuk benne egy-két percet.
  • Serpenyőben hevítsük a vajat közepes lángon, hogy ne égjen oda.
  • Közepes lángon süssük aranybarnára a kenyér-/kalácsszeletek mindkét oldalát. Lényeges, hogy ne süssük túl őket, mert kiszárad! (Ezért ideális a vastag szelet is.)
  • A tányérokon osszuk el a barna nádcukrot, és a forró szeletek mindkét felét tegyük rá, és finoman nyomkodjuk bele. Cukros, finoman karamellizálódó réteget kell képeznie rajta.
  • Díszítsük a gyümölcsökkel, mandulával, porcukorral vagy sziruppal ízlésünk szerint!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top