nlc.hu
Húsvét

Receptek a maradék húsvéti kalács felhasználására

A húsvéti kalács feltámadása: 10 ínycsiklandó étel szikkadt kalácsból

Legyen a húsvéti kalácsod fonott vagy koszorú, csokis vagy sós, a maradék nem végezheti méltatlanul. Tíz kalácsmentő ötletet hoztunk.

A maradék nem jelent másodrangú élelmiszert. Egyetlen esetben nem jelent jó alapanyagot a maradék: ha eleve rossz minőségű volt az étel. Egy jóféle kalács azonban akkor is megbecsült szereplő a konyhában, ha már többnapos, szikkadt, és túl vagyunk több környi sonka-torma-tojás evésen.

A húsvéti kalács valójában egy gyűjtőfogalom, érthetünk alatta fonott kalácsot éppúgy, mint egyben sültet, sósat vagy akár töltöttet. Közös bennük, hogy az alapjuk egy gazdag, vajas, tejes, kelt tészta.

Az alábbi ötletek között találhatsz édességeket és az édes-sós ízek kombinációját is. Kísérletezni most is ér!

Néhány alapszabály a kalácsmentéshez

  • Az alábbi ételek közül az édesekhez bátran használjunk akár ízesített kalácsokat, úgy mint a kakaós kalács vagy a babka (ez lehet csokis, diós, narancsos, pisztáciás).
  • A sós ételekhez nemcsak a sós kalácsok ideálisak, hanem az édes tésztájú, de további ízesítés nélküli kalácsok is. Legyünk bátrak, egy foszlós fonott kalács is remekül illik a sós-fűszeres ételekhez.
  • Ha már száraz a kalácsunk, válasszunk olyan ételt az alábbiak közül, amelyhez felvert tojásba vagy tejbe kell áztatni a készítés előtt. Vagy jöhet a kalácsmorzsa!

Az édes bundás kenyér: francia pirítós

Szikkadt kenyér vagy kalács a felvert tojásban és tejben fürdőző french toast, avagy a francia pirítós alapja. Édes, fahéjas, mennyei, és kifejezetten nem friss péksüteménnyel a legjobb, mert a többnapos kenyér vagy kalács tudja jól megszívni magát a folyós hozzávalókkal.

Ha érdekel a tej- és tojásmentes francia pirítós receptje, kattints ide!

Francia pirítós, french toast

Vajjal, bogyós gyümölcsökkel, mandulaszeletekkel / Fotó: bhofack2, Getty Images

Francia pirítós casserole

Ha a kalácsunk már nem csak szikkadt, hanem egyenesen száraz, akkor sem kell a kukában végeznie. Ha egyéb baja nincsen, nem penészes, akkor felvert tojás és tej ízesített keverékében áztassuk néhány óráig, legfeljebb egy éjszakán át, majd sütőben süssük meg.

Mit jelent a casserole?

A casserole sütőben, más néven csőben sütést vagy gratinírozást jelent. Minden bizonnyal egy félrefordítás eredménye a csőben sütés, a német das Rohr (=a cső) és a die Röhre (=a sütő) szavak összekeveréséből. Csőről tehát nincsen szó, de egy jénai edény, egy római tál vagy egy tepsi jó szolgálatot tesz hozzá.

A beáztatott kalácsszeleteket alacsony hőfokon süssük meg a sütőben, hogy ne veszítsék el a belsejük szaftosságát. A legvégén grillező funkcióval egy kis kérget piríthatunk rá.

Kalácsszelet felvert tojásban

Kalácsszelet felvert tojásban / Fotó: Kate Stoupas, Getty Images

A francia pirítós élvezeti értéke tovább fokozható: hagyományosan vajat olvasztanak a tetejére, de csorgathatunk rá mézet vagy szirupot, süthetünk rá banánt vagy megszórhatjuk friss bogyós gyümölcsökkel. Tejszínnel körítve felér egy desszerttel.

Francia pirítós, french toast banánnal

Vajjal, banánnal, sziruppal / Fotó: Alexander Spatari, Getty Images

Pirított kalács a villás reggelihez

Rántotta vagy tükörtojás, sült kolbász, pirított bacon – és kalács! Az english breakfast (angol reggeli) stílusú sós reggelikhez értelemszerűen ne a csokis kalácsot válasszuk, de az édes kalácstésztával kiválóan harmonizálnak a sós-fűszeres falatok.

Francia pirítós, french toast rántottával és sült baconnel

Pirított kalácsszelet rántottával és sült baconnel / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

A croque monsieur még finomabb kaláccsal

A croque monsieur nem csak egy szimpla sonkás-sajtos melegszendvics. Az alaphangot a kenyérszeletekre kent besamelmártás adja meg, és ha tükörtojás is kerül a tetejére, immár a sárga kalapos croque madame-mal van dolgunk. Kaláccsal egyszerűen isteni!

Croque Monsieur

Croque Monsieur / Fotó: Naomi Rahim, Getty Images

A folyós-roppanós Benedek-tojás

Az Eggs Benedict, avagy a Benedek-tojás a villásreggelik nagy királya. Eredetileg két fél angol muffin adja az alapját, de pirított kaláccsal is isteni finom. Buggyantott tojás, sült bacon és hollandi mártás adja a lelkét.

Mutatunk egy könnyített Benedict-receptet!

Benedict-tojás kaláccsal

Benedek-tojás kaláccsal / Fotó: Malkovstock, Getty Images

Monte Cristo szendvics kaláccsal

A fentiek tulajdonképpeni ötvözése a Monte Cristo szendvics. A két kenyérszelet – esetünkben kalács – közé sonkát és sajtot halmoznak, ezután vagy felvert tojásba mártják, vagy pedig bundázzák, és kirántják. Ezt a melegszendvicsfajtát serpenyőben sütik ki, és ha még nem tartalmazna elég kalóriát, rendre sült krumplival kínálják. Nem véletlenül amerikai kedvenc.

Monte Cristo szendvics sült krumplival

Monte Cristo szendvics sült krumplival / Fotó: Dina Rudick/The Boston Globe, Getty Images

Bostock, a mandulakrémes

A kalács tökéletes újjáéledése a bostock. Az eredeti recept is szikkadt kalácsot vagy brióst ajánl, amelyet mandula- vagy pisztáciakrémmel kennek meg, narancs- vagy rózsasziruppal csorgatják, és mandula- vagy pisztáciatörettel borítják, végül megpirítják.

Bostock

Bostock / Fotó: Danilo Oliver, Getty Images

Kalácspuding

A kenyérpuding tökéletes mása a kalácspuding. A szikkadt kenyér vagy kalács klasszikus feldolgozási módja, a „puhító közeg” pedig ez esetben is a tej, tejszín és tojás keveréke. Bármilyen gyümölccsel kísérhetjük, de mi most egy almás-karamellás kenyérpuding receptjét hoztuk el, ami kaláccsal még finomabb!

Elkészítem az almás kalácspudingot!

Kenyérpuding

Kenyér-, avagy kalácspuding / Fotó: The Washington Post, Getty Images

A mákos vagy diós guba kalácsból még istenibb

Valljuk be, a mákos és diós guba eleve olyan, mint egy maradékmentő étel. Az elöregedett kiflik és kalács hibátlan mentése a guba, amihez selymes vaníliasodó dukál. Vagy meg is bolondíthatjuk egy kis tojáslikőrrel, íme.

Két kalácsmentő guba receptet is hoztunk, kattints tovább!

Kívül ropogós, belül szaftos mákos guba

Kívül ropogós, belül szaftos mákos guba / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Egy unortodox recept: kalács+sodó+fagyi

Lapul egy kis fagyi a mélyhűtőben? Piríts rá a maradék kalácsra: felforrósított serpenyőben vajon futtasd meg a kalács mindegyik oldalát, kapjon egy kis vaníliasodó-fürdőt, a tetejére pedig egy gombóc fagyit. A csokis és más édes, ízesített kalácsok csodálatos újjászületése.

Kattints tovább a vaníliasodó vagy tojáslikőrkrém receptjéhez!

Csokis kalács fagylalttal

Csokis kalács fagylalttal / Fotó: Glenn Koenig, Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top