nlc.hu
Húsvét

Almás-kéksajtos kalács húsvétra

Almás-kéksajtos kalács húsvétra, ha valami mást ennél a hagyományos helyett

Foszlós, ínyenc és nem lehet vele leállni – ezt mind tudja ez a különleges almás-kéksajtos kalács. Húsvétra is tökéletes választás!

Szereted a kalácsot, de kipróbálnál valami egészen újat? Ez az almás-kéksajtos verzió a húsvéti asztal egyik sztárja lehet.

Almás-kéksajtos kalács

Ha a csokis kalács helyett különlegesebb ízekre vágysz, jó helyen jársz. Ez a kalács hozza mindazt, amit egy kalácstól elvárunk, és egy kis csavarral a megszokott ízeket is feldobhatjuk. Mindezt úgy, hogy semmilyen extra hozzávalóra nem lesz szükséged.

Almás-kék sajtos húsvéti kalács

Az almás-kéksajtos kalács a húsvét sztárja lehet (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 13 dl 20 százalékos tej
  • 9 dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 25 dkg élesztő
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • ½ mokkás kanál fahéj
  • 1 egész tojás és 2 dl tej a kenéshez

A töltelékhez:

  • 3 db puha alma
  • 10 dkg kéksajt
  • ½ mokkáskanál fahéj

Elkészítés:

  1. Mosd meg az almákat, magozd ki őket, vágd nagyobb darabokra, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd 180 fokon süsd őket félpuhára. Közben a cukrot keverd el langyos tejben, morzsold bele az élesztőt, és tedd meleg helyre, hogy felfusson.
  2. Egy tálba szitáld bele a lisztet, keverd el a fahéjjal, a sóval, add hozzá a felfutott élesztőt, majd jöhet a tojás és a vaj. Kezdd el dagasztani a tésztát, amíg fényes nem lesz, majd konyharuhával letakarva 30 percig hagyd kelni. Amíg a tészta kel, a megsült almákat szeleteld fel, és keverd el, pépesítsd a kéksajttal, valamint a fahéjjal.
  3. Ha megkelt, lisztezett vágódeszkán oszd három részre a tésztát, és sodorj belőlük körülbelül 40-50 centis rudakat. Az így kapott tésztarudakat fond egymásba, de úgy, hogy a fonási pontoknál hagyj egy kis helyet a tölteléknek – ide kanalazz a kéksajtos-almás elegyből. Ez után már csak annyi a dolgod, a tésztát kör alakban behajlítsd egy tortaformába – a forma akkora legyen, hogy a tészta közepe is összeérjen –, letakard, és adj neki újabb 30 percet a pihenésre.
  4. Sütés előtt kend meg a tetejét felvert tojással, tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és irány a 180 fokra előmelegített sütő! Körülbelül 25 perc elég lesz ahhoz, hogy megsüljön a kalácsod, amit tűvel ellenőrizhetsz.

Még több húsvéti recept!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top