nlc.hu
Gasztro

Fonott kalács készítése

Fonott kalács: így készítsd a hármas, hatos és nyolcas fonatot

Te is imádod a puha, foszlós fonott kalácsot, de nem tudod, hogyan állj neki? Most megmutatjuk, hogy készítsd el a hármas, hatos és nyolcas fonatú kalácsot!
Fonott kalács: hatos fonás készítése

A fonott kalács nemcsak finom, hanem látványos is, főleg a hatos és a nyolcas fonás. De tény, első nekifutásra, mindenféle itiner nélkül, nem biztos, hogy sikerül kitalálnod, a fonás menetét. Pont ezért készítettünk egy kis segédletet, amit követve biztos, hogy azonnal sikerülni fog még a leglátványosabb nyolcas fonás is.

Fonott kalács alaprecept

Először következzen a fonott kalács alapreceptje! Mindegy, hogy hármas, hatos vagy nyolcas fonású kalácsot szeretnél készíteni, ha ezt a receptet készíted el, garantáltan foszlós kalácsot vehetsz ki a sütőből.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 20 dkg élesztő
  • 1  tojás, 1 evőkanál tej a kenéshez

Elkészítés:

Egy mély tálba öntsd bele a lisztet, morzsold bele a vajat, és egy kis bögrében futtasd fel a tejben az élesztőt – némi cukor segítségével –, majd keverd hozzá a többihez. A tésztához add hozzá a sót is, valamint a tojást, és kezdd el gyúrni, dagasztani. Amikor már szép, fényes felületű a tésztád, takard le egy konyharuhával, és körülbelül 45 percre tedd meleg helyre, hogy megkeljen.

Miután megkelt, tedd a tésztát egy belisztezett nyújtódeszkára, és oszd annyi részre, amennyi fonatból készíteni szeretnéd. Vagyis, ha a fonott kalácsot 3 fonatból szeretnéd készíteni, 3 tésztagombóc legyen előtted, ha 8-ból, akkor 8 egyenlő részre lesz szükséged. Ha szétválasztottad a tésztát, ismét takard le, és keleszd újabb 20 percig. Ha letelt az idő, lapítsd ki a gombócokat, formázz belőlük egyforma vastagságú és hosszúságú hengereket, tedd egymás mellé, majd tapaszd össze őket az egyik végüknél, és kezdődhet a fonás!

Hármas fonás

A hármas fonás a legegyszerűbb, amit talán mindannyian ismerünk. Pont úgy kell elkészíteni, mint egy hajfonatot. Alább, a képeken láthatod a fonás menetét. Azért, hogy egyértelmű legyen, színes gyurmákon mutatjuk meg, mikor, melyik fonat következik, és hova kerül.

Fonott kalács: hármas fonás készítése
Megnézem
Összes kép (3)

Hatos fonás

A hatosfonású fonott kalács már több összpontosítást igényel, de nem olyan bonyolult, mint elsőre látszik. A két szélső fonatot hajtsd át az ellenkező irányba: azaz a bal oldalit jobb oldalra, a jobb oldalit bal oldalra. Ez után , a többit úgy rendezgesd el, hogy középen mindig legyen helyed. De nézzük mindezt a gyakorlatban!

Fonott kalács: hatos fonás készítése
Megnézem
Összes kép (3)

Nyolcas fonás

A nyolcas fonást akkor ajánljuk, ha igazán elszánt vagy. A fonás menete hasonlít a hatoséhoz, mindez a gyakorlatban így néz ki:

Ha kész vagy a fonással, vajazz ki egy tepsit, béleld ki sütőpapírral, majd óvatosan tedd bele a fonott kalácsot. Kend meg a tetejét tejjel elkevert tojással, majd keleszd 40 percig. Közben melegítsd elő a sütőt, és ha már megkelt a kalácsod, tedd be 180 fokra sülni. A fonott kalács körülbelül háromnegyed óra alatt sül aranybarnára.

Egyszerűbbet készítenél? Ezeket a sütiket próbáld ki!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top