nlc.hu
Gasztro

Húsvéti csokis kalács

Húsvéti főnyeremény: ezért a csokis kalácsért bolondulni fog a család

Lehet, hogy elmarad a nagy ünnepség idén húsvétkor, de attól még szűk családi körben is kerülhet különleges, csokis kalács az asztalra.

Valószínűleg nem lesz hagyományos az idei húsvét, nem lesznek nagy összejövetelek és lehet, hogy kimarad a nagyi kertjében a tojáskeresés is, ha addig nem kap oltást. De azért ne csüggedj, szűk családi körben is lehet emlékezetessé tenni az ünnepet, például ezzel a mennyei, csokis húsvéti kaláccsal.

Húsvéti csokis kalács

A tésztához:

  • 170 gramm liszt
  • 1 csipet só
  • 50 gramm cukor
  • 60 ml tej
  • 1 evőkanál porcukor
  • 7 gramm szárított élesztő
  • 3 tojás
  • 125 gramm olvasztott vaj

A csokis töltelékhez:

  • 125 gramm étcsokoládé
  • 60 gramm vaj
  • 50 gramm cukor
A tökéletes húsvéti kalács

A húsvéti kalács megbolondítva csokival (Kép: Getty Images)

Elkészítés:

1. A mixer dagasztó funkciójának segítségével összeállítjuk a tésztát: a lisztet, sót és egy evőkanál porcukrot összekeverjük a langyos tejjel és élesztővel, félretesszük tíz percre. Közben habosra verünk két tojást az olvasztott vajjal és a tíz perc letelte után ezt is a tésztához adjuk.

2. Hozzáadjuk a tejet a keverékhez és 6-8 percig dagasztjuk a géppel, amíg lágy és levegős tésztát nem kapunk. Lekenjük a tésztánk tetejét olvasztott vajjal, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen hagyjuk megkelni nagyjából 1,5 óra alatt.

3. A csokis töltelékhez összeolvasztjuk a hozzávalókat vízfürdő felett.

4. Egy lisztezett deszkára borítjuk a húsvéti kalács megkelt tésztáját és 40×40 centiméteres négyzetre nyújtjuk. A csokis tölteléket egyenletesen elkenjük a tészta felén, a másik felét ráhajtjuk, és így újra kinyújtjuk. Három egyenlő részre vágjuk a tésztát.

5. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráfektetjük a három tésztadarabot úgy, hogy az egyik végüket összekapcsoljuk. Ezután jöhet a fonás, vagy ha az bonyolultnak tűnik, lehet két szálból is dolgozni és csak összetekerni a két tésztadarabot. Amikor a művelet végére érünk, összenyomjuk a tésztaszálakat, és békén hagyjuk 40 percig a tepsiben a tésztát.

6. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Az utolsó egy darab tojást kicsit felverjük, és lekenjük a húsvéti kalácsunk tetejét vele, megszórjuk kristálycukorral, így toljuk be a sütőbe 20-25 percre, amíg aranybarnára nem sül a kalács.

via

Mi lesz a húsvéti ebéd?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top