Húsvét

Húsvéti menü egyszerűen, finoman

Húsvétvasárnap a reggeli úgyis hosszan elhúzódik, és elég kiadós is, ebédre tehát valami könnyűt kellene összedobni, de mégis ünnepit. Háromfogásos húsvéti menüt mutatunk, tavaszi, ünnepi hozzávalókkal, mégis könnyen, gyorsan el tudjuk készíteni.

Senki sem mondta, hogy háziasszonynak lenni könnyű feladat, mégis, ha lehet, ne tegyük még nehezebbé a saját dolgunkat. Elég sok mindenre kell figyelni úgyis az ünnep közeledtével, legalább a húsvéti menü legyen könnyen elkészíthető. És nem utolsósorban könnyen is emészthető.

Bár a klasszikusba hajló húsvéti menü nagy kedvencünk, mégis most egy olyan sort állítottunk össze, amely hagy némi szusszanásnyi időt a nagy húsvéti eszem-iszom közepette. És ha már a reggeli sonkával és kaláccsal gazdagon indult, az sem utolsó szempont, ha gazdaságosan tudjuk kihozni a húsvéti menüt az ebédidőben.

Húsvéti menü könnyedén

Zellerkrémleves

Hozzávalók:

  • 25 dkg zeller
  • olaj
  • 1 sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1,2 dl víz vagy alaplé
  • bors
  • szerecsendió
  • pár szelet sonka
  • retekcsíra
Csak könnyedén: húsvéti menü egyszerűen, finoman

Elkészítés:

  • A finomra aprított hagymát olajon megdinszteljük, majd ráborítjuk a megtisztított és felaprított zellert és a sárgarépát.
  • A zöldségeket lepirítjuk, majd az egészet felöntjük vízzel vagy alaplével.
  • Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint megszórjuk szerecsendióval, a zöldségeket pedig puhára főzzük.
  • Addig a szeletelt sonkát egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és ropogósra sütjük a sütőben pár perc alatt.
  • A megfőtt zöldségeket botmixerrel pürésítjük, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt. Pár percig főzzük.
  • Retekcsírával és/vagy sonkacsipsszel megszórva tálaljuk.

Spenótos quiche

Hozzávalók:

  • 1 cs. friss leveles tészta
  • 2 ek. vaj
  • 1 csokor friss spenót
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg sonka
  • 5 tojás
  • 10 dkg ricotta sajt
  • bors
  • szerecsendió
Csak könnyedén: húsvéti menü egyszerűen, finoman

Elkészítés:

  • A piteformát olvasztott vajjal kikenjük, majd belenyomkodjuk a leveles tésztát. A felesleget a szélén levágjuk. A tésztára teszünk egy tortaformára vágott sütőpapírt, erre öntjük a babot vagy lencsét nehezéknek. 180 fokos sütőben 15 percig sütjük.
  • Közben a megtisztított, megmosott spenótleveleket megfonnyasztjuk egy serpenyőben fokhagymás olívaolajon, éppen annyira, hogy összeessenek. Sózzuk, borsozzuk. 
  • A tojásokat a tejszínnel és a ricottával összekeverjük, és ízesítjük sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval.
  • Hozzáadjuk a fokhagymás spenótot és a felkockázott sonkát.
  • Ha elősült a tészta, a nehezéknek használt lencsét félretesszük, és a tésztára öntjük a spenótos tölteléket.
  • 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Joghurtos gyümölcsös pohárkrém

Hozzávalók:

  • gyümölcs (eper, áfonya, banán)
  • natúr joghurt
  • méz
Csak könnyedén: húsvéti menü egyszerűen, finoman

Elkészítés:

A joghurtot kevés mézzel – ízlés szerint – kikeverjük. A gyümölcsöket felkarikázzuk, és a mézes joghurttal egy kisebb üvegpohárba rétegezzük. Így a húsvéti menünk desszertje nemcsak olcsó és könnyen emészthető, de őrülten finom is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top