nlc.hu
Húsvét

Húsvéti sonkafőzés

A tökéletes húsvéti sonkafőzés titkai Fásy Ádámtól

Így lesz szaftos és omlós!

Ha sikerült kiválasztani a számunkra legjobb sonkát húsvétra, akkor már csak a mulatós király, Fásy Ádám tippjeit kell megfogadnunk ahhoz, hogy ínycsiklandozóan elkészíthessük.

„A jó sonka titka az, hogy jó hízott disznóból legyen, jó porhanyós legyen a húsa, nagyon jól kell besózni, 6 hétig sózzuk, 3 hét után lemossuk, hogy a sólé lemenjen. Utána újra sózzuk, majd a füstölés jön. A füstölésnél nagyon fontos, hogy kemény fával történjen, és aranybarnára füstöljük” – magyarázta még tavaly húsvétkor a TV2 Mokka című műsorában

húsvéti sonka

Ha ezekre odafigyelsz a főzésnél, garantált lesz a húsvéti sonkád sikere (Fotó: illusztráció, iStock)

Nagyon sokan ott rontják el a húsvéti sonkájukat, hogy nincs türelmük vagy nem adnak elég időt a főzésnek, hogy szépen megpuhuljon. „Egy klasszikus sonkának 4 órára van szüksége. (…) Hideg vízben fölteszem, és körülbelül 2 óra hosszáig lassú tűzön fogom felmelegíteni forráspontig, utána visszateszem, majd ezt követően még ráfőzök. Hagyom kihűlni. Nem szabad kivenni a vízből, mert szét fog esni” – mondta el a gasztronómiában is jártas műsorvezető, aki anno vendéglátósként kezdte a pályafutását.

„A sonkát kicsontozom és megkötözöm, és mikor már langyos a víz, akkor fóliába betekerem azért, hogy a kövérebb rész is belemenjen a vízbe, és akkor olyan jó szaftos lesz. Én mindig fűszerezem a vizet, koriandert teszek bele, meg babérlevelet és fekete borsot” – árulta el.

Olvass még a húsvéti sonkáról az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top