nlc.hu
Húsvét

Jótanácsok húsvéti sonka-, és tojásvásárláshoz

Kisokos húsvéti sonka- és tojásvásárláshoz – ezekre figyelj és nem járod meg!

Hasznos tippek a bevásárláshoz.

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint azt, hogy mire figyeljünk a vásárláskor.

húsvéti sonka

Nem mindegy, milyen sonka kerül az ünnepi asztalra (Fotó: F.C. / nlc)

Ha sonkát veszel…

A sonkák között megkülönböztetjük a nyers, a hőkezelt, valamint a formában vagy bélben hőkezelt sonkák alcsoportját. Emellett külön kategóriát képez a parasztsonka. A „húsvéti sonka” alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük.

Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk.

sonka

Sonkavásárlás a budapesti Fővám téri Központi Vásárcsarnokban (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka ízélményt keresőknek nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Vásárlásnál, a lejárati idő mellett, érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék – nyomás nélkül – ne engedjen levet.

Ha tojást veszel…

Tojásvásárláskor fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk. A tojás dobozán ellenőrizzük a minőségmegőrzési idő lejáratának dátumát, közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk felhasználni a tojást.

tojás

Drágább tojásárakkal kell most számolni húsvét előtt (Fotó: iStock)

Előkészítéskor:

  • Repedt, törött héjú tojásokat tilos tárolni és felhasználni. A nagymértékben szennyezett tojásokat ne vegyük meg!
  • Fontos, hogy a tojást megfelelő hőmérsékleten tároljuk (ezt a kívánt hőmérsékletet a tojás csomagolásán is feltüntetik). Általában a tojások tárolására a hűvös hőmérséklet, hűtőben tárolás ajánlott.
  • A tojások héján bármikor megtelepedhetnek a szennyeződések. Ha szennyeződést észlelünk, azt a felhasználás előtt el kell távolítani. A tojásokat sokan megmossák. Tárolás előtt sose mossuk le a tojást, mert ezzel eltávolítjuk a rajta lévő természetes védőréteget, így könnyebben befertőződhet. A felhasználás előtt közvetlenül esetleg meg lehet mosni a tojást, ebben az esetben a tisztítást lehetőleg folyóvízben, többszöri átöblítéssel végezzük!
  • Sokan ecettel mossák le a tojást. Ennek bizonyos antibakteriális hatása lehet, de a szakértők véleménye alapján erre nincs szükség, ha megfelelően hőkezeljük a tojást később, ráadásul, ha nem elég tömény az ecet, akkor több kárt okozunk vele, mint hasznot. Ha ecettel mossuk le a tojást, szintén közvetlenül a felhasználás előtt tegyük csak.
  • Érdemes a tojás frissességét vízbemerítéssel ellenőrizni. A friss tojás elmerül a vízben. A vízben lebegő tojás már nem friss, de még fogyasztható. A víz felszínén lebegő tojás fogyasztásra alkalmatlan.

Húsvéti fogások az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top