nlc.hu
Gasztro

Bernáth József tanácsai a maradék sonkához

Bernáth József tanácsaival a maradék sonkát is megkívánjuk

Lényeg, hogy vágjuk apróra és pirítsuk ropogósra a maradék sonkát. Tojássalátával és spárgával, körözöttben, tárkonyos ragulevesben is finom – Bernáth József receptjei maradék húsvéti sonkához.

A húsvéti sonka általában egy jó nagy darab hús, kissé nagyobb is, mint aminek egy-két nap alatt a végére tudnánk járni. Rendben, mondjuk ki: ilyenkor már a könyökünkön jön ki. Pedig nem kellene, mert a vantól nem kell félni, másrészt meg soha ne legyen nagyobb bajunk, mint hogy a hűtőben ott figyel egy nagy darab zamatos és fogyasztásra máris kész, ugyanakkor további feldolgozásra is kiválóan alkalmas hús.

Maradékmentő ötletei persze mindenkinek vannak, ott van mindjárt a jó öreg sonkás tészta, kreatívabbak meg rendszerint beleorigamizzák bolti leveles tésztába, de idén, úgy érzem, kiböjtöltük az igazán tuti megoldást: Bernáth József séfet kértük meg, hogy adjon ötleteket, sőt, recepteket a húsvéti sonka maradékának méltó felhasználásához. 

A húsvéti főtt sonka egyik szuper tulajdonsága, hogy sokáig eláll a hűtőben, feltéve, hogy okosan bánunk vele. Bernáth József azt javasolja, hogy mindig csak annyit vágjunk le belőle, amennyit szándékunkban áll elfogyasztani.

A többit csomagoljuk vissza folpackba vagy dobozba (különben átveszi minden a sonka illatát) és tegyük vissza a hűtőbe. Elvileg fagyasztani is lehet, de a séf nem tanácsolja: egy hétig biztosan eláll a sonka, ez idő alatt alighanem el is fogy.

A legfontosabb jó tanács, hogy a sonkát újrafelhasználás előtt pirítsuk meg, de bátran, ameddig csak nem szégyelljük!

Ezzel nemcsak az íze lesz sokkal finomabb és intenzívebb, de az állaga is sokkal izgalmasabbá válik, kellemesebb lesz ráharapni. Előtte azonban vágjuk mindig vékonyra!

Ezúttal szándékosan nem szabatos recepteket adunk meg, pontos mennyiségekkel, maradék felhasználásánál ugyanis ez teljesen értelmezhetetlen lenne.

Sonkás tojássaláta spárgával

Ilyenkor húsvétkor valószínűleg főtt tojás is maradt bőven. Ezeket, sőt, a festett változatot is nyugodtan fel lehet használni, feltéve, hogy csak a héjra került a színezékből. Ilyenkor még lehet kapni medvehagymát és már lehet kapni zöldspárgát, ezekből együtt pedig egész kis lakomát készíthetünk.

spárga majonézes salátával

Sonka, tojás, spárga, a három jó barát (Fotó: Getty Images)

Ehhez a zöldspárgát gőzölős sütőben, vagy gőzölőbetéten, esetleg forró vízben, pár perc alatt ropogósra pároljuk. A főtt tojásokat összevágjuk, adunk hozzá jó sok majonézt és összevágott medvehagymát. A sonkát vékony szeletekre vágjuk és serpenyőben addig pirítjuk, amíg ropogós nem lesz. A spárgára rászedjük a tojássalátát és megszórjuk a sonkával.

Tárkonyos raguleves főtt sonkából

Ennek a levesnek is a megpirított főtt sonka a lelke, ezzel kezdődnek a konyhai műveletek. A sonkát tehát apróra vágjuk, majd kevés zsiradékon alaposan megpirítjuk. Közben van időnk meghámozni és felaprítani a zöldségeket: sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, ki mit szeret, akár még zöldborsót is tehetünk bele a mélyhűtőből. A zöldségeket szintén jól megpirítjuk, majd, amikor már illatoznak, megszórjuk egy kis liszttel. Ez egy nagyon praktikus megoldás, mert nem kell utólag rántást vagy habarást készíteni és nem is csomósodik össze.

raguleves sonkából

A főtt sonka maradékából raguleves is készülhet (Fotó: Getty Images)

Átforgatjuk, majd felöntjük hideg vízzel, vagy a sonka elmentett főzőlevével. Figyeljünk oda, hogy a folyadék tényleg hideg legyen, mert így jobban kiáznak benne az ízek – tanácsolja Bernáth József. Ha szárított tárkonyunk van, akkor most tegyük bele, ha friss, akkor tálalás előtt tíz perccel áztassuk a levesbe.

Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, kóstoljuk, ha kell, sózzuk, majd szedjük tányérra és az asztalon adjunk mellé tejfölt. Ez azért rendkívül praktikus megoldás, mert a tányérba szedett tejföl a forró levest hamar ehetőre hűti. Citromszeleteket is adhatunk hozzá az asztalnál, ízesítésnek, de ne főzzük bele a levesbe, mert a hőtől elveszíti a friss ízét.

Sonkás szendvicskrém

A (természetesen apróra vágott és ropogósra pirított) sonkából finom szendvicskrémeket is készíthetünk sóval, borssal, zöldfűszerekkel, például medvehagymával vagy petrezselyemzölddel, és mascarponéval elkeverve.

A ropogós sonkadarabokkal körözöttet is ízesíthetünk. Lilahagyma és fokhagyma helyett tegyünk a körözöttbe medvehagymát, egyébiránt használhatjuk a szokásos fűszereket: köménymagot, fűszerpaprikát. A tehéntúró és juhtúró arányát ízlés szerint állítsuk be. A sonkát kevés zsiradékon pirítsuk ropogósra, zsírtalanítsuk, hűtsük le, majd – akár kevés körözöttel együtt – tegyük aprítóba és forgassuk meg kissé. Így nemcsak az íze, de az állaga is ajándék lesz.

Mire mind a három receptet elkészítjük, alighanem a végére is járunk a sonkának.

Bernáth József az nlc-n

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top