Gasztro

Megmaradt a sonka és a kalács? Újragondoljuk!

Annál nagyobb bajunk soha ne legyen, mint hogy fel kell használnunk a füstölt, főtt sonkát!

Amennyire vártuk a böjti időszak vége felé, hogy végre falatozhassunk egy jót a húsvéti sonkából, most épp annyira hagy hidegen mindenkit a hűtőben meredező, utolsó pár szelet. Persze, lelkiismereti okból kínálgatjuk, nehogy már kidobjuk a drága, jó húst, de hát őszintén, ilyenkor már pontosan tudjuk, hogy senkinek sem kell.

Mármint a jelenlegi formájában nem, de hát soha ne legyen nagyobb bajunk, mint hogy füstölt, főtt sonkát kell átlényegítenünk valami más étellé! Ahogy egy barátom anyukája mondta mindig: kisfiam, a vantól nem kell félni. Mi sem félünk, belecsapunk.

A maradék főtt sonkát felaprítva belekeverhetjük a spenótos tésztába (főzünk egy spenótfőzeléket a szokásos módon, összekeverjük főtt tésztával meg a sonkával) reszeljünk rá sajtot, toljuk be a sütőbe és süssük össze. Voilá, kész az ebéd.

Ha nem rajongunk a spenótért, el is hagyhatjuk: készítsünk egyszerűen sonkás tésztát, természetesen sok tejföllel és sajttal. Ha van otthon, vágjunk bele olajbogyót és aszalt paradicsomot is, ha nincs (ilyenkor már nálunk is rég elfogyott, amit a nyáron eltettem), az sem baj.

Vagy készíthetünk krumpli gratint sonkával: a krumplit meghámozzuk, karikára vágjuk, sós vízben félig megfőzzük. Közben 5 dkg vajból és ugyanannyi lisztből, fél liter tejjel, szerecsendióval besamelt főzünk, belekeverünk két tojást, némi reszelt sajtot, meg az apróra vágott sonkát. A leszűrt krumplit tepsibe tesszük, ráöntjük a szószt és összesütjük sütőben.

Melegszendvics is lehet belőle: a sonkát felaprítjuk, reszelünk hozzá ugyanannyi sajtot, teszünk bele annyi tejfölt, hogy kenhető legyen, só, bors, szerecsendió megy még bele, majd kenyérre kenjük és betoljuk a sütőbe.

A legjobb azonban, ha leveles tésztába töltjük, és sonkás csigát készítünk. Nálunk ez az a bevált módszer, amivel az utolsó szelet sonkák úgy eltűnnek, mintha soha nem lettek volna, ráadásul tíz percet kell vele csak dolgozni.

Sonkás csiga

Sonkás csiga a húsvéti sonka maradványaiból (Fotó: Belső Olga)

Sonkás csiga a húsvéti sonka maradványaiból és leveles tésztából (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta (a kinyújtott változat)
  • maradék húsvéti sonka (nálunk 4 nagy szelet volt)
  • 1 evőkanál ecetes torma
  • 1 evőkanál fekete olajbogyó
  • 3 dkg parmezán
  • 1 tojás a kenéshez (vagy maradék tojásfehérje tejjel elkeverve)

Elkészítés

  1. A leveles tésztát előző este kivesszük a mélyhűtőből, felolvasztjuk.
  2. Bekapcsoljuk a sütőt és előmelegítjük 200 fokra.
  3. A sonkát a kövér részével együtt, de a bőre nélkül betesszük a késes robotgépbe. A zsíros rész nagyon fontos, különben száraz lesz a töltelék! Hozzákanalazzuk a tormát és nagyobb darabokban belevágjuk a parmezánt is. Addig pörgetjük a gépben, amíg kissé darabos masszát nem kapunk. Nem szabad teljesen pépesre aprítani, mert az nem olyan gusztusos.
  4. Végül beletesszük az olajbogyót is és azzal is átpörgetjük kicsit. Kész a töltelékünk.
  5. A leveles tészta lapokat kirakjuk egy lisztezett deszkára, a tölteléket egyenlően elosztjuk rajtuk, elkenjük, hogy mindenhová jusson, majd összetekerjük, és másfél-két centiméterenként felszeleteljük a tekercseket.
  6. A csigákat sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, megkenjük tojással (ami nálunk természetesen, húsvét után egy nappal már egy darab sem volt, de maradék fehérjét találtam a hűtőben, amit elkevertem tejjel), majd betoljuk a sütőbe, és kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük.

Kalács is maradt?

Most, hogy a sonkakérdést megoldottuk, ugorjunk a kalácsra, de mit lehet készíteni egy negyed, kiszáradt kalácsból? Lehet például kókuszgolyót: a kalácsot késes robotgépben morzsára aprítjuk, adunk hozzá keserű kakaóport, cukrot igény szerint, rumot, esetleg meggylevet és annyi tejet, hogy jól formálható masszát kapjunk. Golyókat gyúrunk, kókuszba hempergetjük és kész is az édesség.

Vagy készítsünk máglyarakást! Nem baj, ha nem jön ki a maradék kalácsból egy tepsivel, használjunk kisebb tálat és arányosítsuk a hozzávalókat!

Máglyarakás

Szikkadt kalácsból süss máglyarakást! (Fotó: Nosalty)

Szikkadt kalácsból süss máglyarakást! (Fotó: Nosalty)

Hozzávalók

  • 25 dkg szikkadt kalács (vagy amennyi van)
  • 5 tojás sárgája
  • 1 evőkanál vaníliakivonat vagy 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 evőkanál cukor
  • 7 dl tej

Az almás réteghez

  • 4 db alma
  • 1 evőkanál cukor
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár

A habhoz

  • 5 tojásfehérje
  • 1 evőkanál cukor
  • pár csepp citromlé

Elkészítés

  1. Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájákba belekeverjük a cukrot, a vaníliát és a tejet, majd ebbe a mixtúrába beáztatjuk a felszeletelt kalácsot. Minden bizonnyal fel is fogja szívni az összest, adunk neki rá 10 percet.
  2. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Az almákat hámozzuk meg, nagy lyukú reszelőn reszeljük le és nyomkodjuk ki a levét, majd keverjük hozzá a cukrot meg a citromlevet.
  3. Vajazzunk ki egy tepsit és szórjuk meg zsemlemorzsával. A beáztatott kalácsszeleteket helyezzük szépen egymás mellé a tepsibe, kenjük meg a lekvárral. Oszlassuk el a kalács tetején az almát.
  4. Toljuk be a sütőbe és süssük 30 percig. Közben verjük habbá a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével. Ha akarunk, ebbe is tehetünk egy kis lekvárt, nem fogja elrontani. A habot nem kell elegyengetni, lehet hullámos vagy dimbes-dombos, mindenképpen jól fog kinézni. Toljuk vissza a sütőbe és addig süssük, amíg a teteje gusztusos színt nem kap.
  5. Amikor kész, hagyjuk kicsit kihűlni szeletelés előtt, különben szétesik.

Ha véletlenül maradt még a húsvéti sütiből, akkor a máglyarakás ráér még, végül is majdnem mindegy, hogy mennyire szikkadt a kalács, mielőtt felhasználjuk. 

Van még ötletünk sonkára

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top