Gasztro

Ha húsvét, akkor sonka! – Már dédszüleink is rajongtak érte!

A húsvét is, mint minden nagyobb ünnep, jó magyar szokás szerint az evésről szól. Meg a pálinkáról.

A locsolkodás mellett a húsvéti sonka, a hímes tojás, a könnyfakasztó torma és a húsvéti kalács a húsvét fénypontja. A hagyományok szerint a sonkalében kell megfőzni a tojásokat, majd zsírtalanítás után jöhet a festés, amit dédanyáink céklalével, a főtt vöröshagyma héja, sárgarépa és spenót levével végeztek.

A klasszikus húsvéti sonka a sertés combjának vagy farának a húsa, amit sóval és füstöléssel tartósítanak. Habár a legtöbben vasárnap reggel vágjuk fel a sonkát, a magyar parasztság több évszázados múltra visszatekintő hagyománya szerint már szombat este is meg lehet kezdeni, ugyanis ekkor zárul le a böjt. A retró tradíciót még valami alátámasztja: szombat este a sonka mellé a kisüsti is jobban csúszik!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése