Húsvéti sonka még azoknál a családoknál is asztalára is kerül, akik nem tartják szigorúan az ünnepi hagyományokat. Ínycsiklandó csak belegondolni is a feltálalt sonka, a kalács, zsenge újhagyma és retek, főtt tojás és hidegtálak nyújtotta látványba. A húsvéti asztal főszereplője a főtt sonka, ehhez kétség nem fér.
Nem véletlen, hogy még a húsevés-ellenes, hithű vegánok is hiányolják az ünnepi asztalról, ezért növényi hozzávalókból alkotnak húsvéti sonkára emlékeztető ételeket, tele van az internet vegán húsvéti sonka receptekkel. Mi most azonban maradjunk a hagyományos alapanyagoknál és készítési módoknál!
Viszonylag ritkán főzünk sonkát, sokan csupán egyszer az évben, húsvétkor. Felmerül a kérdés, mire figyeljünk oda, hogy igazán ízletes hús kerüljön az asztalra.

Egy igen népszerű húsvéti sonka fajta a kötözött sonka / Fotó: Nosalty Ételfotó
A húsvéti sonka főzésének 5 aranyszabálya
Először is szerezzük be a nekünk szimpatikus darabot. Ez lehet kötözött sonka, füstölt combsonka, bőrös füstölt csülök, füstölt tarja, valamint parasztsonka is. A kezünkben lesz egy jó kilós-másfél kilós darab, de hogyan tovább?
- Csak a kemény sonkát szükséges előzetesen beáztatni, ilyen például a parasztsonka. Ha a sonka fogása puha, rögtön főzhetjük is. Az előhőkezelt sonkák nem igényelnek áztatást. Ha kemény, tömör a sonkánk, minimum 4 órára áztassuk be, vagy akár egy egész éjszakára. Hideg víz lepje el, és tegyük a hűtőszekrénybe.
- A főzési időt hagyományosan úgy számoljuk, hogy a sonka kilónkénti súlya jelenti a főzési időt. Egy másfél kilós comb tehát másfél óráig főjön. Ez persze inkább csak egy körülbelüli szám, hiszen a függ a húsrész fajtájától, a sonka előkezeltségétől is. Kezeljük irányadónak ezt a berögzött tanácsot.
- A sonka ízesebb lesz, ha fűszerekkel és hagymákkal ízesítjük a főzőlevet. Ez a lépés nem kötelező, ezek nélkül is finom húsvéti sonkát főzhetünk. Értelemszerűen így natúrabb lesz az íze.
- Úgy főzzük a sonkát, mint a húslevest! Finoman gyöngyözzön a főzővize, ne lobogtassuk.
- A könnyű szeletelhetőség érdekében hagyjuk kihűlni a főzővízben a sonkát, miután levettük a tűzről.

Húsvéti sonka, retek, újhagyma / Fotó: 500, Getty Images
Főtt húsvéti sonka recept
A recepthez olvassátok el a fenti iránymutatást is, vagyis a sonkafőzés aranyszabályait!
Még több zöldség is mehet a főzővízbe, ha szeretnénk szelídebb, zöldségesebb aromákat bele. Fél-egy szál sárgarépa és fehérrépa is mehet a vízbe, ha ez irányban kísérleteznénk.
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg húsvéti sonka, amekkorát sikerült vennünk
- 1-2 fej vöröshagyma
- Fél fej fokhagyma
- 10-15 egész szem fekete vagy tarka bors
- 2-3 szem babérlevél
- Ízlés szerint borókabogyó
Elkészítés:
- Akkora lábast válasszunk, amiben kényelmesen elfér a sonka, és jól el tudja lepni a víz. Hideg vízben indítsuk, és a főzési időt a forrás után számoljuk.
- A hagymák, a bors, minden mehet bele egyben. A kifőtt ízükre lesz szükségünk, utána úgyis le fogjuk szűrni a levet.
- Lefedve vagy fedő nélkül főzzük puhára! Gyöngyözzön a főzővize, de ne lobogjon. Villával ellenőrizhetjük időközben a puhaságát.