Egy étel jó esetben nem büdös, hanem jó illatú és kívánatos. Egyes élelmek azonban jellegzetes, erős illatokat, pontosabban szagokat árasztanak. De mindenki így érzékeli őket? Mindenkinek büdös a büdös?
Most nem a legendásan penetráns szagú ételeket lajstromozzuk, mint amilyen a svéd surströmming, vagy izlandi kihívója, a szintén rothasztott halféle, a kæstur hákarl, avagy cápahús. De nem kell ehhez északra mennünk, egy magyar példával élve ide sorolhatnánk a pálpusztai sajtot is Ezek esetében a gasztronómiai élmény és maga a koncepció része, hogy érlelt, erősen erjedt élelmiszerekről van szó. Az erjedés folyamata és a bomláskor keletkező vegyületek márpedig elszíneződéseket, szemmel látható állagváltozást és szagokat idéznek elő. Ám ezek a folyamatok nem csak a tartósítási eljárások, hanem egy egyszerű hőkezelés során is fellépnek, erről lesz is szó a galériánkban.
Ugyancsak a kellemetlen szagú, mondhatni büdös élelmiszerek körébe sorolandó a világ egyik leghíresebb bűzös élelmiszere, a durián. Ez a gyümölcs erjesztés, penészesedés és hőkezelés nélkül, frissen is lenyűgözően büdös. Ezúttal azonban nem ezekről lesz szó, hanem azokról az ételekről és italokról, amelyek megosztják a véleményeket.
A Recipes From Heaven oldal például arra kérte a napokban az olvasóit, hogy árulják el, melyik illatokat-szagokat érzik büdösnek? Ők nem csak az élelmiszerekre voltak kíváncsiak. A „mindörökké büdös kategóriába” sorolandó a testszag, az ázott szőr (állatok), a cigaretta és a macskaalom szaga. Meglepően gyakori válasz volt a marihuána szaga és a parfümök és kölnik (elvileg) illata. Külön alkategória ezen belül a parfüm által elnyomott testszagé. Érthető továbbá, hogy szintén büdös a hipó, a szőkítéshez használt hidrogán-peroxid, a kátrány és az gumi szaga is.
De melyek azok az ételek, amik egyszerűen csak megosztóak?
Neked a húsleveshez főni feltett marhahús például illatos vagy büdös? Kattints a galériánkra!
Meglepő, de sokakat taszít a frissen készített kávé illata. / Fotó: Guido Mieth, Getty Images
Aludt tej: sokan viszolyognak tőle. Érthető, hiszen a tej erjedésnek indult. / Fotó: mescioglu, Getty Images
A hidrogén-szulfidot okolhatjuk a főtt tojás kénes szagát. / Fotó: 11Audrey11, Getty Images
Még a pacalrajongók is elismerik, hogy főzés közben büdös! / Fotó: Ivan, Getty Images
A főtt máj különösen intenzív illatú. A képen vörösboros resztelt borjúmáj szerepel. / Fotó: Kárai Dávid, Fotó: Nosalty Ételfotó
Nincs nélküle uborka- és fejessaláta-öntet, a szúrós szagát sokan mégis ki nem állhatják. / Fotó: Zöldbolt.hu
A curry fűszerkeverék isteni alapanyag, de a szaga/illata beeszi magát a hajba, ruhába. / Fotó: im a photographer and an artist, Getty Images
Hőkezelés hatására kén termelődik a kelbimbó esetében. / Fotó: Carol Cinca, Getty Images
A keresztesvirágúak mindegyike árasztja a kénes szagot hő hatására. / Fotó: Nenov, Getty Images
Annak ellenére imádjuk, hogy nyersen és főve is szagos: lucskos töltött káposzta / Fotó: Kárai Dávid, Nosalty Ételfotó
Sült hal: a jól ismert, beható szagon nem segít az olajban sütés sem. / Fotó: Marianna Massey, Getty Images
Sokak számára a főtt hal sem jobb, mint a sült. Halászlé. / Fotó: meteo021, Getty Images
Az a bizonyos olajos halszag a konzerv halakra is igaz. / Fotó: Claudia Totir, Getty Images
Te illatosnak vagy büdösnek érzed a rissen sült tenger gyümölcseit? / Fotó: kajakiki, Getty Images
A tőkehalmáj a belsőségek és a halak szagát egy ételben egyesíti! / Fotó: samael334 Getty Images