Ne főzz a kánikulában: a „főtt” kukorica mikróban 5 perc alatt elkészül

Pásztor Rozi | 2024. Július 11.
Itt a július, az elmúlt hetekben megjelent a piacokon a friss csemegekukorica. Ezzel hivatalosan is megkezdődött a főtt kukorica idény, na de muszáj a kánikulában még főznünk is?

Főtt kukorica, grillezett kukorica, pattogatott kukorica, szemes konzervkukorica… Mindenhogy jó, de a legjobb az év ezen időszakában, amikor a friss terményt mi magunk is elkészíthetjük, és natúran, csak megsózva vagy egy kis vajjal megkenve rágcsáljuk csutkáig a nyári csemegét.

Ha épp nem egy vízparton ér minket a negyven fokos, fullasztó hőség, ahol a büfében csak ki kell kérnünk a csöves főtt kukoricát, irány a konyha. A főtt kukorica esetében azonban kiváltható a főzés, tudtátok?

Egyszerűségében nagyszerű: főtt csemegekukorica / Fotó: Olga Phoenix, Getty Images

Főtt kukorica hagyományosan

árulunk zsákbamacskát: mikrohullámú sütőben nem lesz olyan finom a kukorica, mintha vízben főztük volna. Úgy látszik, jót tesz a szemeknek a forró vizes fürdő, azonban mégis érdemes bevetni a mikrós verziót. Különösen, ha a végén egy kis vajat kap, közel olyan jó lesz az élmény – de vaj nélkül is finom csemege.

A sózás egy megosztó kérdés, ha vízben főzzük a kukoricát. Az egyik tábor jól megsózza a főzővizet, a másik tábor állítja, hogy a sós vízben főzéstől megkeményednek a szemek. (Mi ez utóbbit nem tapasztaltuk, de hitbéli kérdésekről nem vitatkozunk!)

Szintén gyakran felmerülő kérdés, hogy a régi iskolának megfelelően szükséges-e jó egy órát főzni a kukoricákat ahhoz, hogy puhák legyenek a szemek, és szinte leomoljanak a csutkákról? Ez ügyben szintén az a tapasztalatunk, hogy a régi rutin nem mindig igaz. A csemegekukorica akár 15-20 perc alatt megpuhul, de 30-35 perc alatt már a legmakacsabb csöveken is ehető, kellemes textúrájúak lesznek a szemek. Na és mi a helyzet a mikrós változattal?

Csöves csemegekukorica a csuhájában / Fotó: Yulia Naumenko, Getty Images

Főtt kukorica mikróban

A nyár legforróbb napjait tapossuk, és csak reméljük, hogy ennél fullasztóbb hőség már nem lesz. A főzés és a grillezés egyaránt izzasztó tevékenység, így hát érhető, ha most szeretnénk megúszni a hőforrások közelében álldogálást.

Próbáld ki te is, hogy jó-e a mikrózott csemegekukorica. Tegyél először a mikróba csak egy csövet, és ha nem ízlik, csak pár száz forintot buktál a kísérleten. Kutyatápba pedig így is jó lesz!

Helytelen készítési mód! Maradjon rajta a csuhája / Fotó: alexkongchihang, Getty Images

Lépések:

Exit mobile version