A kovászos uborka nem csak savanyúság! 3 étel, amiben imádjuk a kovászos uborkát

Haranghy Orsi | 2024. Július 18.
A kovászos uborka kapcsán felmerülő legnagyobb probléma, ha elfogy, nem igaz? Töltsük fel készleteinket, és használjuk kreatívan a nyár egyik legjobb hűsítő csemegéjét.

A kovászos uborka hagyományosan savanyúság, még hagyományosabban pedig megfogunk egy lehűtött darabot, és elropogtatjuk. Sokan nem gondolnak rá ételalapanyagként, pedig nagyon jól működik úgy is, ha a kovászos uborka az egyik összetevő az ételben. Végül is, miért is ne? A csemegeuborkát is használjuk ételekhez, a hentes tokányba és a Stroganoff-bélszínbe is tesszük. A kovászos uborka pedig még izgalmasabb, eredeti ízvilágú, ráadásul beleköthetetlenül egészséges!

Kovászos uborkából krémlevest

Amikor először találkoztam ezzel a levessel egy étterem étlapján, annyira meglepődtem, hogy a pincértől megkérdeztem, nem elírás-e az étlapon a hideg kovászosuborka-krémleves? A pesti VakVarjúban történt az eset, és azóta is hálás vagyok a kedvesen tukmáló felszolgálónak, hogy rábeszélt a megkóstolására. Azóta sem telik el nálam nyár anélkül, hogy ez a leves tányérba ne kerülne, sőt! Szinte inni lehet…

Kovászosuborka-krémleves sok kaporral / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Nosalty Ételfotó

Kovászosuborka-krémleves recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

Egy formabontó főzelék, amit felpezsdít a kovászos uborka

Több szempontból is formabontó ez a fogás. Főzeléket enni hidegen? Miért is ne? Na és mit keres a savanyúság az egyébként is hideg főzelékben? A hűs babfőzelék titka, hogy nem nehezíti el olajos, zsíros, hagymás rántás, így valóban kellemes étel egy forró nyári napon melegítés nélkül is. Ha súghatunk egy tippet, az alábbi recept gyorsított, időspórolós verziója, ha főzött bab helyett lecsepegtetett konzerv babot használunk. Így nem lesz olyan házias ízvilágú, mint a fejtett babbal, de ez az ára az időmegtakarításnak. Zseniális nyári étel, ami feltétet sem kíván. Egy szelet friss kenyérrel lesz igazán laktató.

Nyári babfőzelék kovászos uborkával / Fotó: Kárai Dávid, Nosalty Ételfotó

Nyári babfőzelék kovászos uborkával – recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

A legfrissítőbb nyári krumplisalátát kovászos uborka gazdagítja

A hideg krumplisaláta érdekes módon télen-nyáron dívik. Esszük karácsonykor a rántott pontypatkó mellé, és esszük az óriási rántott szeletek köreteként egész évben. A hagyományos német és osztrák receptek közkézen forognak a hazai konyhákban is, léteznek egészen minimalista, ecetes-hagymás készítési módok, és kicsit ízesebb, tejfölös, joghurtos megfejtések is. Itthon még mindig a kissé nehézkes, cukros-ecetes majonézes krumplisalátákból fogy a legtöbb, ezért érdemes egy kicsit frissíteni a retró recepten. A hideg krumplisalátára tekinthetünk rá akár egy alapreceptként is, amit kedvünkre feldobhatunk. Kovászos uborkával például!

Krumplisaláta kovászos uborkával / Fotó: Nosalty Ételfotó

Krumplisaláta kovászos uborkával – recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version