10 étel, amit inkább hanyagoljunk a kánikulában

nlc | 2024. Július 21.
A rántott patisszon házilag készült tartármártással tökéletes. Egy baráti sörözéshez mindig jó ötlet a tatár bifsztek, jól csúsznak együtt. Mindkettő remek étel, de biztosan ezek jelentik a legjobb választást a nyári hőségben?

Van olyan étel, amit jobb kerülni kánikulában? A forróság mindenre kihatással van, legyen az a közérzetünk, teljesítőképességünk, az otthonunk kényelme vagy épp a növényeink életben tartása. Az étkezésünk sem kivétel ez alól. Kivel ne történt volna már meg, hogy a nyári bevásárlások alkalmával hazaérve elfolyt a vaj vagy a jégkrém? Rosszabb esetben felolvadt a mirelit élelmiszer, amiről köztudott, hogy tilos visszafagyasztani.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is közleményben figyelmeztet, hogy a nagy melegben jobban figyeljünk oda az ételek szállítására, tárolására és fogyasztására. Mint írják, érdemes ilyenkor fagyasztótáskával menni bevásárolni a fenti eseteket elkerülendő. Ugyanígy alapkellék a strandoláshoz, városnézéshez és más tevékenységekhez a hűtőtáska, hogy ne romoljanak meg az ételek, és ne melegedjenek fel az italok.

Hajlamosak vagyunk ilyenkor túlpakolni a hűtőszekrényt, ami a gép levegőkeringetési rendszerének működését akadályozhatja, illetve jegesedéshez is vezethet. Mindenképpen tehermentesítsük annyira, hogy gond nélkül hűtsön, és bár egész évben szabály, hogy forrót ne pakoljunk a hűtőbe, ilyenkor különösen legyünk elővigyázatosak. „Forró ételek esetében a hirtelen hűtés kifejezetten árthat nekünk, ugyanis ezek az ételek hűtőben hűlve veszítenek tápanyagértékükből, a szalmonella baktérium gyors terjedésnek indulhat az ételekben, ráadásul a meleg levegő áramlása miatt a hűtőben tárolt más, érzékeny élelmiszerek (tojás, tejtermékek, húsok és felvágottak) is romlásnak indulhatnak” – írja a Nosalty.

Nyáron azonban nem állhat a konyhapulton órákon át az étel, míg kihűl. Segítségünkre lehet a hideg vizes előhűtés a mosogatómedencében, vagy ha kisebb porciókra osztjuk az ételt. Így gyorsabban hűl, mintha a nagy fazekakban, tepsikben az egész étel hűlését várjuk ki.

Azon kívül, hogy technikailag megpróbáljuk kivédeni az ételek romlását vagy a fertőzéseket, bizonyos ételeket ezekben a hetekben kifejezetten kerülni érdemes. A legnagyobb kockázatot a magas víz- és fehérjetartalmú ételek jelentik: a tojás, a tej- és tejtermékek, a halak és a nyers tőkehúsok, emeli ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Klasszikus példa a főzött fagylaltoké vagy a krémes süteményeké, de ezekről tudni érdemes, hogy megbízható helyeken nyugodtan fogyaszthatjuk őket. A megfelelő higiéniai szabályok mellett tehát ezek is bátran fogyaszthatók, de akkor mégis mely ételeket érdemes mégis kerülni hőség idején?

Kattints a galériánkra!

Tatár bifsztek

Tatár bifsztek: kétszeresen is veszélyes lehet az étel, amiben nyers tojás és hús van / Fotó: littleclie, Getty Images

Tejszínes eperkrémleves

Népszerűek a főzés nélküli receptek, de A tejjel és tejszínnel csak óvatOSAN / Fotó: Rimma_Bondarenko, Getty Images

Házi készítésű majonéz

A házi készítésű majonéz nyers tojással készül / Fotó: Dorin Puha, Getty Images

Házi készítésű tartármártás

A házi készítésű tartármártás úgyszintén / Fotó: ivanmateev, Getty Images

Benedikt-tojás

A hollandimártáshoz gőz felett kezelik a tojást, de nem főzik-sütik meg. Sok más étel mellett a Benedikt-tojás hozzávalója. / Fotó: Alexander Spatari, Getty Images

Sushitál

A világhírű nyers halas étel, sushi / Fotó: Roxiller Getty, Images

Csokoládémousse

Nyers tojásfehérje a mousse-ok alapja / Fotó: Cris Cantón, Getty Images

Tiramisu-alapanyagok

Tiramisu-alapanyagok: a klasszikus olasz édesség tejszínnel, nyers tojással készül / Fotó: kasia2003, Getty Images

Banánsmoothie nyers tojással és tejjel

A konditermi edzésekhez sokan nyers tojással isszák tejes turmixokat. / Fotó: Ayyas24, Getty Images

Vietnámi kávé nyers tojással

Több híres koktélt és kávét nyers tojással dobnak fel / Fotó: Rimma_Bondarenko, Getty Images

Exit mobile version