nlc.hu
Gasztro

A vajat mindenképpen hűteni kell? Így tároljuk a vajat!

A kemény vaj bosszantó: a vajnak a hűtőben vagy a konyhapulton van a helye?

Minden tejterméknek a hűtőben a helye. Vagy mégsem?

Egyre melegednek a napok, a konyhában át kell állnunk lassan a nyári üzemmódra. Egyes ételeknek jót tesz a hűtőben tárolás annak ellenére is, hogy alapvetően nem igényelnek hűtést. Ilyen például a már érett paradicsom: ha nem szeretnénk, hogy gyorsan megpuhuljon, a hűtőben meg tudjuk állítani a tovább érését.

Nem kérdés, hogy szobahőmérsékletű vajjal jó dolgozni, legyen az egy szelet kenyér megkenése vagy a foszlós kalács tésztájának gyúrása. De meddig tárolható büntetlenül a hűtőn kívül?

A vaj tárolásának alapszabályai

1. Igen, kint hagyhatjuk, ha 22 Celsius fok alatti a hőmérséklet. Hőségben inkább hűtőben tároljuk!

2. Szobahőmérsékleten kint hagyhatjuk napokig, de számoljunk vele, hogy megavasodhat. A zsírsavak ugyanis szobahőmérsékleten oxigén és víz jelenlétében is oxidálódni kezdenek. Ez ellen azonban tehetünk! Az avasodást megelőzendő tiszta és szárazra törölt, zárt tartóban tároljuk. Legjobb, ha a vajtartónk a fénytől is óv.

3. A hivatalos és nem hivatalos ajánlások eltérnek abban, hogy mennyi ideig maradhat hűtés nélkül a vaj. Az FDA, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal „több napot” ír, háziasszonyok hetekre is esküsznek.

A jól ismert fém vajtároló

A sok háztartásban jól ismert fém vajtároló / Fotó: suprunvitaly, Getty Images

Vaja is válogatja, hogy meddig eltarthatóan. A pasztörizált bolti vajak tartósabbak, továbbá a sózott vajat a sótartalma is tartósítja. A kevert zsírokból készülő margarinoknál előfordul, hogy elválnak egymástól több komponensre, ezért használat előtt keverjük át.

4. Ez az élelmiszerek eltarthatóságával foglalkozó weboldal arról tájékoztat, hogy ha folyamatosan hűtjük a vajat, megnöveljük a felhasználhatósági idejét, sőt. A csomagoláson feltüntetett lejárati dátumnál egy hónapig hosszabb lesz a vajunk eltarthatósága.

5. A romlott vaj színe elváltozik, illata savanykás lesz. Hagyatkozzunk az érzékszerveinkre, és mindig ellenőrizzük, mielőtt használnánk belőle!

Kés a puha vajban

Mint kés a vajban / Fotó: oceane2508, Getty Images

Hol a helye a hűtőben?

A Nébih ajánlása szerint hűtőbe téve felülről a második polc ideális a vaj tárolására, vagy ha ez foglalt, a hűtő középső része. A legfelső polcra tegyük a már elkészített ételeket, az alsó polcra a húsokat, felvágottakat; legalulra pedig a külön tárolóba a hűtendő zöldségeket, gyümölcsöket.

A hűtő ajtaja is megfelelő vaj tárolására, a hűtő nyitogatásával járó hőmérséklet-különbségeket jól bírja ugyanis – ajánlja a magyar élelmiszer-biztonsági hivatal.

Ha túl sok a vajunk, le is fagyaszthatjuk?

A vaj kiválóan fagyasztható. Mélyhűtés esetén a sózatlan, natúr termékek időtállóbbak, 3-4 hónapig biztonsággal eltartható a fagyasztóban. A legegyszerűbb és leghigiénikusabb, ha a saját csomagolásában fagyasztjuk le. Ha túl puha, deformált a vaj az eredeti papírjában, tegyük bele egy másik zacskóba – tanácsolja a Nébih.

Mit tegyünk, ha penészfolt jelenik meg a vajon?

Ha penészt észlelünk a vaj, vajkrémen, joghurtban, tejfölben, lágy sajtokban, azonnal dobjuk ki, és fertőtlenítsük a tárolóhelyét is. „Nem elegendő a szemmel láthatóan romlott, penészes részel eltávolítása, mivel a toxinok jelenléte nem csak a szemmel láthatóan hibás részekre korlátozódik” – írja a Nébih. Míg elegendő csak kivágni a penészes részt és környékét a kemény textúrájú zöldségek, gyümölcsök, szalámik, kemény sajtok esetében, a vaj sajnos kidobandó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top