nlc.hu
Gasztro

Így tároljuk a paradicsomot!

Íme, az okos válasz a nagy paradicsomkérdésre: a hűtőben vagy a konyhapulton tároljuk?

A paradicsom maradjon csak a konyhapulton, vagy irány a hűtő? A kérdés a mindennapjaink része, mégis megosztó. Itt az ideje átvágni a gordiuszi csomót.

Az elmúlt években egyre több cikk jelenik meg, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a paradicsomot nem szabad a hűtőben tárolni. Ez azonban csak részigazság.

A két legfontosabb tudnivaló annak érdekében, hogy a megfelelő helyen tároljuk konyhánk egyik fontos szereplőjét:

  • a leszedett paradicsom szobahőmérsékleten tovább érik;
  • a hűtőben való tárolással megállítjuk az érési folyamokat, de ennek ideje is véges.

A paradicsom érzékeny termés, érdemes okosan tárolnunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. A fentiek tudatában nézzük tehát az érettségi fázisait és a felhasználási javaslatokat:

1. Ha a paradicsom még éretlen

Ez esetben egyszerűen csak tároljuk a konyhapulton. Ne zárjuk dobozba, legyen a szabad levegőn, de ne tűzzön rá a nap. Fogyasztás előtt teszteljük: az ujjunkkal enyhén megnyomva érezni fogjuk, ha még mindig éretlen, túl kemény a termés. A színe is árulkodik, de ne felejtsük, hogy léteznek a tövénél (és egészében is) sárgább, zöldebb, lilás fajták is, amelyeknek éretten ilyen a színük.

2. Ha épp ideális a fogyasztásra

Cikkelyezzük fel, és együk meg egy kis sóval, vagy anélkül. Komolyra fordítva a szót, ha már szép, érett a paradicsomunk, a héja az ujjbegyünknek már egy kicsit enged a nyomásnak, és van egy kis finom illata is.

Frissen szedett paradicsom

A saját termesztésű paradicsom ismérve a szabálytalanság / Fotó: Michele Wales, Unsplash

Ebben a ciklusában néhány napig jól ellesz még szobahőmérsékleten. Ha már észleljük, hogy több helyen kezd megpuhulni, de nem szeretnénk még elfogyasztani, ekkor mehet a hűtőbe. A romlásnak nem indult paradicsomot körülbelül 2 hétig lehet hűtőben tárolni.

Fogyasztás előtt vedd ki a hűtőből!

Érdemes tudni! Sokan azért nem szívesen tartják hűtőben a paradicsomot, mert a hideg hatására íztelen és kásás lesz. Ha fogyasztás előtt egy órával kivesszük a zöldséget a hűtőből, és újra „kinyílhatnak” az ízek, ugyanolyan finom lesz.

Ha szeretnénk még tökéletesebben őrizni az ízüket, egy trükk: meleg, de nem forró vízben fürösszük meg a paradicsomokat a hűtőbe kerülés előtt! Ezután töröljük szárazra, és mehet a frigóba.

Vigyázat: ha éretlen állapotban tesszük a hűtőbe, utána szobahőmérsékleten már nem fog finom, ízessé érni. Kizárólag érett paradicsomot hűtsünk.

3. Ha túlérett a paradicsom

Ha a zöldség nem penészes, nem romlott, csak egyszerűen túlérett, nehogy kidobjuk! Ebben az állapotában tökéletes alapanyaga a szószoknak, legyen az olasz tészták paradicsomszósza, pizzaszósz, spanyol sofrito, mexikói salsaszósz, indiai masala, vagy egyszerűen egy isteni paradicsomleves vagy töltött paprika alapja. Ne hagyjuk megromolni, egyszerűen csak dolgozzuk fel egy paradicsomos ételbe.

A paradicsom alkalmas a mélyhűtőben való tárolásra is. Eltehetjük egyben vagy felkockázva is, héjastul vagy anélkül. Nincs is jobb, mint télen előkapni a hűtőből az igazán zamatos, nyári paradicsomokat. A mélyhűtőből kiolvasztott paradicsom nyersen nem az igazi, mert össze fog esni, és levet ereszt. Kiváló alapanyaga lesz azonban leveseknek, mártásoknak, szószoknak vagy egy jó kis paradicsomos káposztafőzeléknek.

VIA

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top