nlc.hu
Gasztro

Ezért lesz ízetlen, ha a paradicsomot a hűtőszekrénybe tesszük

Tudtad? Ezért lesz ízetlen a paradicsom, ha a hűtőszekrénybe tesszük

Megviseli, ha hűvösre kerül.

Vannak olyan ételek, amelyek egyszerűen nem a hűtőszekrénybe valók – például a paradicsom. A fogyasztók egy része már régóta tudja, hogy a hűtés tartósan rontja az ízüket, és ma már az sem titok, miért lesz rosszabb íze.

paradicsom

Fotó: Pexels

A gainesville-i Floridai Egyetem Harry Klee vezette csoportja két paradicsomfajtában több mint 25 000 gént vizsgált hűtés előtt és alatt, valamint a paradicsom szobahőmérsékletre való visszahelyezése után.

A hűtés, amely egy olyan trópusi növény, mint a paradicsom számára jelentős stresszt jelent, több száz gén aktivitását csökkentette. Ezek közül néhány olyan enzimeket termel, amelyek az illékony vegyi anyagok szintéziséért felelősek, vagyis ezek teszik a paradicsom ízét édesebbé, finomabbá Az enzimek közül sok egyáltalán nem állt helyre, még azután sem, hogy a paradicsom újra szobahőmérsékletre került. Az ízpróbák megerősítették tehát, hogy a hűtés valóban ront a paradicsom ízén. Ez magyarázza azt is, hogy a nagyáruházakban vásárolt paradicsomot sokan érzik ízetlenebbnek, mint azt, amit a piacon, akár közvetlenül a termelőtől vásárolunk. A nagykereskedelmi árut ugyanis általában több köztes hely, gyűjtőraktár beiktatásával már eleve hűtve szállítják, hogy a szüretelés és az árusítás közötti megnövekedett időt áthidalhassák.

(New Scientist)

Fotó: Pexels

Még több érdekesség tudomány témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top